Οι κλάδοι των μαθηματικών, της τεχνολογίας και του engineering Οι κλάδοι των μαθηματικών, της επιστήμης, της τεχνολογίας και του engineering έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από εργαζομένους, δήλωσε το 40% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών στην έρευνα Workmonitorπου πραγματοποίησε η εταιρία Randstad. Μάλιστα, το 77% απάντησε ότι οι φοιτητές πρέπει να εστιάσουν τις σπουδές τους σε αυτούς τους κλάδους, ενώ το 71% δήλωσε ότι οι εργοδότες πρέπει να επενδύσουν σε ψηφιακές δεξιότητες.
Μάλιστα, το 68% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι, αν ήταν τώρα 18 ετών, θα προτιμούσε να πραγματοποιήσει σπουδές σε ένα από τα παραπάνω επιστημονικά αντικείμενα. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (78%) δήλωσε ότι θα προτιμούσε να εστιάσει τις σπουδές του στην ψηφιακή τεχνολογία και στο διαδίκτυο.
Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε το στοιχείο ότι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το 57% όσων ερωτήθηκαν θεωρεί ότι δυσκολεύεται να εντοπίσει τα ιδανικά ταλέντα για να στελεχώσει τις επιχειρήσεις του, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 44%, δηλαδή αισθητά μικρότερο.
Τα στοιχεία
Από τα υπόλοιπα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Randstad προκύπτει ότι στην Ελλάδα μόλις το 16% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών προέβλεψε ότι θα βελτιωθεί το 2016 η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καταγράφοντας το μικρότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο στο 58%, ενώ στην Ευρώπη τις πρώτες θέσεις στον δείκτη αισιοδοξίας κατέχουν η Ισπανία (88%) και η Πορτογαλία (87%), δύο χώρες που αντιμετώπισαν επίσης τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι αμέσως μετά την Ελλάδα τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στο σκέλος της αισιοδοξίας κατέχει η Σουηδία με 40%, ένα ποσοστό διπλάσιο από το ελληνικό, ενώ στο 63% βρίσκεται ο δείκτης αισιοδοξίας στη Γερμανία.
Ανάλογη πορεία καταγράφεται και στο σκέλος της αύξησης των μισθών, καθώς μόλις το 18% των εργαζόμενων στην Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι θα προκύψει κάτι τέτοιο εντός του τρέχοντος έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το συγκεκριμένο ποσοστό βρίσκεται στο 51%, ενώ τις περισσότερες προσδοκίες αύξησης του μισθού τους έχουν εργαζόμενοι στην Πορτογαλία (69%), στην Ισπανία (57%), στην Πολωνία (56%) και τη Γερμανία (50%).