Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ποια είναι τα μέτρα που «κλειδώνουν» μέχρι τη Δευτέρα

Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Αυγούστου τελειώνουν τα ψέματα και θα πρέπει να έχουν σχεδόν «κλειδώσει» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, που θα αφορούν τις περικοπές στη διετία 2013-2014. Στις 22 Αυγούστου το περίγραμμα των μέτρων θα παρουσιαστεί στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα επισκεφθεί για τον λόγο αυτό την Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που δεν έχει φύγει ούτε λεπτό από το γραφείο του στην πλατεία Συντάγματος, βλέπει κατά τις πληροφορίες όλα τα σενάρια και «χτενίζει» μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς το πακέτο των μέτρων.

Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, που έχουν προκαλέσει τριβές στους τρεις αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι βασική προϋπόθεση για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, αλλά και τη χορήγηση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας είναι η πιο καυτή και περιέχει μέτρα αλλά και εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μειώσεις θα ξεκινήσουν ακόμη κι από τις χαμηλές συντάξεις των 700 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

-Για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ προβλέπεται μείωση 2% (ή 5% στο εναλλακτικό σενάριο).

-Για συντάξεις από 1.001 έως 1.300 ευρώ μείωση 3% (ή 8% στο εναλλακτικό σενάριο).

-Για συντάξεις από 1.301 έως 1.600 ευρώ μείωση 5% (ή 10% στο εναλλακτικό σενάριο).

-Για συντάξεις από 1.601 έως 2.000 ευρώ μείωση 10% (ή 12% στο εναλλακτικό σενάριο).

-Για συντάξεις από 2.000 ευρώ και πάνω μείωση 15%.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διπλές συντάξεις, με το κυριότερο σενάριο να κάνει λόγο για περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν 380.000 συνταξιούχοι. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει επίθεση και στις συντάξεις που παίρνουν 20.000 άγαμες θυγατέρες, ενώ βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 1.000 ευρώ ή και ακόμα πιο χαμηλά. Για το εφάπαξ σχεδιάζονται περικοπές έως και 40%, που θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Για τα όρια συνταξιοδότησης τα σενάρια που μελετώνται είναι δύο:

-Να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη και να ανασταλεί έως το 2015 η απονομή πρόωρων συντάξεων.

-Να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας πάνω από τα 65 έτη, αλλά να καταργηθούν διά νόμου από 1ης Ιανουαρίου 2013 όλες οι εξαιρέσεις και δυνατότητες συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.

Παράλληλα θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, με πιθανό όριο το ετήσιο εισόδημα της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ

Την ίδια ώρα η τρόικα απορρίπτει τις κυβερνητικές προτάσεις για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και ζητά να γίνουν οι απολύσεις που προβλέπει το Μνημόνιο. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο εφεδρείας για δύο ή τρία χρόνια, αντί για έναν χρόνο που είχε εφαρμόσει στο παρελθόν. Οπως προβλέπει το σχέδιο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής και εφόσον δεν έχουν βρει άλλη εργασία οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ποσοστό του βασικού μισθού τους, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 50% έως 70%.

Το υπουργείο Υγείας έχει «κλειδώσει» μέτρα μείωσης των δαπανών του κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ επιπλέον θα περικόψει το υπουργείο Αμυνας από τις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ