Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Ποια σκληρά μέτρα φέρνει το φθινόπωρο η τρίτη αξιολόγηση!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η αυριανή συνεδρίαση του EWG θα απαιτήσει την ολοκλήρωση 90 προαπαιτουμένων, που θα αλλάξουν τα πάντα σε Δημόσιο, συνδικαλιστικό νόμο, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα, πλειστηριασμούς 

Από τον
Μάριο Ροζάκο

Με την πρώτη σύνοδο των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο, Δευτέρα, αρχίζει ένα εξαιρετικά πυκνό σε διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές ζυμώσεις τετράμηνο, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Μεθαύριο θα ακολουθήσει συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Το EWG αναμένεται να… υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έως το τέλος του έτους οφείλει να ολοκληρώσει 90 από τα 113 μνημονιακά προαπαιτούμενα μέτρα που απομένουν έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Από το σύνολο αυτό, τα 46 είχαν ημερομηνία λήξης το τέλος Αυγούστου και άλλα 20 εντάσσονται στις φθινοπωρινές υποχρεώσεις της τρίτης αξιολόγησης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις κάθε άλλο παρά εύκολες, καθώς αφορούν σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο (κινητικότητα, αξιολόγηση, επιλογή διευθυντών, αντικατάσταση των γενικών γραμματέων από διοικητικούς γραμματείς με συμβόλαια και προκαθορισμένη θητεία), αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου -ιδίως- για τον τρόπο προκήρυξης απεργιών, ορόσημα στο Συνταξιοδοτικό και στον επανϋπολογισμό των συντάξεων, την ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την περαιτέρω απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα μπει στο μικροσκόπιο των δανειστών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δεύτερης υποδόσης, ύψους 800.000.000 ευρώ, που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για να εξοφληθούν κρατικά «φέσια».

Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι τεχνοκράτες των δανειστών θα εξετάσουν βεβαίως και το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου. Στον Προϋπολογισμό του 2018 θα τίθενται σε εφαρμογή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 535.000.000 ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά.

Στην εγγενή δυσκολία πολλών ζητημάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης έρχονται να προστεθούν δύο προβλέψεις, που εντείνουν την ανησυχία για καθυστερήσεις και εντάσεις στο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές:

1 Οτι οι Ευρωπαίοι θα παίξουν καθυστερήσεις, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

2 Οτι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα προσέλθει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με νέες σκληρές απαιτήσεις όχι μόνο στο δημοσιονομικό κομμάτι, αλλά και στο πεδίο των τραπεζών, όπως προμηνύει η τελευταία έκθεσή του. Σε αυτήν υποστηρίζει πως το 2018 δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά θα υπάρξει «τρύπα» 1,3% του ΑΕΠ, και ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα το ενεργητικό των τραπεζών, οι οποίες μάλιστα υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί αβάσιμους τους υπολογισμούς του ΔΝΤ και έχει εκφράσει τη διαφωνία και την έντονη ενόχλησή της για όλα αυτά.

Το Ταμείο πιθανώς να δείξει τις προθέσεις του αναφορικά με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα στη φθινοπωρινή σύνοδό του, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον. Το θετικό είναι πως η ελληνική πλευρά δεν πιέζεται από μεγάλες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους, αλλά ούτε καν τους πρώτους έξι μήνες του νέου έτους.

Οι βασικότερες υποχρεώσεις του τελευταίου τετραμήνου του έτους είναι μία δόση προς το ΔΝΤ στις 19 Σεπτεμβρίου, η οποία ανέρχεται στα 145.000.000 ευρώ, και άλλη μία στις 4 Δεκεμβρίου, που φθάνει τα 156.000.000 ευρώ.

Παιχνίδι καθυστερήσεων από τους δανειστές λόγω των γερμανικών εκλογών

Με φόντο την πρώτη συζήτηση στο EWG και εν αναμονή της επανόδου των ελεγκτών των πιστωτών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δώσει το ερχόμενο Σάββατο από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το στίγμα των προθέσεών του για τα επόμενα βήματα έως την αυλαία του 3ου Μνημονίου.

Πριν από την επίσκεψη στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας θα υποδεχτεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην Αθήνα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για μια συνάντηση με μεγάλο πολιτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, όπως και αυτή που θα ακολουθήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στο πλαίσιο του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο Eurogroup, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί συνοπτικά πρώτη φορά στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν άτυπη σύνοδο στο Ταλίν της Εσθονίας με κύριο θέμα το Brexit.

Το EWG της 28ης Σεπτεμβρίου και το πρώτο επίσημο Eurogroup, στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, εκτιμάται ότι θα εξετάσουν λεπτομερέστερα την πορεία εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων, με φόντο πλέον και τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία.
Οσο και αν η ελληνική πλευρά μιλάει για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, προσβλέποντας στην εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης ύψους 5 δισ. ευρώ και στο άνοιγμα του δρόμου για νέα έξοδο στις αγορές, δεν μπορεί κανείς να περιμένει ουσιαστική πρόοδο προτού ξεκαθαρίσει το μετεκλογικό τοπίο στο Βερολίνο. Γι’ αυτό το Eurogroup του Οκτωβρίου και το επόμενο, της 6ης Νοεμβρίου, θεωρείται πως θα είναι πιο σημαντικά για τη χώρα μας.

Ο Οκτώβριος εκτιμάται ότι θα είναι και μήνας αποφάσεων από την ΕΚΤ για τη συνέχιση ή το φρενάρισμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς θα συγκληθεί στις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...