Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

«Πληρώνουμε όλοι τη φοροδιαφυγή»

Με ζοφερά χρώματα περιγράφει την «κρίσιμη κατάσταση» της χώρας και της Δικαιοσύνης σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου.

Οπως επισημαίνει η αρεοπαγίτης πρόεδρος της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας, «αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, εξαιτίας των σχεδιαζόμενων νέων μεγάλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, υπάρχει μεγάλη κοινωνική αντίδραση, διότι ο ελληνικός λαός, παρότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την κακοδιαχείριση στα δημόσια οικονομικά, η οποία προκάλεσε την οικονομική κρίση, εν τούτοις επιβαρύνεται με οικονομικά μέτρα» τα οποία, όπως τονίζει, επιβάλλονται «κατά τρόπο άνισο στις ίδιες κατηγορίες του πληθυσμού, δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (εν ενεργεία και συνταξιούχους) οι οποίοι, πέραν του ότι είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, είναι και απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις». «Αντίθετα», όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΔΕ, «ο κρατικός μηχανισμός μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να βρει τους φοροφυγάδες, έτσι ώστε να μην είναι αναγκαίες οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων». «Ειδικότερα», όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΔΕ, «οι Ελληνες δικαστές, ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας, βιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια τη μεγάλη δοκιμασία την οποία υφίσταται όλος ο ελληνικός λαός», ενώ παράλληλα κάνει εκτενή αναφορά στις περικοπές των αποδοχών των δικαστικών που είδη έγιναν και σε αυτές που έχουν δρομολογηθεί, και οι οποίες συνολικά ανέρχονται στο «υπερβολικό και παράλογο», όπως επισημαίνει, ποσοστό του 60%.

Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι των έξι δικαστικών ενώσεων της χώρας πέρασαν την Τετάρτη το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (ο οποίος χθες ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο – διαβάστε σχετικά στη σελ. 13). «Θέλω να σας ακούσω, γιατί -πράγματι– η αντίδρασή σας έχει δημιουργήσει πολύ θόρυβο και πολλά σχόλια» τους είπε την ώρα που υποδέχθηκε τους δικαστικούς ο κ. Παπούλιας, ο οποίος δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα των περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ