Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Point system και στην εφορία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πόιντ σύστεμ δεν θα εφαρμόζει μόνο η Τροχαία. Θα το εφαρμόζει και η Εφορία για τις φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο θα υπάρχει ένα ιδιότυπο σύστημα βαθμών ποινών, με βάση το οποίο όσοι συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθμολογία, η οποία θα προκύπτει από τις φορολογικές παραβάσεις όπου θα έχουν υποπέσει και στοιχεία της φορολογικής συμπεριφοράς και του μεγέθους τους, θα επιλέγονται για να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο. Τα μόρια, που θα καθορίζουν την τελική βαθμολογία του φορολογουμένου, θα προκύπτουν μέσα από περίπου 300 φορολογικές παραβάσεις, όπως αναρτήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό πίνακα.

Επίσης θα προκύπτουν και από στοιχεία φορολογικής συμπεριφοράς, όπως είναι για παράδειγμα η συναλλαγή με εξωχώρια εταιρία (offshore) ή το γεγονός ότι έχει η εταιρία λάβει επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Για κάθε κριτήριο που υπάρχει στον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών αντιστοιχεί ένας αριθμός μορίων βαρύτητας.

Για κάθε παράβαση θα αυξάνονται τα μόρια που θα συγκεντρώνει ο φορολογούμενος. Στην τελική βαθμολογία θα υπάρχει προσαύξηση ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, δηλαδή το ύψος των ακαθάριστων εσόδων της. Για παράδειγμα για απώλεια βιβλίων, για κατασχέσεις βιβλίων και στοιχείων, προβλέπεται ποινή 1.000 μορίων. Για λήψη ή έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 880 ευρώ η ποινή είναι επίσης 1.000 πόντοι, ενώ η μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων ύστερα από πρόσκληση την πρώτη φορά επιβαρύνει τον φορολογούμενο με 400 πόντους. Η διαβάθμιση των μορίων κυμαίνεται από 50 έως 1.000, ανάλογα με το είδος της παράβασης.

Στον πίνακα υπάρχουν αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων. Ειδικότερα υπάρχουν βαθμοί ποινής για την ύπαρξη δελτίων πληροφοριών από τα οποία προκύπτει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπως μη έκδοση ή μη λήψη φορολογικών στοιχείων, περιπτώσεις κατασχεμένων βιβλίων ή στοιχείων ή φορολογικών ταμειακών μηχανών, επιτηδευματίες που εμφανίζονται να είναι λήπτες στοιχείων από αντισυμβαλλόμενους επιτηδευματίες που δεν υφίστανται. Ακόμη περιπτώσεις όπου εμφανίζονται διαφορές σε αξία ή σε πλήθος φορολογικών στοιχείων και οι οποίες προκύπτουν από διασταύρωση των υποβληθεισών συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Επίσης υπάρχουν παραβάσεις που αφορούν το ότι δεν έχουν υποβληθεί καθόλου ή υπάρχει ανακρίβεια στις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από τους υπόχρεους, τελωνειακές παραβάσεις από τις οποίες προκύπτει το αδίκημα της λαθρεμπορίας και παραβάσεις που αφορούν τις διατάξεις περί ναρκωτικών, την παραποίηση ή απομίμηση εμπορευμάτων (πειρατικά – μαϊμού εμπορεύματα).

Στο ηλεκτρονικό σύστημα ELENXIS θα γίνεται αρχικά η βαθμολόγηση όλων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και στη συνέχεια η επιλογή αυτών που βάσει της βαθμολογίας τους θα υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο. Οι λίστες με τους φορολογουμένους αυτής της κατηγορίας θα αποστέλλονται από το ELENXIS στους προϊσταμένους των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια θα εκδίδεται η σχετική εντολή φορολογικού ελέγχου. Σημειώνεται ότι η βαθμολόγηση ουσιαστικά αποτελεί και την ανάλυση κινδύνου για φοροδιαφυγή των φορολογουμένων.

Οι επτά πιο σοβαρές παραβάσεις

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σοβαρών φορολογικών παραβάσεων με (ποινή 1.000 μορίων)

1. Εκδοση ή λήψη πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων.

2. Διαφορά μεταξύ συμπληρωματικών στοιχείων που έχουν περιέλθει σε γνώση της Εφορίας με τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί.

3. Μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

4. Δεν έχει υποβληθεί το Ειδικό Σημείωμα Περαίωσης ΦΠΑ, εφόσον απαιτείται.

5. Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Παρακρατούμενων Φόρων.

6. Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις ακίνητης περιουσίας.

7. Δεν έχει δηλωθεί η αγορά ακινήτων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...