Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Πληγή 17 τρισ. αν «φύγει» ο Νότος!

Οικονομοτεχνικές μελέτες επί χάρτου κάνουν τα γερμανικά think tank προσπαθώντας να υπολογίσουν το κόστος εξόδου του ευρωπαϊκού Νότου από την ευρωζώνη. Τα αποτελέσματα είναι συγκεκριμένα, όλοι όμως θυμούνται ότι αφενός οι ίδιοι οικονομολόγοι που απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση απέτυχαν παταγωδώς να εκτιμήσουν και τις συνέπειες και την αντιμετώπισή της, και φυσικά ουδείς γνωρίζει τώρα τις επιπτώσεις. Στη μελέτη που διενήργησε το κέντρο οικονομικών ερευνών Prognos, για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann, επισημαίνεται ότι μια ελληνική αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα είχε σχετικά περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, εάν πυροδοτηθεί αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγήσει στην αποχώρηση και άλλων κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, θα επέλθει μια καταστροφή. Το think tank εκτιμά ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ θα κόστιζε 17 τρισ. ευρώ έως το 2020, οδηγώντας «σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου».

Η έξοδος μόνο της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη, όμως πρέπει να αποφευχθεί για να μην ακολουθήσει ένα φαινόμενο ντόμινο με καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως. Η ανάλυση περιλαμβάνει επίσης τις συνέπειες της κατάρρευσης του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη των 42 πιο σημαντικών βιομηχανικά κρατών και αναδυόμενων οικονομιών που συγκροτούν πάνω από το 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Από μόνη της μια ελληνική έξοδος θα οδηγούσε σε απώλεια ΑΕΠ ύψους 164 δισ. ευρώ έως το 2020 μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της ανεργίας και της ραγδαίας πτώσης στην εσωτερική ζήτηση. Στη Γερμανία θα κόστιζε 64 δισ. ευρώ σε χαμένα δάνεια και 73 δισ. ευρώ σε απώλεια ανάπτυξης μεταξύ του 2013 και του 2020. Ωστόσο, αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 2,9% του γερμανικού ΑΕΠ. Εάν αποχωρούσε η Πορτογαλία, η Γερμανία θα έχανε 225 δισ. ευρώ έως το 2020 και θα έπρεπε να διαγράψει πιστώσεις που φθάνουν τα 99 δισ. ευρώ. Οι παγκόσμιες απώλειες στην ανάπτυξη θα έφθαναν τα 2,4 τρισ. ευρώ, με το κόστος για τις ΗΠΑ να φθάνει τα 365 δισ. ευρώ και την Κίνα τα 275 δισ. ευρώ. Εάν ακολουθούσε τον δρόμο της εξόδου και η Ισπανία, η Γερμανία θα έχανε 850 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ έως το 2020 και θα έπρεπε να διαγράψει 266 δισ. ευρώ σε πιστώσεις. Οι ΗΠΑ θα έχαναν 1,2 τρισ. από το ΑΕΠ τους και συνολικά οι 42 χώρες που εξετάστηκαν στη μελέτη θα έχαναν 7,9 τρισ. ευρώ. Εάν η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εγκατέλειπε επίσης το ευρώ, «η κατάσταση θα έβγαινε ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου». Η Γερμανία θα είχε απώλειες 1,7 τρισ. ευρώ στο ΑΕΠ και θα έπρεπε να διαγράψει 455 δισ. ευρώ σε πιστώσεις. Κατά το ίδρυμα Bertelsmann η μεγαλύτερη χαμένη θα ήταν η Γαλλία και θα ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ