Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ποινή χωρίς δικαίωμα έφεσης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκδίκαση στο Ειδικό Δικαστήριο της υπόθεσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αντιμετωπίζει ακόμη και την πιθανότητα των ισοβίων για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»

Με την αγόρευση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη, η ακροαματική διαδικασία μίας από τις σημαντικότερες υποθέσεις που έχει δικάσει η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια μπαίνει στην τελική ευθεία. Στο εδώλιο κάθεται ο πρώην υπουργός Οικονομικός, ο «υπουργός των Μνημονίων» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αντιμέτωπος με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, της νόθευσης εγγράφου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50, αδίκημα που επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης, και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, για το οποίο προβλέπεται ποινή κάθειρξης 10 με 20 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου -όποια και αν είναι αυτή- θα είναι αμετάκλητη, που σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχει δικαίωμα έφεσης. Ο λόγος της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών στο εδώλιο αφορά την αφαίρεση από τη «λίστα Λαγκάρντ» των ονομάτων των τριών συγγενικών του προσώπων καθώς και το ότι κράτησε τα στοιχεία για τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία στο «συρτάρι».
Στην απολογία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αριστοτεχνικά, επιχείρησε -όχι άδικα- να μεταθέσει μερίδιο των ευθυνών στον άλλοτε «σύντροφό» του, νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο «καρφώνοντάς» τον.

«Στα σκυλιά» 

Οπως τόνισε, «το κόμμα μου και ο ίδιος ο πρόεδρός του -που σε άλλες περιπτώσεις σκαστής διαφθοράς- έτρεχε στη Βουλή και υπερασπιζόταν, εμένα με πέταξε στα σκυλιά! Με διέγραψε μέσα σε ένα βράδυ».
Μάλιστα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε με νόημα ότι τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η ιστορία της «λίστας Λαγκάρντ», η οποία είχε παραμείνει στο «συρτάρι» και βρέθηκε στο στόχαστρο μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (ήταν οι δύο υπουργοί Οικονομικών που είχαν στην κατοχή τους τη λίστα) υπήρχε ένα βασικό στοιχείο που τους διαφοροποιούσε: «Η διαφορά μας είναι πως εγώ ήμουν στο σπίτι μου, ενώ ο κ. Βενιζέλος στήριζε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μια τρικομματική κυβέρνηση!»
Για να εξηγήσει ότι, κατά… διαβολική σύμπτωση, αφαιρέθηκαν από τη «λίστα Λαγκάρντ» μόνο τα ονόματα των τριών συγγενικών του προσώπων, άφησε αιχμές για στελέχη του ΣΔΟΕ και επιχειρηματικούς κύκλους, αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο ευθέως τον πρώην επικεφαλής του Ιωάννη Διώτη. Ανέφερε για το στικάκι: «Από τη στιγμή που δεν είναι στα χέρια μου μέχρι και τη στιγμή που αναλαμβάνει η Αστυνομία θα μπορούσε να είχε πειραχτεί. Και φαίνεται από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης ότι έχουν γίνει διάφορα ανοίγματα, και επί Διώτη και στη συνέχεια…».

Πλέον, ο λόγος περνάει στην εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστήριο Ξένη Δημητρίου, η οποία θα κάνει την πρώτη αποτίμηση της απολογίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και θα εισηγηθεί είτε την καταδίκη είτε την αθώωσή του. Μέχρι στιγμής, η 63χρονη αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στον πρώην υπουργό και στους συνηγόρους υπεράσπισής του, ενώ κατά την απολογία του τού υπέβαλε βροχή ερωτήσεων! Συχνά οι τοποθετήσεις της κατά την ακροαματική διαδικασία δείχνουν τη δυσπιστία της απέναντι στους ισχυρισμούς του. Χαρακτηριστικά, μόλις κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου η κύρια Δημητρίου, εκφράζοντας την αποστροφή της για τις ενέργειες του πρώην υπουργού, τόνισε σχετικά με τα αρχεία που φέρεται ότι έψαξε όταν παρέλαβε τη λίστα (σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη είχαν αναζητηθεί οι λέξεις «Παπακωνσταντίνου», «Παπανδρέου» και «Κοζάνη»): «Καλά, είναι δυνατόν να μπαίνει και να ψάχνει το δικό του όνομα; Δεν ήξερε αν είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό; Και να χτυπήσει το όνομα του πρωθυπουργού, που εγώ θα τον θεωρούσα υπεράνω υποψίας; Το θεωρώ επονείδιστο. Και καλά το όνομα του πρωθυπουργού, ας πούμε ότι δεν του είχε εμπιστοσύνη. Δεν ήξερε για τον εαυτό του ή έψαχνε επειδή ήξερε ότι είχαν βγάλει χρήματα οι συγγενείς του;»

Το μόνο σημείο «επαφής» ανάμεσα στην εισαγγελέα και στον κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι και εκείνη επιθυμούσε διακαώς να καταθέσει ο κ. Βενιζέλος στο Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα το έχει ζητήσει δύο φορές. «Χαίρομαι που με δικαιώσατε με τον κ. Βενιζέλο» είπε στον πρώην υπουργό, όταν έφτανε στο τέλος της απολογίας του, η κυρία Δημητρίου!
Βέβαια, η εισαγγελέας μπορεί να είναι σκληρή και τα σύννεφα για τον κ. Παπακωνσταντίνου να είναι πυκνά, όμως σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο θα έχει η έδρα.

Ποιοι τρέμουν μήπως τελικά «απασφαλίσει» 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου τη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ» στο Ειδικό Δικαστήριο. Οπως έδειξε και στην απολογία του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να σώσει τον εαυτό του, δεν διστάζει να τα βάλει με τους πρώην… συντρόφους του. Η φράση «το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά», που ξεστόμισε την περασμένη Πέμπτη στην απολογία του, ερμηνεύτηκε ως σαφές «μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Ειδικά αν η απόφαση των δικαστών είναι καταδικαστική, ο κ. Παπακωνσταντίνου δείχνει έτοιμος να «απασφαλίσει» και να «πάρει» μαζί του κι άλλα υψηλόβαθμα «πράσινα» στελέχη που έλυναν και έδεναν μαζί του επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Ενδεχόμενη καταδίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών θα σημάνει συναγερμό για τον Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, όχι μόνο για τη «λίστα Λαγκάρντ», αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως το Μνημόνιο. Θέμα ημερών είναι, άλλωστε, η κατάθεση στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τις αιτίες για τις οποίες η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο. Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», η Εξεταστική θα αφορά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2009 έως το 2014, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν μεγάλο «πονοκέφαλο». Τα «κλειδιά» που μπορεί να κρύβουν το τι πραγματικά έγινε το 2009 αναμφίβολα τα κρατά και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το ζήτημα είναι αν θα αποφασίσει να μιλήσει.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ