Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020

Ποιες οι επιπτώσεις από τη στάση πληρωμών στους δανειστές

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τι θα γίνει στο σενάριο του διπλού νομίσματος με δάνεια, καταθέσεις, συντάξεις και υποχρεώσεις του κράτους

Πολυεπίπεδες και απρόβλεπτες θα είναι οι επιπτώσεις στην περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές. Οι εξελίξεις, όπως ανέλυσε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», μπορεί να οδηγήσουν σε παράλληλη κυκλοφορία -μαζί με το ευρώ- άλλου εθνικού μέσου συναλλαγών. Αυτό θα είναι η αρχή της εξόδου από το ευρώ, ωστόσο η έξοδος θα εξαρτηθεί από τους πολίτες και τις πολιτικές εξελίξεις.
Αν η κυβέρνηση επικαλεστεί «τεχνικές δυσκολίες», τότε μπορεί να πάρει παράταση ενός μηνός ως περίοδο χάριτος. Εντός αυτής της περιόδου η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία.

Εάν η κυβέρνηση κάνει στάση πληρωμών χωρίς να υπάρχει προοπτική συμφωνίας, τότε οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες θα καταπέσουν. Η ΕΚΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA. Οι τράπεζες θα κλείσουν για μερικές ημέρες, ενώ όταν ανοίξουν ξανά θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει πρώτα με τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών, τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές. Δεν προστατεύονται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο ανά τράπεζα. Είναι αμφίβολο εάν προστατευθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, διότι αυτή η πρόβλεψη ισχύει σε επίπεδο ευρωζώνης.

Στροφή 180 μοιρών

Από την αντίδραση του κόσμου και τις πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθεί εάν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της οριστικά προς την έξοδο ή εάν θα κάνει στροφή 180 μοιρών. Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει στροφή, τότε το τραπεζικό σύστημα θα είναι υπό διάλυση, δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει ούτε τις εκδόσεις έντοκων γραμματίων του Δημοσίου και αναγκαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλο μέσο συναλλαγών για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Οι συντάξεις θα πιεστούν διπλά, καθώς τα διαθέσιμα αποθεματικά των Ταμείων που είναι επενδεδυμένα σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου θα χάσουν την αξία τους σε ευρώ.

Η οικονομία θα εισέλθει σε φάση ύφεσης, η οποία θα κρατήσει ένα ή δύο χρόνια. Αν σήμερα το ένα τρίτο των Ελλήνων βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας σε φτωχοποίηση.

Οι υποχρεώσεις της χώρας σε ευρώ που έχουν συναφθεί υπό αγγλικό δίκαιο θα παραμείνουν σε ξένο νόμισμα. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος θα πάρει τη ζημιά του ELA. To Ελληνικό Δημόσιο ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Οι λοιπές υποχρεώσεις των τραπεζών απέναντι στην ΕΚΤ δεν θα πληρωθούν αλλά θα καταπέσουν οι εγγυήσεις, τις οποίες η ΕΚΤ θα ρευστοποιήσει.
Τα δάνεια των Ελλήνων θα μετατραπούν σε δραχμές, όπως και οι καταθέσεις.

Ετοιμη η τροπολογία για να μη μειωθούν  οι συντάξεις

Διάψευση των σεναρίων που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα περί εφαρμογής διπλού νομίσματος για την Ελλάδα πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να καταθέσει, υπό μορφή τροπολογίας, διάταξη που αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», με την οποία αναστέλλεται κάθε περικοπή που είχε προγραμματιστεί για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα αναστέλλονται οι διατάξεις παλαιότερων ασφαλιστικών νόμων, που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/15 και μετά και οδηγούσαν σε περικοπές 2% μεσοσταθμικά στις νέες συντάξεις.

Ο κ. Στρατούλης επανέλαβε με δηλώσεις του ότι οι «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν «σινικά τείχη». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μείωση μισθών και συντάξεων. Επίσης χαρακτήρισε προκλητικές τις εθελούσιες εξόδους σε τράπεζες ή σε ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ και προανήγγειλε ότι άμεσα θα περιοριστούν. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν μελέτες για να «καταγραφούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των τραπεζών και να αποδοθούν στα ταμεία τα χρήματα που προβλέπει ο νόμος».

«Το ατύχημα δεν θα είναι διαχειρίσιμο από την Ε.Ε.»

Η αμερικανική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού «κρίνουν ότι ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά». Αυτό δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον με τον ομόλογό του και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι να δείξουν ότι το προηγούμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ ”light”, ότι στόχευε στα λάθος προβλήματα, στα ήσσονος σημασίας προβλήματα και ότι δεν έβαζε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο».

Διαφωνία

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα «δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση».
Η συζήτηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Οικονομικών εστιάστηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει η αμερικανική κυβέρνηση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος και την αποκατάσταση της ηρεμίας στους κόλπους της ευρωζώνης. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν συζήτησαν στη βάση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, αλλά υπογράμμισε με νόημα ότι, εάν γινόταν μια τέτοια συζήτηση με την αμερικανική πλευρά, «θα ήμασταν λίγο πολύ σε συμφωνία».

Κρούγκμαν: Να πείτε ένα ξεκάθαρο «όχι» σε νέα μέτρα λιτότητας!

Οι δανειστές φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας, καθώς απαιτούν υπερβολικά μεγάλες παραχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο ο Πολ Κρούγκμαν. Ο Αμερικανός διακεκριμένος οικονομολόγος, που έχει ταχθεί υπέρ της θέσης της Ελλάδας με σειρά άρθρα και παρεμβάσεις του, σημείωσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει επιπλέον χρόνο προκειμένου να μπει τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. «Η Ελλάδα θα πρέπει να πει “όχι” σε επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αρκεί αυτές να μην είναι νέα μέτρα λιτότητας με άλλο όνομα» πρόσθεσε.

Λάθος στρατηγική

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για ακόμη πολύ καιρό. «Η Ελλάδα πρέπει να πείσει την ευρωζώνη ότι η στρατηγική που είχε επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια έχει φτάσει στα όριά της. Οποιος πίστευε ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μερικές ημέρες έκανε μεγάλο λάθος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία δύσκολα θα παραδεχτεί ότι η πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

O νομπελίστας οικονομολόγος σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να ηθικολογεί και να δει ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χτυπηθεί από την κρίση».
Εκτίμησε, πάντως, ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές. «Αν ήμουν αξιωματούχος στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, η μεγαλύτερη ανησυχία μου θα ήταν ένα σενάριο Αργεντινής για την Ελλάδα. Δηλαδή, η χώρα να χρεοκοπούσε και έπειτα από ένα δυο χρόνια να σημείωνε δυνατή οικονομική ανάπτυξη. Ενα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε και άλλες χώρες εκτός της ευρωζώνης».

Οσον αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, ο Π. Κρούγκμαν ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι αντίθετη με την πολιτική της λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην ευρωζώνη, αλλά την ίδια στιγμή δεν επιθυμεί να δείξει ότι παρεμβαίνει σε υποθέσεις άλλων κρατών.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...