Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Πίστη (!) στο Μνημόνιο

Πιστός σε όσα επιτάσσει το Μνημόνιο εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στην ομιλία του στο συνέδριο Pharma and Health Business, λίγες ώρες μετά την έντονη διαμαρτυρία του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για το πρόγραμμα της περικοπής δαπανών στο υπουργείο του Υγείας.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους του Μνημονίου και προανήγγειλε συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενσωματώσεις δομών υγείας και «ψαλίδι» στις φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες.

Στους αναπτυξιακούς στόχους του υπουργείου συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, καθώς, όπως είπε, «σήμερα το κράτος δεν έχει πόρους αλλά χώρους και πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, για την οποία τόνισε: «Η αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δεν σημαίνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ η ορθολογική περίθαλψη θα βοηθήσει το σύστημα να επιβιώσει». Ακόμη σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η δαπάνη για τα φάρμακα αυξήθηκε, σε αντίθεση με τον στόχο του υπουργείου, που είναι η μείωσή της κατά ένα δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012, δηλαδή να μην ξεπεράσει τα 2,88 δισ. ευρώ.

Ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και τις επιστροφές χρημάτων από το rebates και το clow back των φαρμακευτικών εταιριών, όταν η δαπάνη για τα φάρμακα ξεπερνά τα 240.000.000 ευρώ τον μήνα. Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία παρά τις αντιδράσεις και πρόσθεσε ότι «δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση αλλά τη συνεννόηση».

Ενα μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ο περιορισμός των νοσοκομειακών δαπανών, που πρόκειται να γίνει με συγκροτημένο σχέδιο και αξιολόγηση όλων (π.χ. γιατροί, διοίκηση, λογιστήρια κ.λπ.). Για την επίτευξη αυτού του στόχου σημαντικό ρόλο θα παίξουν το παρατηρητήριο τιμών, η παρακολούθηση των προϋπολογισμών και η υποχρεωτική εκπόνηση ισολογισμών και απολογισμών όλων των νοσοκομείων.

Ο κ. Λυκουρέντζος είπε, τέλος, ότι τα έσοδα του ΕΣΥ μπορεί να αυξηθούν με τον «τουρισμό της Υγείας», που χρειάζεται βέβαια συντονισμένη δουλειά για να φέρει αποτελέσματα.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ