Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Ποιοι θα κερδίσουν το φθηνό ρεύμα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε οι εκπτώσεις (μέχρι και 35%) να ισχύουν για το σύνολο της κατανάλωσης όσων νοικοκυριών εντάσσονται σ’ αυτό, αντί για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες (kWh) που ισχύει σήμερα, εισηγείται στην κυβέρνηση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η εισήγηση αποτελεί και μια προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι» με τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε συνεδρίαση της ΡΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει αυξήσεις μέχρι 49% (μεσοσταθμικά μέχρι 25%) για το 2013, αλλά εκτιμάται ότι η απόφαση της ΡΑΕ θα περιορίσει τις απαιτήσεις της εταιρίας.

Σήμερα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχουν ενταχθεί περί τα 300.000 νοικοκυριά, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί.

Δικαιούχοι της πρώτης κατηγορίας (ΚΟΤ Ι) είναι oικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση 200-1.400 kWh, και τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση 200-1.600 kWh.

Δικαιούχοι της δεύτερης κατηγορίας (ΚΟΤ ΙΙ) είναι οι μακροχρόνια άνεργοι (για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30ή Νοεμβρίου εκάστοτε έτους), με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση 200-1.400 kWh, καθώς και άνθρωποι με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση 200-1.600 kWh.

Η έκπτωση αφορά μόνο την κύρια κατοικία του δικαιούχου. Με την πρόταση της ΡΑΕ τα νοικοκυριά θα έχουν σημαντικά οφέλη, αφού θα πληρώνουν με έκπτωση το σύνολο της κατανάλωσης (εντός των ορίων που προαναφέρονται) αντί για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες. Στο θέμα των τιμολογίων επανήλθε χθες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία υποστηρίζει ότι «εάν το Ελληνικό Δημόσιο και δύο εταιρίες ακόμα πληρώσουν τα 360.000.000 ευρώ που χρωστούν στο κορόιδο τη ΔΕΗ, όχι μόνο δεν θα χρειαστεί καμία αύξηση, απεναντίας, θα μπορούμε να δίνουμε ρεύμα δωρεάν σε όσους συνανθρώπους μας καταναλώνουν από 400 έως 1.000 kWh το τετράμηνο». Στη συγκεκριμένη κατηγορία κατανάλωσης εντάσσονται περί τα 2.000.000 νοικοκυριά, εξαιρουμένων των εξοχικών, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ.

Οσο για τις πληροφορίες περί κατάργησης του νυχτερινού τιμολογίου, στη ΔΕΗ διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το μέτρο, εκτός από κοινωνικά οφέλη, έχει και περιβαλλοντικά, ενώ στηρίζει (κατά το δυνατόν) την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.


Πίσω στο σπίτι λόγω έκπτωσης!

Ανάσα στους οικονομικά ασθενείς και στις οικογένειές τους μπορεί να αποτελέσει η πρόταση της ΡΑΕ για επέκταση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ στη συνολική κατανάλωση των δικαιούχων. Στην Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου η συγκεκριμένη κίνηση ενέχει οφέλη για τα ανυπεράσπιστα νοικοκυριά. Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να «διασπάσει» την οικογένεια, φορολογώντας τα προστατευόμενα μέλη, αυξάνοντας τα τεκμήρια για την κατοικία και οδηγώντας στο απόσπασμα της Εφορίας τους 18χρονους, το κοινωνικό τιμολόγιο μπορεί να να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης αφορμή για «σύσφιξη» των σχέσεων της οικογένειας και όχι μόνο.

Το κοινωνικό τιμολόγιο μπορεί ενδεχομένως να «ανατρέψει» αποφάσεις για μετανάστευση φτωχών νέων, καθώς τα έξοδα στέγασης στο πατρικό σπίτι θα είναι λιγότερα.

Η μειωμένη χρέωση για την παροχή ρεύματος βοηθάει το ακίνητο που έχει ακριβύνει, ως τεκμήριο, για ιδιοκατοίκηση, ενώ ταυτόχρονα κάνει αποτρεπτική την ενοικίαση λόγω των απανωτών χαρατσιών. Η μειωμένη χρέωση για ρεύμα μπορεί να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τα έξοδα ενός ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση στη χρέωση ρεύματος μπορεί να αποτελέσει και λύση για το πρόβλημα θέρμανσης (μέσω συγκατοίκησης συγγενών προσώπων), σε μια περίοδο όπου οι τιμές στα βασικά προϊόντα έχουν εκτοξευθεί.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...