Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις ενός Grexit!

Υποτιμημένο νόμισμα κατά 50%, έκρηξη ανεργίας, ελλείψεις αγαθών δείχνει έρευνα της Ernst & Young

Κεφαλαιακούς περιορισμούς για μακρύ χρονικό διάστημα, νέο νόμισμα υποτιμημένο κατά 50%, μείωση του ΑΕΠ 15%-20% με το… καλημέρα, πληθωρισμό στα ύψη, αύξηση ανεργίας, μείωση μισθών, ελλείψεις τροφίμων και αγαθών, αλλά και… γεωπολιτικούς κινδύνους περιλαμβάνει ο βαρύς λογαριασμός ενός Grexit και μιας μεταπήδησης σε νέο νόμισμα. Και όλα αυτά σε μια… συντεταγμένη χρεοκοπία. Γιατί, στο ακραίο σενάριο μιας άτακτης εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος με παράλληλη καταγγελία των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, οι συνέπειες είναι αδύνατον να αποτιμηθούν και φτάνουν έως την έξοδο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές τις… ολέθριες επιπτώσεις προβλέπει σχετική έρευνα της εταιρίας Ernst & Young.

Ισοτιμία

Με την έκδοση του νέου νομίσματος, η συναλλαγματική ισοτιμία θα υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 50%. Στο πιο θετικό σενάριο, και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει περιορισμένη αστάθεια, θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί κοντά στο… -30%. Η έκδοση ενός ενδιάμεσου χρηματοοικονομικού μέσου (π.χ. IOU) θα είχε τόση αξία όση θα εξελάμβαναν ότι έχει αυτοί που θα το ελάμβαναν.

Κατά τους πρώτους 18 μήνες, η κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης ενδέχεται να ξεπεράσει το 25% και η σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ θα υπερβεί το 15%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, ο πληθωρισμός ενδέχεται να φθάσει, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, τουλάχιστον στο 10%, ενώ τυχόν νομισματική χαλάρωση θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, ακόμα και στο 30%.

Οι πραγματικοί μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν σημαντικά. Με μια πρώτη προσέγγιση, θα φτάναμε αρχικά σε μείωση του κατά κεφαλήν προϊόντος στα 11.000 ευρώ, έναντι 17.000 το 2014. Το Grexit θα εκτοξεύσει την ανεργία βραχυπρόθεσμα άνω του 30%.
Επιπλέον, οι εξαγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας βασίζονται σε εισαγόμενα υλικά, το κόστος των οποίων θα εκτοξευθεί λόγω της υποτίμησης, μειώνοντας σημαντικά το όποιο όφελος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Κατά τη μελέτη, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα καταρρεύσουν ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης του κόστους μετά την υποτίμηση, οδηγώντας σε ελλείψεις για μια σειρά από βασικά αγαθά και προϊόντα (από βενζίνη, αέριο, πετρέλαιο, έως φάρμακα, ορισμένα προϊόντα διατροφής, ένδυση).
Το νέο περιβάλλον στις τράπεζες, των οποίων η βιωσιμότητα θα δοκιμαστεί σημαντικά, θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση της παροχής πιστώσεων και οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ