5|07|2020

Ποιοι κλαίνε και ποιοι γελάνε για την νέα πρόεδρο!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Ο Μητσοτάκης πρότεινε (ξαφνικά χθες) την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Ζορίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που την είχε διορίσει επικεφαλής του ΣτΕ
Πώς θα αντιδράσουν οι μνηστήρες που έμειναν στο… περίμενε;

Η Θέση μας: Πέφτουν φάπες από παντού!

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Με ένα διάγγελμα στους Ελληνες πολίτες -το πρώτο στο εξάμηνο της διακυβέρνησής του- ο πρωθυπουργός έλυσε χθες το βράδυ τον γρίφο της προεδρικής εκλογής, τον οποίο ο ίδιος άκαιρα άνοιξε προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ονοματολογία που πρόσβαλε βάναυσα το ήθος του ανεπίληπτου Προκόπη Παυλόπουλου και οξείδωσε το κύρος του θεσμού. 

Η απόφασή του να προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που δεν φαίνεται να είναι πολιτικά αναίμακτη, προκαλεί ήδη ποικίλα σχόλια και αισθητές αντιδράσεις, κυρίως στη λαϊκή βάση της Ν.Δ., όπου το κεντροαριστερό προφίλ της υποψήφιας Προέδρου δεν συγκεντρώνει ευρύτερες συμπάθειες.

Είναι πρόδηλο ότι η επιλογή της φέρνει σε δύσκολη θέση πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το υπουργικό συμβούλιο μόλις τον Οκτώβριο του 2018 την είχε επιβάλει στη θέση της προέδρου στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας.

Ως εκ τούτου, η αμηχανία στην Κουμουνδούρου ήταν έκδηλη χθες. «Τη Σακελλαροπούλου την πρώτη γυναίκα επικεφαλής- εμείς την ψηφίσαμε για το ΣτΕ» ήταν η στερεότυπη απάντηση πολλών στελεχών, τα οποία παρέπεμπαν στη σημερινή συνεδρίαση των αρμόδιων κομματικών οργάνων, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η γενική εντύπωση είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, που οχυρώθηκε πίσω από τη θέση για την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, «ποντάροντας» σε υπαρκτά εσωτερικά ρήγματα στη Ν.Δ., έχει τώρα την μπάλα στο δικό της γήπεδο και θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά σε περίπτωση άρνησης τους λόγους της διαφωνίας της.

Λιγότερους πονοκεφάλους φαίνεται ότι προκαλεί η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι η υποψήφια ασκεί σημαντική επιρροή στον ευρύτερο χώρο, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται αυτές τις ώρες δεν περιορίζονται μόνο στην οργανωμένη και μη βάση της Ν.Δ., αλλά διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. «Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών» είπε χθες ο πρωθυπουργός, δίνοντας το μέτρο των επιδιώξεών του.

Η επιθυμία του μετριάζεται αισθητά, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν μεταξύ των δικαστών του ΣτΕ που μειοψήφησαν το 2015, κρίνοντας ότι ήταν απολύτως συνταγματική η κατάργηση των αναδρομικών και των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους. Με δυο λόγια, σύμφωνα με όσα έχει επανειλημμένως γράψει η «δημοκρατία», ανήκει στους δικαστές που, υπερασπιζόμενοι προκλητικά το προνομιακό καθεστώς των ιδίων, διαμόρφωσαν ανενδοίαστα το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο με βάση το οποίο σφαγιάστηκαν, κατόπιν υποδείξεων των δανειστών, δίκαιες αξιώσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Στην ίδια συζήτηση είναι δύσκολο να λησμονηθεί ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ», το οποίο τον απέδωσε λευκό στην κοινωνία.

Από την άλλη, η γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος, όπως συνομολογούν και στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αυτή τη στιγμή µια εκ των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων της χώρας, καθώς ηγείται ενός εκ των σημαντικότερων δικαστικών σχηματισμών της, έχοντας καταφέρει να επιτελέσει µε επιτυχία τα καθήκοντά της.

Ο πατέρας της

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προέρχεται από δικαστική οικογένεια. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστηµα μάλιστα προήδρευσε.

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια ικανή δικαστικό με αξιοσημείωτη καριέρα στον χώρο της, ωστόσο η βέβαιη εκλογή της έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στα εθνικά θέματα, το βάθος των οποίων αγνοεί. Εξυπηρετεί, όμως, τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, όπως έγραψε η «δημοκρατία», είχε εξομολογηθεί ότι αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι τόσο η πολιτική ιδιότητα του επόμενου Προέδρου όσο η ετοιμότητά του (σ.σ.: σε περίπτωση διπλών εκλογών) «να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο».

Με βάση τον προγραμματισμό, οι ψηφοφορίες για την εκλογή της Προέδρου αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου την προσεχή Τετάρτη. Η επετηρίδα των υποψηφίων θα μείνει ως εκ τούτου στην Ιστορία. Θυμίζουμε ότι εκτός από τον σημερινό Πρόεδρο εκτός νυμφώνος έμειναν οι Α. Σαμαράς, Β. Βενιζέλος, Λ. Παπαδήμος, Γ. Παπανδρέου, Μαρία Δαμανάκη, Αννα Διαμαντοπούλου, Ν. Αλιβιζάτος, Σ. Δήμας και Τ. Γιαννίτσης.

Ουδέν σχόλιον από τον Παυλόπουλο για τη διάδοχο του

Στα δημοσιογραφικά βραβεία του Ιδρύματος Μπότση στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων βρισκόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε μέσω διαγγέλματος την απόφασή του να προτείνει ως την επόμενη ένοικο της Ηρώδου Αττικού την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Παυλόπουλος -που εμφανίστηκε χαμογελαστός και με καλή διάθεση- δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη διάδοχό του, αν και ερωτήθηκε σχετικώς από δημοσιογράφους. Ο ίδιος είχε ενημερωθεί από νωρίς το απόγευμα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ανώτατη δικαστής θα προταθεί για το ύπατο αξίωμα, ενώ ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία που είχαν τον ευχαρίστησε για την προσφορά του την τελευταία πενταετία.

Αμέσως μετά την τελετή για τα δημοσιογραφικά βραβεία ο Προκόπης Παυλόπουλος αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Ιρλανδία μαζί με τη σύζυγό του για διήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του Μάικλ Χίγκινς. Μάλιστα, το ταξίδι αυτό φαίνεται ότι ήταν εκείνο που συντέλεσε στην επίσπευση των ανακοινώσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πληροφορίες ανέφεραν από νωρίς χθες το πρωί ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να λήξει την άκρατη ονοματολογία και είχε αποφασίσει να προβεί άμεσα σε ανακοινώσεις.

Ωστόσο, θεωρήθηκε «θεσμικά ανεπίτρεπτο», όπως σχολίαζαν «γαλάζια» στελέχη σε πηγαδάκια στη Βουλή, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τη διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου σε μέρα που ο πρώτος πολίτης της χώρας βρισκόταν εκτός Ελλάδας κι έτσι ελήφθη η απόφαση να γίνει χθες η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

► Διάγγελμα Κυριάκου με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση

► Η αθώωση του Παπακωνσταντίνου, η στενή φιλία με τον Βενιζέλο και οι περικοπές των συντάξεων

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιδού ο χάρτης για την ΑΟΖ με την Λιβύη

Οι αντίπαλοι του Σάρατζ αναγνωρίζουν πλήρως τα δικαιώματά μας Έντονες διεργασίες για το μέλλον της Λιβύης, που επηρεάζουν ασφαλώς και την Ελλάδα, καταγράφονται τις τελευταίες...

Πλήρης επιβεβαίωση της δημοκρατίας για το περιστατικό μεταφοράς λαθρομεταναστών στη Μυτιλήνη από «συμμαχικό» καράβι

Προσπάθεια Παναγιωτόπουλου να υποβαθμίσει τις αυθαίρετες πράξεις τους Πλήρως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το γερμανικό πολεμικό σκάφος που «φόρτωσε»...

Επικουρική 123,77€ με καθυστέρηση πέντε χρόνων

Εικόνα κατάρρευσης από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, με τους χρόνους απονομής των συντάξεων να αυξάνονται συνεχώς Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ (ο επικουρικός...

Παρωδία! Ο «σουλτάνος» Ερντογάν θα αποφασίσει για το λίκνο της Ορθοδοξίας

«Πόντιος Πιλάτος» ο εισαγγελέας του τουρκικού ΣτΕ, ο οποίος έριξε το μπαλάκι στον Ερντογάν για τη μετατροπή της σε τζαμί Στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας...

Οι Τούρκοι διεκδικούν περιουσίες στη Ρόδο!

Μετά την προσφυγή 100 ΜΚΟ στη Χάγη, τέσσερις πολίτες ζητούν αποζημίωση για απαλλοτριώσεις του 1940 από τους Ιταλούς Στα άκρα τραβάνε το σχοινί των προκλήσεων...