Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι των νέων συντάξεων των 300 ευρώ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Βαρύ το πλήγμα για μητέρες ανήλικων τέκνων και δικαιούχους των κατώτατων συντάξεων – Με δύο τρόπους θα υπολογίζονται πλέον οι συντάξεις – Έναν για τους μισθωτούς και έναν για τους αυταπασχολούμενους – Πώς θα υπολογίζονται οι νέες κατώτατες συντάξεις

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής σοφών και η έκδοση νέων εγκυκλίων για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τον υπολογισμό των συντάξεων που θα αποσαφηνίζουν τα θολά σημεία- γιατί η προηγούμενη εγκύκλιος περισσότερο συσκότιζε παρά διαφώτιζε- καθιστούν ιδιαιτέρως κρίσιμη την ερχόμενη εβδομάδα για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Την ίδια ώρα η εθνική αναλογιστική αρχή υπό την καθοδήγηση του κ. Κατρούγκαλου αναζητά ακόμα αλγόριθμους και μοντέλα για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων που θα «κουμπώνουν» με τη δέσμευση για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2016. Πάντως όποιο μοντέλο και αν επιλεγεί το σίγουρο είναι ότι θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία που θα εξισώνουν προς τα κάτω τις παροχές στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ασφαλισμένοι, κυρίως των ειδικών ταμείων, διατηρούσαν κάποια προνόμια θα τα χάσουν καθώς θα εφαρμοστούν μόνο δύο τρόποι υπολογισμού των συντάξεων. Ενας ενιαίος για τους μισθωτούς και ένας ενιαίος για τους αυτoαπασχολούμενους.

Παράλληλα, για να μην σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί συνταξιούχοι το αβάσταχτο βάρος των αλλαγών, σχεδιάζεται να μπει μαχαίρι κλιμακωτά έως 15% στις ελάχιστα υψηλότερες υπάρχουσες συντάξεις πάνω από 1000, 1500 ή 2000 ευρώ . Η απόφαση για το «βάθος» του μαχαιριού θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών με την τεχνική βοήθεια που θα προσφέρουν οι θεσμοί .

Η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου που θα νομοθετηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου για να υλοποιηθεί από 1/1/2016 είναι πιθανόν να ακυρώσει το ν. 3863/2010 ο οποίος θα εφαρμοστεί μόνο για λίγους μήνες προκειμένου να «ξεπαγώσει» η διαδικασία απονομής συντάξεων. Από την αρχή του χρόνου έχουν υποβληθεί περίπου 70.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση (24.000 στο ΙΚΑ , 34.000 για επικουρικές) αλλά τα ταμεία εξέδωσαν μόνο λίγες δεκάδες προσωρινές, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το νέο μοντέλο υπολογισμού των συντάξεων όλα δείχνουν ότι θα ισχύσει για όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2015 χωρίς να εξαιρεί τα θεμελιωμένα δικαιώματα και να ρίχνει στα μαλακά τους παλαιότερους ασφαλισμένους οι οποίοι θα είχαν μικρότερες μειώσεις αν εφαρμοζόταν ο ν. 3863/2010 ( προβλεπόταν ο ασφαλιστικός βίος έως 31.12.2010 να υπολογίζεται με τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού ενώ ο βίος από το 2011 και μετά με το νέο τρόπο ).

Πάντως ο υπουργός εργασίας ίσως ζητήσει από τους θεσμούς μια μικρή χρονική παράταση για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος των εκλογών. Η ηγεσία του υπουργείου απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας των 67 ετών ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι η πρόβλεψη του Ν.3863/2010 («νόμος Λοβέρδου») για ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας εκπληρώθηκε με το Ν. 4093/2012 («Μεσοπρόθεσμο» κυβέρνησης Σαμαρά) που αύξησε τα όρια από το 60οστο 62ο και από το 65ο στο 67ο έτος ηλικίας . Διευκρίνισε επίσης ότι η εγκύκλιος Πετρόπουλου που εκδόθηκε την Τρίτη αφορά μόνο στα ποσά των κατώτατων ορίων συντάξεων γήρατος (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) και όχι σε συντάξεις άλλων κατηγοριών (αναπηρίας, παραπληγικών, βαρέων κλπ).

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι μεγάλοι χαμένοι των νέων ρυθμίσεων είναι οι δικαιούχοι των κατωτάτων ορίων που θα πάρουν σύνταξη μετά την 1η Ιουλίου 2015. Πρόκειται για τις πιο αδύναμες κατηγορίες της κοινωνίας όπως μητέρες ανηλίκων του ΙΚΑ που αποχωρούν πρόωρα οι οποίες μέχρι σήμερα δικαιούνταν σύνταξη 486 ευρώ, διαδοχικά ασφαλισμένους και χαμηλά αμειβόμενους με 600 ευρώ και λίγα χρόνια στη δουλειά λόγω ανεργίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο όσοι αποτολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 67 θα εισπράξουν ποσό από 200 έως 330 ευρώ μηνιαίως αφού θα χάσουν το προνοιακό μέρος που επιδοτούσε το κράτος. Αλλά και όταν συμπληρώσουν τα 67 , η σύνταξη τους δε θα υπερβεί τα 392 έως 430 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Στην πράξη, όσοι έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο έως και 31.12.2010 και υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από την 1η Ιανουαρίου 2015 δικαιούνται:

α) Τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31.12.2010, το οποίο υπολογίζεται με βάση την κατώτατη σύνταξη ύψους 486 ευρώ. β) Τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1.1.2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους. Η κατώτατη σύνταξη ορίζεται βάσει της νέας εγκυκλίου Χαϊκάλη στα 392 ευρώ.
Έτσι , ο μέσος όρος των δύο τμημάτων της σύνταξης που θα παραμείνει παγωμένη στα ίδια επίπεδα έως το 2021 είναι περίπου 400 ευρώ ( 392 έως 430).

Αλλά και οι νυν συνταξιούχοι είδαν ήδη μειωμένες και τις συντάξεις του Οκτωβρίου λόγω των αναδρομικών κρατήσεων της αυξημένης εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο Κατρούγκαλου η αυξημένη εισφορά 6% που ισχύει από την 1η Ιουλίου θα εισπραχθεί σε τρεις δόσεις αρχής γενομένης από τη σύνταξη Οκτωβρίου προκειμένου να μετριάσει τις απώλειες των συνταξιούχων.

Πηγή:protothema

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...