Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ποια τα μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές

Τις τελευταίες προτάσεις των τριών θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες προορίζονταν να τεθούν προς έγκριση στο τραπέζι του Eurogroup της 27ης Ιουνίου δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Σε αυτές τις προτάσεις η πλευρά των θεσμών υπαναχωρούσε στο θέμα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων (13% αντί για 23% που προέβλεπε αρχικά).

Παράλληλα, περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και αύξηση φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.

Γίνεται αναφορά στην αύξηση του φόρου στα VLTS (στο 30% επί του μεικτού εσόδου-GGR) και αναφορά σε διαδικασία πώλησης αδειών για κινητή τηλεφωνία 4G και 5G

O πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανακοίνωσή του στο twitter τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει “για ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας”.

Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου καθώς και τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η Επιτροπή.

Οι συζητήσεις επί του σχεδίου ήταν συνεχείς την Παρασκευή το βράδυ με τις ελληνικές αρχές, εν όψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου. Αυτό που είχαν καταλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα οδηγούσε σε μια περιεκτική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία δεν θα περιλάμβανε μόνο τα κοινά συμφωνημένα μέτρα, αλλά θα αντιμετώπιζε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης, αναφέρει η Επιτροπή, περιλάμβανε στήριξη για ένα αναπτυξιακό πακέτο προς την Ελλάδα από την Κομισιόν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως είχε συζητηθεί και εγκριθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη 24 Ιουνίου.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η Κομισιόν, ούτε η τελευταία εκδοχή του εγγράδου, ούτε το περίγραμμα μιας περιεκτικής συμφωνίας μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επίσημα και να παρουσιαστούν στο Eurogroup λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το απόγευμα της 26ης Ιουνίου.
πηγή: Euro2day.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ