Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Ποινικές διώξεις σε επτά για τις μίζες της Daimler

Κρατικοί αξιωματούχοι, Γερμανοί υπάλληλοι και ο Εμμ. Λαϊνόπουλος για την προμήθεια 2.000 οχημάτων

Νέες ποινικές διώξεις για διακίνηση παράνομων πληρωμών, στο πλαίσιο της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, την περίοδο που στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας βρίσκονταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου, άσκησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου. Οι κατηγορίες που απήγγειλαν οι εισαγγελείς αφορούν την προμήθεια οχημάτων (πάνω από 2.000 στρατιωτικά οχήματα και λεωφορεία) από τη γερμανική εταιρία DAIMLER και στρέφονται κατά επτά προσώπων, μεταξύ των οποίων κρατικοί αξιωματούχοι, Γερμανοί υπάλληλοι της εταιρίας και ο εκπρόσωπός της στην Ελλάδα Εμμανουήλ Λαϊνόπουλος.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Οι επίκουροι εισαγγελείς έψαξαν τα ίχνη μίζας 2.000.000 ευρώ, τα οποία από το 2001 και μετά φέρεται ότι κατέληξαν σε κρατικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τα πορίσματα της εισαγγελικής έρευνας, οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων σε αξιωματούχους, προκειμένου να προωθήσουν στην κρατική ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις για την προμήθεια οχημάτων.

Καθοριστικής σημασίας στην εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας ήταν τα στοιχεία που έλαβαν μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής το οποίο απέστειλαν στις ΗΠΑ οι ελληνικές δικαστικές Αρχές. Σε αυτά περιλαμβάνεται εσωτερική αλληλογραφία, στην οποία υπάρχουν συνομιλίες για δωροδοκίες στο πλαίσιο της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εσωτερικό σημείωμα στελέχους της DAIMLER στο οποίο φέρεται ότι παραδέχεται σχέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι, προκειμένου να επιτευχθούν οι παράνομες πληρωμές, η γερμανική εταιρία διατηρούσε «μαύρα» ταμεία με μετρητά, ενώ, παράλληλα, χρησιμοποιούσε και ένα σύστημα εξωχώριων τραπεζικών λογαριασμών και εταιρικών λογαριασμών που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, παραπλανητικές τιμολογήσεις, καθώς και τρίτους διαμεσολαβητές. Πλέον η υπόθεση θα περάσει στα χέρια ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει ενώπιόν του τους επτά κατηγορουμένους για να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας (και τα δύο με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή έως και ισόβια κάθειρξη) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στο εδώλιο οι 32 για τα υποβρύχια!

Οριστικά παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 32 κατηγορούμενοι για την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε την επικύρωση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης του κατηγορούμενου στην υπόθεση Πάνου Γερμανού. Την απόφαση έλαβε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Σύμφωνα με το βούλευμα, παραπέμπονται σε δίκη, μεταξύ άλλων, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Κάντας, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Οσβλαντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς, οι Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαϊδης, πρώην συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός. Κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ