Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

ΠΛΑΤΕΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η άλωση της χώρας με τον νέο νόμο για την ιθαγένεια

Με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων χθες στην αρμόδια επιτροπή ο εθνοκτόνος νόμος για την ιθαγένεια, ο οποίος θα «αλώσει» τη χώρα, ανοίγοντας την κερκόπορτα σε χιλιάδες ελληνοποιήσεις μεταναστών. Σε αντίθεση με τους βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη, οι ομόλογοί τους των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιχείρησαν να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο υιοθετώντας εθνικά υπεύθυνη στάση και προκαλώντας ενδοκυβερνητικό πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, οι ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο πήραν αποστάσεις από διατάξεις του νομοσχεδίου, καταψηφίζοντας τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου αλλά, όπως ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ν. Μαυραγάνης, θα ακολουθήσουν την ίδια πρακτική (της ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ) στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Γκετοποίηση» 

«Αναμέναμε κάποιες βελτιώσεις του νομοσχεδίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν είδαμε κάτι τέτοιο» σημείωσε ο κ Μαυραγάνης και εξήγησε: «Επιχειρείται να ενσωματωθεί στον ελληνικό πληθυσμό μια ομάδα που γκετοποιείται και ομαδοποιείται. Αφήνουμε δίχως ιθαγένεια όσους είναι σε χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό στάτους και χωρίς εκπαίδευση». Να σημειωθεί ότι οι ΑΝ.ΕΛ. συμφωνούν ουσιαστικά με την πρόταση του Ποταμιού (που μεταφράστηκε σε σχετική τροπολογία, την οποία απέρριψε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου) να δίδεται η ιθαγένεια μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης – τουλάχιστον με την ολοκλήρωση του δημοτικού.

«Εμείς πιστεύουμε ότι γι’ αυτά τα παιδιά πρέπει να είμαστε όλοι γενναιόδωροι, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, για να προχωρήσουμε πραγματικά σε μια ρύθμιση τέτοια που και να αντέχει στον χρόνο, αλλά και να μπορεί να ρυθμίσει αυτά τα οποία χρειάζονται για να ενταχθούν τα παιδιά στην ελληνική κοινωνία» είπε κατά την ομιλία της η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ενώ παραδέχτηκε: «Είμαστε, πολύ κοντά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, έχουμε και κοινές ιδέες και συμπτώσεις με αυτά που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Tονίζεται, τέλος, ότι εκτός από το «όχι» των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το «ναι σε όλα» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους, όταν το νομοσχέδιο έρθει στην Ολομέλεια. Τέλος, η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Βροντερό «όχι» από τους ΑΝ.ΕΛ.

Σε τέσσερα άρθρα εστιάζονται κυρίως οι διαφωνίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πρόκειται για τα άρθρα 1, 7, 8 και 10. Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 1 αποκτούν ιθαγένεια όσα παιδιά εγγράφονται στην Α’ Δημοτικού, με το άρθρο 10 η κυβέρνηση επαναφέρει παλαιότερες διατάξεις σε άρθρα μνημονιακών κυβερνήσεων για τη δημιουργία ειδικών ζωνών στην ελληνική επικράτεια όπου θα μπορούν να εργάζονται μετανάστες, ενώ με τα άρθρα 7 και 8 θεσπίζονται επιδοματική πολιτική και εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν φαίνεται πρόθυμη να αλλάξει κάτι στο νομοσχέδιο, όταν έρθει στην Ολομέλεια. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχουν κατατεθεί όλες οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, προσθήκες κ.λπ.» είπε, κλείνοντας τη συνεδρίαση.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ