Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Ποια είναι τα μεγάλα αγκάθια στη σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον Στουρνάρα

Η πρόταση για μείωση του χαρατσιού της ΔΕΗ, οι απολύσεις 7.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη σημερινή πρώτη ημέρα του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζα με τη Eurobank, με την κυβέρνηση να επιμένει στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την τρόικα ξαφνικά να δυσπιστεί.

Η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank θα είναι ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα (και ειδικά οι άνθρωποι του ΔΝΤ) συνεχίζουν να έχουν αντιρρήσεις με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, εκτιμώντας ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μόνιμης κρατικοποίησης του νέου σχήματος.

Στην τρόικα θα παρουσιαστεί και το σχέδιο για μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων το 2013, που από ό,τι φαίνεται θα εισπραχθεί και για το 2013 με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Κρίσιμο είναι το ζήτημα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τρόικα θα παρουσιαστεί πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο 7.000 επίορκων, αλλά και παρεμβάσεων σχετικών με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων. Θα τεθούν ακόμη προς συζήτηση στοιχεία για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.

Σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που διαρκώς αυξάνονται. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων είναι ήδη πολύ αυξημένες λόγω της ανεργίας και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων και οι προβολές δείχνουν ότι στο σύνολο του 2013 θα ξεπεράσουν περίπου κατά 400.000.000 ευρώ τον ετήσιο στόχο των 12,6 δισ. ευρώ.

Για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο φαίνεται ότι ήδη υπάρχει συμφωνία ώστε η νέα ρύθμιση να κεφαλαιοποιεί οφειλές μέχρι τις 31/12/2012, ενώ για να ενταχθεί μια επιχείρηση θα πρέπει να πληρώνει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Οι δόσεις θα κυμαίνονται από 36 έως 48, αλλά αυτό μένει να αποσαφηνιστεί στις επαφές κυβέρνησης – τρόικας.

Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο 2013, καθώς έχει καταβάλει μόλις 1,5 δισ. ευρώ εκ συνόλου οφειλών ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, στην ατζέντα κυβέρνησης – τρόικας περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θέμα στο οποίο ήδη έχει καταγραφεί πρόοδος και αναμένεται να κλειδώσει στη συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ