Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Πλειστηριασμοί (χωρίς «ενοχλητικούς») στην ασφάλεια του internet!

Το «κόλπο» για να αποτραπεί το χάος που δημιουργείται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, όταν βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα υπερχρεωμένων. Δεν θα απαιτείται η παρουσία συμβολαιογράφου και ενδιαφερομένων

Τέλος στις σκηνές χάους και έντασης που εκτυλίσσονται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, το οποίο γιγαντώνεται και μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, επιχειρεί να βάλει τώρα η κυβέρνηση, επιλέγοντας ως λύση τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων, που το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί και δέχονται επιθέσεις και απειλές, ενώ στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από τους πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας έτσι μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ), αλλά ως σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον ΚΠΔ, η διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως τον Ιούνιο του 2016.

Επιτάχυνση

Η κυβέρνηση, όμως, δεν προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή. Τώρα, βλέποντας τις εικόνες έντασης που επικρατούν κάθε εβδομάδα στα ειρηνοδικεία αλλά και μπροστά στον κίνδυνο να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών, που έχουν σχεδόν «παγώσει» μετά και την αποχή των συμβολαιογράφων, επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Τη λύση αυτή προσυπογράφουν και οι τράπεζες, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν αρκετό καιρό οι δανειστές. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε πρόσφατη μελέτη του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, το Ταμείο θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών. Οπως αναφέρει, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων πλειοδοτών σε μια διαδικασία πλειστηριασμού και κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και διαφανή και ενδεχομένως πιο επικερδή για τον πωλητή.

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων, δηλαδή που κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού, θα μπορεί να προχωρεί στη διαδικασία χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερομένους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί, αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δημόσιων ακινήτων είχαν «παγώσει» αρκετούς μήνες και ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ για τον Ιανουάριο του 2017 έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί πώλησης και μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων 50 ή 30 ετών σε Ρόδο, Ναύπλιο, Χαλκιδική, Κρήτη, Καλαμάτα, Καβάλα και Αθήνα.

Η πλατφόρμα

Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς θεωρείται τώρα επιβεβλημένη μετά τα φαινόμενα προπηλακισμών στα δικαστήρια της χώρας, τα οποία έχουν οδηγήσει στην αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς που δεν έχουν τη συναίνεση των ιδιοκτητών των ακινήτων.

Ομως το κίνημα κατά των πλειστηριασμών απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα που έχουν βγάλει όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο και οι ιδιώτες. Υπάρχει κίνδυνος πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες και εντάσεις να κρυφτούν όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και έχουν εντοπιστεί από τις τράπεζες. Παρά την αποχή των συμβολαιογράφων, οι ενέργειες για τη διενέργεια των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί συνεχίζονται. Η ιστοσελίδα με τις ανακοινώσεις για τους πλειστηριασμούς που επίκεινται εμπλουτίζεται συνεχώς, καθώς κάθε ημέρα ανακοινώνονται τουλάχιστον 20 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Ολο και μεγαλώνει ο κατάλογος 

Ο κατάλογος με τις υποθέσεις οφειλετών, των οποίων τα ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί λόγω οφειλών σε τράπεζες ή σε ιδιώτες, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Πολλοί από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα έχουν επισπεύδοντες ιδιώτες και εταιρίες. Μεγάλος αριθμός αφορά εμπορικά ακίνητα. Τρία ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί τον Ιανουάριο ανήκουν στην εταιρία Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε. για οφειλές προς ιδιώτες.

Λιγότερες είναι οι κατοικίες που έχουν ανακοινωθεί στα προγράμματα πλειστηριασμών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν οφειλές προς ιδιώτες. Πάντως, τόσο οι τράπεζες όσο και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για πρώτες κατοικίες ούτε ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού που αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δόση του δανείου τους.

Επίσης, πολλά ακίνητα που βρίσκονται στα προγράμματα πλειστηριασμών αφορούν μεγάλες οφειλές, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα σε πολλές υποθέσεις ο επισπεύδων είναι η Αγροτική Τράπεζα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τράπεζες που δεν υφίστανται με αυτήν τη νομική μορφή.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ