Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Πλήρωναν «τυφλούς» και σε 20.000 πεθαμένους

Είχαν αφήσει τον… μάταιο τούτο κόσμο και όμως έπαιρναν ακόμα σύνταξη! Το υπουργείο Εργασίας εντόπισε 20.000 συντάξεις-μαϊμού, που επιβάρυναν τα ασφαλιστικά ταμεία με 120.000.000 ευρώ ετησίως. Οι έλεγχοι που έγιναν και η προσπάθεια καταγραφής όλων των συντάξεων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, έφεραν στην επιφάνεια τη συγκεκριμένη παρανομία, αναγκάζοντας ήδη τους περισσότερους δικαιούχους-μαϊμού να δηλώσουν τους θανάτους των συγγενικών τους προσώπων και να τους κοπεί αυτό το παράτυπο «βοήθημα».

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει δεσμευτεί ότι θα ελεγχθούν όλες οι μορφές συντάξεων και ήδη μέσα από την καταγραφή τους προέκυψε το συγκεκριμένο «μαργαριτάρι». Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις συντάξεων που προκαλούν εύλογα ερωτήματα και απορίες και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανεξέτασής τους.

Οι αναπηρικές συντάξεις βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις παρανομίας που «βγάζουν μάτι». Για παράδειγμα, βρέθηκε στη Ζάκυνθο αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός δικαιούχων του επιδόματος τυφλού. Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης ζήτησε την επανεξέταση όλων των δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος.

Επίσης, παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών στις συντάξεις αναπηρίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που επίσης οδηγεί στην επανεξέτασή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον νομό Χανίων οι αναπηρικές συντάξεις του ΟΓΑ φτάνουν στο 25,1% και του ΙΚΑ στο 19,8%, ενώ στον νομό Ηρακλείου τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν στο 21,5% για τον ΟΓΑ και στο 20,4% για το ΙΚΑ. Τα ποσοστά αυτά γίνονται πολύ πιο φυσιολογικά σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Σάμο, που βρίσκονται στο 10%, ενώ στην Αττική οι αναπηρικές συντάξεις κυμαίνονται στα επίπεδα του 8,9%.

Οι αναπηρικές συντάξεις που χορηγεί το ΙΚΑ βρίσκονται στο 12%, ενώ στον ΟΓΑ φτάνουν το 16,8% του συνόλου, με τον ελληνικό μέσο όρο να κινείται στα επίπεδα του 13,8%. Η δέσμευση του υπουργείου Εργασίας είναι να υποχωρήσουν σε πρώτη φάση, έως το τέλος του επόμενου έτους, στα επίπεδα του 10% και να προσεγγίσουν έως το 2015 το 8%, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Για τον λόγο αυτόν ετοιμάζεται Ενιαίος Κανονισμός Αναπηρίας, τον οποίο το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης, που έχει ήδη συσταθεί, επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή άμεσα, τον Σεπτέμβριο.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Το ΙΚΑ βάζει ενέχυρο ομόλογα για να τα φέρει βόλτα

Βάζει ενέχυρο ομόλογα για να πληρώνει συντάξεις. Ο λόγος για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, που μπροστά στον κίνδυνο της στάσης πληρωμών καταφεύγει στην ανταλλαγή ομολόγων σε repos και κατορθώνει, έναντι τσουχτερών τόκων, να ρυθμίζει τις τρέχουσες οικονομικές του υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η καταβολή των συντάξεων. Μάλιστα, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει καταφύγει στην εν λόγω διαδικασία από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να έχει προϋπολογίσει ότι η επιβάρυνση του Ιδρύματος έως το τέλος της χρονιάς, μόνο από τόκους που χρεώνουν οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε αυτήν τη μορφή δανεισμού, θα ανέλθει στα 45.000.000 ευρώ. Σοβαρά προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, αφού η κρατική επιχορήγηση που έχει προϋπολογιστεί για όλο το έτος, ύψους 800.000.000 ευρώ, δεν αρκεί για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες.

Η επόμενη ανάλογη διαδικασία για το ΙΚΑ πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Αυγούστου, αφού έως τότε θα έχουν μετατραπεί ομόλογα ύψους 200.000.000 ευρώ σε repos, διάρκειας 70 ημερών, για να αντληθεί ρευστότητα από τις τράπεζες. Επίσης, 100.000.000 ευρώ προτίθεται να δανειστεί το Ιδρυμα από το ΕΤΕΑΜ και άλλα τόσα από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ, κάνοντας χρήση με αυτόν τον τρόπο της δυνατότητας που παρέχει ο νέος εργασιακός νόμος (Ν. 3863/2010) για δανεισμό μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ