Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Ποιές είναι οι οκτώ παρεμβάσεις με (οδηγίες Γερμανών εμπειρογνωμόνων) στο ασφαλιστικό. Επί θύραις και αύξηση των ορίων ηλικίας

Η αντίστροφη μέτρηση για τη β’ φάση ανατροπών στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει ξεκινήσει. Μαζί και τα σενάρια για την επόμενη μέρα, τα οποία είναι αδύνατο να προβλεφθούν με σχετική βεβαιότητα λόγω αυξανόμενων απωλειών στα έσοδα των Ταμείων και του δυσανάλογα υψηλού αριθμού εξόδου εργαζομένων από την υπηρεσία.

Οπως έχει γράψει η «δημοκρατία», η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιουλίου 2014, η αλλαγή του υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων εσπευσμένα επίσης από την 1η Ιουλίου 2014 (έναντι αρχικού προγραμματισμού από τις αρχές του 2015) και η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ διάφορων ασφαλιστικών ταμείων (καταργούνται άμεσα 24 φόροι υπέρ τρίτων, ενώ 72 θα καταργηθούν τα έτη 2015-2016) έρχονται να προστεθούν στο έγκλημα τους «κουρέματος» των αποθεματικών των Ταμείων με το PSI και σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση και την αύξηση της ανεργίας να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια:

α) στη μείωση συντάξεων, β) στη συρρίκνωση των παροχών και εφάπαξ βοηθημάτων, γ) στην αύξηση ορίου ηλικίας και δ) στην αλλαγή της δομής του συστήματος με τη συρρίκνωση της οργάνωσης και διαχείρισης.

Η τεχνογνωσία

Ετσι, το νέο ασφαλιστικό διαμορφώνεται σιγά σιγά με τη συνδρομή και την τεχνογνωσία των πιστωτών και κυρίως με τη συνδρομή Γερμανών εμπειρογνωμόνων. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε συνάντηση στελεχών του ΙΚΑ με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, τον δρα Αξελ Ράιμαν, την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προετοιμάζονται συνολικά οκτώ παρεμβάσεις:

1. Κάθε εργαζόμενος θα έχει ατομική μερίδα στην κύρια ασφάλιση και θα λαμβάνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει.
2. Θα υιοθετηθεί ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων για τα ελλείμματα των ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.
3.  Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε τρεις φορείς ως το τέλος του 2014. Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.
4.  Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015 και συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης.
5.  Ενα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσα στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.
6. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015. Περιορισμός στις πρόωρες συντάξεις.
7. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.
8. Δημιουργία επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ