Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ποιοι θα γλυτώσουν την προκαταβολή (φόρου) 55%!

Θα επιβαρύνονται μόνο εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Μόνο εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα επιβαρύνονται με την προκαταβολή φόρου 55%, όπως θα ορίζει απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες. Με την απόφαση θα διαχωρίζεται η προκαταβολή φόρου από τη μισθωτή δραστηριότητα ή από άλλες πηγές εσόδων (σύνταξη, μισθός) που δηλώνονται ταυτόχρονα στις φορολογικές δηλώσεις και περιορίζεται μόνο στο εισόδημα που προέρχεται από την κύρια επαγγελματική δραστηριότητα.

Ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η ΓΓΔΕ θα αποσαφηνίσει ότι βεβαιώνεται ως προκαταβολή ποσό ίσο με το 55% του φόρου που προκύπτει μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα του διανυόμενου φορολογικού έτους, αφαιρουμένων παρακρατηθέντων και προκαταβληθέντων φόρων.
Αναφορικά με τα τεκμήρια, η απόφαση θα καθορίσει τι ισχύει στις περιπτώσεις στις οποίες τα τεκμήρια αυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα και με αυτόν τον τρόπο επηρεάζουν την προκαταβολή φόρου.

Παράδειγμα

Ειδικότερα:
Αν τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις είναι μικρότερα, την προκαταβολή την επηρεάζει η διαφορά τεκμηρίου, χωρίς όμως να ακουμπά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Για παράδειγμα, αν ένα φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία ύψους 8.000 ευρώ, έχει πρόσθετο εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ (άθροισμα 18.000 ευρώ), αλλά τελικά φορολογείται για τεκμαρτό εισόδημα 20.000 ευρώ, η απόφαση στην οποία προσανατολίζεται η ΓΓΔΕ προβλέπει τον υπολογισμό προκαταβολής φόρου με συντελεστή 55% για τη διαφορά των 2.000 ευρώ.
Αν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις είναι μεγαλύτερο, ακυρώνεται η προκαταβολή και επί του τεκμαρτού εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθούς 9.000 ευρώ, από ενοίκια επιπλέον 1.000 ευρώ και από επιχειρηματική δραστηριότητα άλλα 2.000 ευρώ. Το συνολικό εισόδημά του είναι 12.000 ευρώ, αλλά βάσει τεκμηρίων φορολογείται για εισόδημα 18.000 ευρώ. Επειδή τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα δεν θα επιβληθεί προκαταβολή φόρου.

Τέλη Απριλίου ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες αφορούν τα εισοδήματα του 2014, καθώς η έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων και εγκυκλίων, καθώς και η προετοιμασία του TAXISnet αποδεικνύονται πολύπλοκη διαδικασία και έχουν καθυστερήσει σχεδόν τρεις μήνες σε σχέση με πέρυσι.
Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να προσαρμόσουν το σύστημα του TAXIS στον νέο φορολογικό νόμο, ενώ δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η μορφή των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3, τα οποία αναμένεται να έχουν φέτος διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της καθιέρωσης του Περιουσιολογίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ