Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ποιοί απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης!

Μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, αποζημιώσεις απόλυσης και εφάπαξ απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Μακροχρόνια άνεργοι είναι, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, όσοι είναι εγγεγραμμένοι για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, δηλαδή για το παρόν οικονομικό έτος (2013) ή και περισσότερο.

Στις περιπτώσεις που τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΠΣ δεν είναι ορθώς ενημερωμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος και να υποβάλουν αίτηση για διαγραφή του ποσού.

Για να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2014, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά είναι οι εξής:

* Να λαμβάνει κατά στις 31/1/2014 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το ΓΕΝΕ ή το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε οργανισμό.

* Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει το φορολογικό έτος 2014 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από Α΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Ζ΄ πηγή (από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα) και επιπλέον έως την ημερομηνία της αίτησης ούτε από ΣΤ΄ πηγή (μισθωτές υπηρεσίες). Το γεγονός αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 (που θα υποβληθεί το 2015).

Ακόμη, εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για όλα τα εισοδήματά τους, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ