Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Πνέει τα λοίσθια το Νοσοκομείο Κιλκίς

Δεν υπάρχουν γιατροί, γάζες, ράμματα, χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι, ενώ φτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Ενα στάδιο πριν από το λουκέτο βρίσκεται το Νοσοκομείο του Κιλκίς. Τα οξυμένα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και αναλώσιμα υλικά έχουν διογκωθεί το τελευταίο διάστημα και αν δεν επιλυθούν άμεσα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το νοσοκομείο δεν θα μπορεί πλέον να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες.

Οι οργανικές θέσεις του ανέρχονται σε 86, αλλά σήμερα καλύπτονται μόνο οι 42 από αυτές. «Επί δέκα χρόνια λειτουργούμε με επικουρικούς ιατρούς, που με τη λήξη της θητείας τους τα προβλήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου επανεμφανίζονται» καταγγέλλουν στη «δημοκρατία» μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και επισημαίνουν ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν πνευμονολόγος, νευρολόγος και παθολογοανατόμος.

Οι γιατροί σημειώνουν πως οι ανάγκες σε φάρμακα δεν καλύπτονται και το νοσοκομείο αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει φάρμακα από το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο του Κιλκίς. Τονίζουν ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη φτάνει τους οκτώ μήνες, ενώ η αναμονή για μια απλή οφθαλμολογική εξέταση φτάνει τους τρεις μήνες!

Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. «Στο χειρουργείο υπάρχει περιοδικά έλλειψη απολυμαντικών, ραμμάτων και συρραπτικών, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε διαλύματα τοπικών αναισθητικών, με συνέπεια να αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις» καταγγέλλουν οι γιατροί και επισημαίνουν πως «στο Τμήμα Αποστείρωσης μειώθηκαν οι ημέρες πλυσίματος, αφού δεν επαρκούν τα αποθέματα πετρελαίου, ενώ τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι, αφού δεν υπάρχουν πλυντήρια».
Επιπλέον, στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος σε καθημερινή βάση. «Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή των ασθενών όσο και του προσωπικού, λόγω αυξημένων διακομιδών για εξετάσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» σημειώνουν στη «δημοκρατία» μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς.

Τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου τους τελευταίους μήνες έλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις λόγω και του Προσφυγικού. Πρόσφυγες ασθενείς μεταφέρονται από την περιοχή της Ειδομένης για νοσηλεία στο Νοσοκομείο του Κιλκίς την ώρα που δεν υπάρχουν κλίνες, προσωπικό και αναλώσιμα. Οι γιατροί σημειώνουν πως η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και καλούν το υπουργείο να δώσει άμεσα λύσεις πριν το νοσοκομείο αναγκαστεί να βάλει λουκέτο…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ