Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Ποινικός κώδικας: Αλλάζει στα λόγια!

Αλλάζουν σχεδόν όλα στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος παρέμεινε ίδιος από το 1950, αλλά προς το παρόν μόνο… στα λόγια, καθώς οι τροποποιήσεις που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αφήνονται σαν «παρακαταθήκη» στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, υπό την προεδρία της καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου (σύζυγος του Χάρη Καστανίδη και ορισμένη στη θέση αυτή επί της θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης!), παρέδωσε μετά δύο χρόνια εργασίας το έργο της. Ωστόσο, κατά την παρουσίασή του εκφράστηκαν ενστάσεις από δικαστικούς λειτουργούς, που ήταν παρόντες, με προεξάρχουσα την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, για το κατά πόσο οι αλλαγές θα βοηθήσουν στόχους όπως η αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ανάμεσα στις σαρωτικές αλλαγές που προτείνονται στις υφιστάμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (Π.Ν.) περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση όλων των πταισμάτων, τα οποία θα τιμωρούνται μόνο με χρηματικό πρόστιμο, όπως και η κατάργηση της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, της κάθειρξης και της δικαστικής απέλασης.

Παράλληλα η επιτροπή προτείνει την επέκταση του μέτρου της δήμευσης της περιουσίας όσων εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα, ακόμα κι αν αυτά τα οικονομικά οφέλη έχουν μεταβιβαστεί ήδη και έχουν αναμειχθεί με νόμιμα περιουσιακά στοιχεία, και την αυστηρότερη αντιμετώπιση όσων υπουργών, βουλευτών και δικαστών διαπράττουν το αδίκημα της δωροδοκίας. Επιπλέον, σε περιπτώσεις διάπραξης βαρύτατων αδικημάτων ακόμα και κατά της ζωής, όπου εμπεριέχεται το λεγόμενο «τραγικό δίλημμα» (π.χ. περίπτωση ευθανασίας) το δικαστήριο θα μπορεί να μην επιβάλλει καμιά ποινή στον δράστη λόγω έλλειψης καταλογισμού. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά προτείνεται στα εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας να τιμωρείται ο γιατρός, ο οποίος κατά τη διάρκεια προγεννητικού ελέγχου, μετά την εικοστή εβδομάδα της κύησης, δεν διαγιγνώσκει από αμέλειά του σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου, εφόσον η πάθηση αυτή εμφανιστεί στο νεογνό.

Αλλη μια προτεινόμενη προσθήκη στον Π.Κ. προβλέπει τη διεύρυνση των τοπικών ορίων ισχύος των ελληνικών ποινικών νόμων, σε περίπτωση που η πράξη τελέστηκε μέσω Διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, εκτός Ελλάδας.

Μία ακόμα αλλαγή αφορά το έγκλημα του βιασμού, καθώς προβλέπεται πλέον η αυτεπάγγελτη δίωξη χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει το θύμα στη Δικαιοσύνη.

Αλλαγές προβλέπονται και στα αδικήματα του οικογενειακού δικαίου, καθώς καταργούνται ως απαρχαιωμένα τα εγκλήματα των άρθρων 355 (απάτη σχετικά με τον γάμο) και 356 Π.Κ. (διγαμία).

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ