Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ποιοι βάζουν νάρκες στην επένδυση στο Ελληνικό

Τα ύποπτα παιχνίδια και οι περίεργες μεθοδεύσεις για ανακήρυξη της έκτασης σε αρχαιολογική ζώνη που απειλούν με ματαίωση το μεγαλύτερο project ανάπτυξης στη χώραΣε πλήρη ναρκοθέτηση της επένδυσης του Ελληνικού, μέσω της πολυετούς καθυστέρησης, και στο άνοιγμα «θεσμικών παραθύρων» ώστε να μπορούν να καταθέσουν προσφυγές ακόμα και κακοπροαίρετοι ή μικροσυμφέροντα που νέμονται σήμερα το ακίνητο, θα οδηγήσει η ανακήρυξη μεγάλου τμήματος της έκτασης σε αρχαιολογική ζώνη. Οσοι παρακολουθούν το σίριαλ με τις απανωτές συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και τις πιέσεις των αρχαιολόγων επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για αθώες πρωτοβουλίες «τήρησης της νομιμότητας», όπως εμφανίζονται.

Αντίθετα, πρόκειται για μεθοδεύσεις που προωθούνται για να τορπιλίσουν την επένδυση, παρ’ όλα όσα υποστηρίζουν κάποιοι στην κυβέρνηση. Η άποψη περί σχεδίου ακύρωσης της επένδυσης φαίνεται ότι έχει φτάσει στα αυτιά των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου και γι’ αυτό εκδηλώθηκε ο εκνευρισμός την Τετάρτη. Τότε που αναβλήθηκε, για τρίτη φορά, η συζήτηση του σχεδίου ανάπτυξης που είχε καταθέσει ο επενδυτής στο ΚΑΣ.

Επισημαίνουν ότι σε όλα τα μεγάλα έργα (π.χ. ΚΠΙΣΝ, Μετρό, Αττική οδός, Αεροδρόμιο κ.λπ.) όταν βρίσκονται αρχαία, προστατεύονται πλήρως με τις διαδικασίες του νόμου. Ποτέ όμως δεν κηρύχθηκαν εκ των προτέρων εκτάσεις ως ζώνες αρχαιολογικών χώρων. Γιατί; Γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απίστευτη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, χωρίς να είναι βέβαιη η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων!

Ειδικά στην περίπτωση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά όσοι θεωρούν νάρκη την αναμενόμενη (μεθαύριο Τρίτη) ανακήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης στην αγορά τονίζουν ότι δεν έχουν προκύψει νέα ευρήματα που να δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. «Στο ακίνητο υπάρχει ήδη από το 1957 αρχαιολογικός χώρος (στην περιοχή του Αγίου Κοσμά), ο οποίος προφανώς κι έχει ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό και αναδεικνύεται» ξεκαθαρίζουν.

Η έκταση του Ελληνικού λειτούργησε για δεκαετίες ως αεροδρόμιο, το οποίο μάλιστα επεκτεινόταν συνεχώς, ενώ στην πορεία κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (στάδια, γήπεδα, ο χώρος του κανόε – καγιάκ) και πλήθος άλλων βαριών υποδομών, όπως το αμαξοστάσιο, η γραμμή του τραμ και το μετρό. Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχε τεθεί το θέμα της ανακήρυξης πρόσθετου τμήματος της έκτασης σε αρχαιολογική ζώνη. Επί δεκαετίες το μόνο που άλλαξε όσον αφορά την αντιμετώπιση της έκτασης από την αρχαιολογία ήταν μόνο η επανοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά, στις αρχές του 2015.

Ω του θαύματος, η εισήγηση για την κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έγινε μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αλλά και την τροποποίηση της σύμβασης από τη νέα κυβέρνηση!
Κάποιοι στην κυβέρνηση, όπως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς, αρθρογραφούν υποστηρίζοντας ότι η ανακήρυξη μεγάλου τμήματος του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη είναι μονόδρομος. Θεωρούν ότι έτσι θωρακίζεται η επένδυση! Στην αγορά, που περιμένει πώς και πώς το έργο των 8 δισ. ευρώ, έχουν διαφορετική άποψη: Τονίζουν ότι «τυχόν νέα αρχαιολογική ζώνη απλώς ανατρέπει πλήρως κάθε σχεδιασμό και προγραμματισμό εργασιών, ενώ δημιουργεί σοβαρότατα γραφειοκρατικά εμπόδια».

Η λογική των αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι ότι σε μια αρχαιολογική ζώνη «τα πάντα απαγορεύονται καταρχάς και επιτρέπονται μόνο ύστερα από θετική εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και απόφαση του υπουργού Πολιτισμού».

Ουσιαστικά οποιαδήποτε δραστηριότητα και οποιοδήποτε μεταγενέστερο βήμα θα απαιτούν την προηγούμενη άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. Δηλαδή το ακίνητο θα έχει αποκτήσει «συνιδιοκτήτη» το υπουργείο και τις υπηρεσίες του. Ταυτόχρονα, όπως
επισημάνθηκε, δίνεται «χώρος» σε κακοπροαίρετους ή υστερόβουλους τρίτους για ίδιο όφελος, καθώς όλοι αυτοί θα έχουν δικαίωμα προσφυγής ενάντια σε κάθε πράξη ή απόφαση που, κατά την άποψή τους, θα υποβαθμίζει ή θα βλάπτει άμεσα ή έμμεσα τον αρχαιολογικό χώρο.

Τραγικές οι συνέπειες για την υλοποίηση του έργου λόγω της γραφειοκρατίας

Στην ουσία, αυξάνεται σημαντικά η γραφειοκρατία. Στην προκείμενη περίπτωση μάλιστα, λόγω του μεγέθους του έργου, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα στις εγκρίσεις – άδειες που θα ζητούνται. Και φυσικά επηρεάζεται αρνητικά η οικονομική αποτίμηση του ακινήτου, με συνέπειες στην ελκυστικότητά του απέναντι σε υποψήφιους επενδυτές.

Για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία επεμβαίνει μόνο αν κατά τις εκσκαφές σε ένα οικόπεδο βρεθούν αρχαία. Αντιθέτως, σε χαρακτηρισμένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου ένας ιδιοκτήτης σπιτιού, ακόμα και εάν θελήσει έπειτα από χρόνια να κάνει μια εργασία στον κήπο του, θα πρέπει να παίρνει την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας!

Επιπλέον, ένας επαγγελματικός χώρος, για να λειτουργήσει π.χ. ως εστιατόριο, θα πρέπει να παίρνει την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Μια πολυκατοικία για να βάψει τις προσόψεις της (δηλαδή τους εξωτερικούς της τοίχους) θα πρέπει να παίρνει την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ειδικά σε περιπτώσεις πρωτότυπων αρχιτεκτονικών λύσεων (π.χ. σε υψηλά κτίρια, landmarks, κτίρια ειδικών προδιαγραφών), όπως προβλέπει ο σχεδιασμός για το Ελληνικό, οποιοσδήποτε θεωρεί ότι «προσβάλλεται» η ζώνη του αρχαιολογικού χώρου για οποιονδήποτε λόγο (ύψος, όγκος, σχήμα, χρώμα κ.λπ.) θα έχει δικαίωμα προσφυγής και αναστολής εργασιών με απολύτως «υποκειμενικούς» ισχυρισμούς.

Και όλα αυτά όχι μόνο κατά τη φάση της πρώτης έναρξης λειτουργίας, αλλά για όσο υπάρχει ο χαρακτηρισμός. Και όχι μόνο για όσα βρίσκονται εντός της ζώνης αλλά και για όσα βρίσκονται κοντά σ’ αυτήν. Είναι γνωστό ότι το ίδιο πρόβλημα έχει προκύψει και στην Αφάντου και η αποκρατικοποίηση έχει «παγώσει» πλήρως.

Να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπεται στους αρχαιολογικούς νόμους, οι αρχαιολόγοι θα έχουν πλήρη εποπτεία όλων των εργασιών που θα γίνουν στο ακίνητο. Αν μάλιστα βρεθούν αρχαιότητες, ήδη προβλέπεται στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί ότι αυτές θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν σε μουσείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής έχει συμφωνήσει να κατασκευάσει εντός του ακινήτου για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να κατανοηθεί η εμμονή σε μια διαδικασία που στην ουσία τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα μιας μεγάλης επένδυσης.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ