Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Πληρώνονται τον Σεπτέμβριο οι νέες συντάξεις χηρείας

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά τεσσάρων μηνών. Πώς υπολογίζονται τα νέα ποσάΜέσα στον μήνα θα πληρωθούν οι διαφορές στις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, βάζοντας τέλος στην αγωνία 60.000 δικαιούχων.

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν και τα αναδρομικά τεσσάρων μηνών, που αντιστοιχούν στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019, κατά το οποίο ισχύει ο νέος νόμος.

Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου ψηφίστηκαν στις 17 Μαΐου 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι αναπροσαρμογές στις πληρωμές δεν έγιναν λόγω… τεχνικών προβλημάτων!

Στην πράξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Βάσει του νόμου και της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου και ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του. Από την ίδια ημερομηνία επανακαθορίζεται το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70%.

Οι δικαιούχοι

Ο υπολογισμός του νέου ποσού έχει ως εξής:

Εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, δικαιούται το 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών.

Εάν υπάρχει, εκτός από τον επιζώντα, και διαζευγμένος (με δεκαετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που δικαιούνταν ο θανών ασφαλισμένος ή λάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει το 50%.

Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δύο παιδιά, τότε:

α) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.

β) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Προσοχή: Για όλα τα δικαιοδόχα μέλη ισχύουν τα κατώτατα όρια των 360-384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Σύνταξη θανάτου, μάλιστα, δικαιούνται τα τέκνα έως τη συμπλήρωση των 24 ετών, ακόμα κι αν δεν σπουδάζουν.

Στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και πέθανε μετά τις 13 Μαΐου 2016, τότε η νέα σύνταξη προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών: τη σύνταξη που καταβαλλόταν στον θανόντα έως τις 12 Μαΐου 2016, την επανυπολογισμένη σύνταξη που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και το κατώτατο όριο των 360-384 ευρώ. Στην πράξη, ο δικαιούχος λαμβάνει το συμφερότερο ποσό από τα τρία.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ