Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ποιες ειδικότητες είναι περιζήτητες!

Οι κλάδοι των μαθηματικών, της τεχνολογίας και του engineering Οι κλάδοι των μαθηματικών, της επιστήμης, της τεχνολογίας και του engineering έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από εργαζομένους, δήλωσε το 40% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών στην έρευνα Workmonitorπου πραγματοποίησε η εταιρία Randstad. Μάλιστα, το 77% απάντησε ότι οι φοιτητές πρέπει να εστιάσουν τις σπουδές τους σε αυτούς τους κλάδους, ενώ το 71% δήλωσε ότι οι εργοδότες πρέπει να επενδύσουν σε ψηφιακές δεξιότητες.

Μάλιστα, το 68% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι, αν ήταν τώρα 18 ετών, θα προτιμούσε να πραγματοποιήσει σπουδές σε ένα από τα παραπάνω επιστημονικά αντικείμενα. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (78%) δήλωσε ότι θα προτιμούσε να εστιάσει τις σπουδές του στην ψηφιακή τεχνολογία και στο διαδίκτυο.

Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε το στοιχείο ότι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το 57% όσων ερωτήθηκαν θεωρεί ότι δυσκολεύεται να εντοπίσει τα ιδανικά ταλέντα για να στελεχώσει τις επιχειρήσεις του, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 44%, δηλαδή αισθητά μικρότερο.

Τα στοιχεία

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Randstad προκύπτει ότι στην Ελλάδα μόλις το 16% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών προέβλεψε ότι θα βελτιωθεί το 2016 η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καταγράφοντας το μικρότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο στο 58%, ενώ στην Ευρώπη τις πρώτες θέσεις στον δείκτη αισιοδοξίας κατέχουν η Ισπανία (88%) και η Πορτογαλία (87%), δύο χώρες που αντιμετώπισαν επίσης τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι αμέσως μετά την Ελλάδα τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στο σκέλος της αισιοδοξίας κατέχει η Σουηδία με 40%, ένα ποσοστό διπλάσιο από το ελληνικό, ενώ στο 63% βρίσκεται ο δείκτης αισιοδοξίας στη Γερμανία.

Ανάλογη πορεία καταγράφεται και στο σκέλος της αύξησης των μισθών, καθώς μόλις το 18% των εργαζόμενων στην Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι θα προκύψει κάτι τέτοιο εντός του τρέχοντος έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το συγκεκριμένο ποσοστό βρίσκεται στο 51%, ενώ τις περισσότερες προσδοκίες αύξησης του μισθού τους έχουν εργαζόμενοι στην Πορτογαλία (69%), στην Ισπανία (57%), στην Πολωνία (56%) και τη Γερμανία (50%).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ