Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ποιοι και γιατί θέλουν δημοψήφισμα για θέματα μεταβίβασης εξουσιών στην Ε.Ε.

Tι κοινό έχουν οι Γερμανοί χριστιανοκοινωνιστές με τους σοσιαλδημοκράτες; Περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε… Τα δημοψηφίσματα και το θέμα της μεταβίβασης εξουσιών στις Βρυξέλλες είναι, για παράδειγμα, κοινός τόπος για τις δύο πλευρές. Το τελευταίο τουλάχιστον φαίνεται ότι αποτελεί μείζον ζήτημα προς διαπραγμάτευση στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται τo Reuters, εκπρόσωποι του CSU και του SPD που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επιδιώκουν συμφωνία ώστε να τίθενται σε δημοψήφισμα όλες οι αποφάσεις για μείζονα ζητήματα, όπως οι ευρωπαϊκές πολιτικές οι οποίες περιλαμβάνουν μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή δεσμεύουν γερμανικά χρήματα στο επίπεδο της Ε.Ε. «Ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής» αναφέρεται στο έγγραφο και προσθέτει: «Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη-μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της Ε.Ε. Οταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων».

Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε από μια ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Ντίτριχ της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης (CSU) και τον Τόμας Οπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σε μια στιγμή μάλιστα που  πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβιβάζουν όλο και περισσότερα -ακόμη και κυριαρχικά- δικαιώματα στις Βρυξέλλες. Η πρόταση θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη σε μια ευρύτερη ομάδα πολιτικών, με επικεφαλής την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, οι οποίοι διαπραγματεύονται συμβιβασμούς σε ζητήματα πολιτικής με στόχο να δημιουργηθεί ως τα Χριστούγεννα μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου τάσσονται κατά της ιδέας να διεξάγονται δημοψηφίσματα για μείζονες αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής και στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Γκίντερ Κρινγκς, υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU. Αντιδρώντας στο  έγγραφο που συντάχθηκε, δήλωσε στον ιστότοπο του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η θέση του CDU είναι σαφής και αντίθετη στην υπονόμευση της κοινοβουλευτικής νομοθετικής λειτουργίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ