Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ποιοι και πώς θα πάρουν σύνταξη από τη Γερμανία

Δικαίωμα σύνταξης σε όσους δεν λαμβάνουν αλλά και αυξήσεις στις συντάξεις τους δικαιούνται πολλοί Ελληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία. Πρόσφατες αλλαγές στο γερμανικό σύστημα συνταξιοδότησης φέρνει αλλαγές στα δικαιώματα όσων έφυγαν από τη χώρα μας και μετανάστευσαν στη Γερμανία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Σύμφωνα με τα μέλη του σωματείου Hellenic Silverstars, η κυριότερη αλλαγή του γερμανικού συστήματος αφορά την αύξηση του χρόνου ανατροφής παιδιών που γεννήθηκαν έως το 1992 από ένα σε δύο χρόνια. Αυτός ο επιπλέον χρόνος μπορεί να συνυπολογιστεί στην καταμέτρηση των πέντε ασφαλιστικών χρόνων που απαιτούνται για τη χορήγηση σύνταξης από το γερμανικό δημόσιο.

Η ρύθμιση

Η σχετική ρύθμιση αφορά, για παράδειγμα, ανθρώπους που πριν από το 1981, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισαν να πάρουν πίσω από το γερμανικό δημόσιο τις ασφαλιστικές εισφορές τους, δεδομένου ότι, όσο η Ελλάδα βρισκόταν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτοί δεν δικαιούνταν σύνταξη. Αφορά επίσης όσους εργάστηκαν για μία τριετία στη Γερμανία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα δεν εργάστηκαν ξανά ή δεν ασφαλίστηκαν και έχουν παιδί που γεννήθηκε έως το 1992. Η ρύθμιση είναι ευνοϊκή για γυναίκες, συζύγους ή μέλη οικογενειών που στηρίχτηκαν στη δουλειά του συζύγου, με λίγα χρόνια ασφάλισης στη Γερμανία και με ένα ή δύο παιδιά που γεννήθηκαν έως το 1992.

Οσοι βρίσκονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες καλούνται από την 1η Ιουλίου, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η σχετική νομοθεσία, να καταθέσουν επειγόντως αιτήσεις στον γερμανικό φορέα χορήγησης σύνταξης ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους στη σύνταξη.
Οσοι ωφελούνται από τις αλλαγές δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, αφού θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.
Αυξημένη σύνταξη θα λαμβάνουν όσοι δικαιούνται αύξηση κατά δύο χρόνια των πλασματικών χρόνων ασφάλισης στο γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα λόγω αναπηρίας και όσοι έχουν παιδιά που γεννήθηκαν πριν από το 1992, καθώς ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης κάθε παιδιού αυξάνεται από ένα σε δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι από το 1993 και μετά τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι στη Γερμανία είναι τρία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ