Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Πληρώθηκαν και λιποθύμησαν

Η μείωση του αφορολογήτου και η υποχρεωτική παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς από τους μισθούς φέρνουν νέες μειώσεις στις αποδοχές των περίπου 3.000.000 εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του περασμένου Οκτωβρίου τώρα εμφανίζονται με δραματικό τρόπο στις τσέπες των εργαζομένων. Ετσι, όσοι πληρώνονται ακόμα στην ώρα τους θα δουν με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου ότι ο μισθός τους μειώθηκε. Αιτία της μείωσης είναι ότι μέσα σε έναν χρόνο το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους μειώθηκε από τα 12.000 ευρώ, αρχικά στα 8.000 ευρώ και τελικά στα 5.000 ευρώ. Ετσι, η παρακράτηση φόρου ξεκινάει από πιο χαμηλά εισοδήματα και πιο συγκεκριμένα πιάνει ακόμα και όσους παίρνουν 420 ευρώ μηνιαίες αποδοχές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώνουν στο εξής 7 ευρώ τον μήνα παρακράτηση φόρου.

Επιπρόσθετα, η φοροληστρική επιδρομή που έχει αποφασιστεί από το περασμένο φθινόπωρο έρχεται να εφαρμοστεί με το νέο έτος και αφορά τον τρόπο είσπραξης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εξής, η είσπραξη θα αφαιρείται κάθε μήνα από τις αποδοχές των εργαζομένων και θα σταματήσει έτσι να έρχεται ενημερωτικό από την Εφορία για το χαράτσι που θα πληρώνει ο κάθε πολίτης. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει αυτόματα νέα μείωση στις μηνιαίες αποδοχές.

Για παράδειγμα, για έναν ιδιωτικό υπάλληλο με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, η μηνιαία μείωση των αποδοχών του ανέρχεται σε 31,10 ευρώ, που επιμερίζονται σε 21,10 ευρώ λόγω αύξησης παρακράτησης φόρου από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και 10 ευρώ λόγω παρακράτησης της έκτακτης εισφοράς.

Για έναν υπάλληλο που παίρνει 1.500 ευρώ τον μήνα, η πρόσθετη επιβάρυνση φτάνει τα 51,10 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 21,10 ευρώ λόγω παρακράτησης φόρου και άλλα 30 ευρώ τον μήνα από την έκτακτη εισφορά.

Στην περίπτωση που κάποιος ιδιωτικός υπάλληλος παίρνει 2.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές, τότε η επιβάρυνση ανέρχεται στα 61,10 ευρώ. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου παραμένει στα 21,10 ευρώ, αλλά αυξάνεται το ποσό της έκτακτης εισφοράς στα 40 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω παραδείγματα αφορούν φορολογουμένους χωρίς παιδιά. Για όσους έχουν παιδιά οι επιβαρύνσεις είναι μεγαλύτερες.

Ομως όλοι οι εργαζόμενοι, όταν θα κληθούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση εντός του 2012 για τα εισοδήματα του 2011, θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να πληρώσουν έκτακτη εισφορά και για τα περσινά εισοδήματα. Η εισφορά για τα εισοδήματα του 2011 θα βεβαιωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης του 2012.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ