Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Ποιοι βοήθησαν τη Βίκυ να το «σκάσει» από το Δρομοκαΐτειο

Οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για οργανωμένο σχέδιο, η μαφία των φυλακών και το σενάριο για διαφυγή της Σταμάτη μαζί με τον γιο της στο εξωτερικό

Χαμένη από προσώπου γης, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν έγινε αντιληπτή η απόδρασή της από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, παραμένει η Βίκυ Σταμάτη, με τα σενάρια για τις συνθήκες απόδρασής της να δίνουν και να παίρνουν. Στην ΕΛ.ΑΣ., που έχει αναλάβει τις έρευνες για την ανεύρεσή της, εξετάζουν το ενδεχόμενο η εξαφάνιση της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου να είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, ενώ δεν αποκλείουν το σενάριο η ίδια, μαζί με τον οκτάχρονο γιο της, να προσπαθήσει να διαφύγει στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόδραση να οργανώθηκε από ανθρώπους που κινούν τα νήματα στις φυλακές και θα μπορούσαν να υποκινήσουν τέτοιου είδους ενέργειες.

Οι βόμβες στον Σμπώκο

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως αποκαλύφθηκε η εμπλοκή Τσοχατζόπουλου στις βομβιστικές ενέργειες εναντίον του Γιάννη Σμπώκου πίσω από τις οποίες κρυβόταν η «Greek Mafia». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η «σχέση» του Ακη Τσοχατζόπουλου με το κύκλωμα των νονών της νύχτας θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ασφαλή διαφυγή στο εξωτερικό για… τη Βίκυ Σταμάτη.
Σε κάθε περίπτωση, τρία σημεία προβληματίζουν τους αστυνομικούς και τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απόδραση της Βίκυς Σταμάτη ήταν οργανωμένη και η ίδια είχε βοήθεια: το ξεκλείδωτο λουκέτο στα συρόμενα κάγκελα τις μπαλκονόπορτας στο δωμάτιό της, το σημείωμα που άφησε στο κρεβάτι της, αλλά και το γεγονός ότι χρειάζεται βοήθεια από δεύτερο άτομο προκειμένου να υπερπηδήσει τη μάντρα του Δρομοκαΐτειου.

Ο τελευταίος έλεγχος από τους δύο φρουρούς που είχαν αναλάβει τον έλεγχο του δωματίου της Βίκυς Σταμάτη έγινε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η απόδραση διαπιστώθηκε λίγο μετά τις 5.30 το πρωί, έπειτα από την αλλαγή βάρδιας, όταν οι δύο φρουροί, ελέγχοντας το δωμάτιο, είδαν την μπαλκονόπορτα ορθάνοιχτη αλλά η ίδια φαινόταν να είναι ξαπλωμένη και σκεπασμένη με τις κουβέρτες. Οταν πλησίασαν το κρεβάτι, διαπίστωσαν ότι η Βίκυ Σταμάτη είχε τοποθετήσει μαξιλάρια προκειμένου να φαίνεται ότι κοιμάται.

Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενώ, σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσαν στους αστυνομικούς οι δύο φρουροί, βρήκαν το λουκέτο στα συρόμενα κάγκελα ανοιγμένο και όχι παραβιασμένο. Στη συνέχεια πήραν τα κλειδιά του λουκέτου από το γραφείο της προϊσταμένης και τα δοκίμασαν για να διαπιστώσουν ότι όντως είχε ξεκλειδωθεί, είτε με αντικλείδι είτε με το ίδιο κλειδί, καθώς το λουκέτο δεν είχε παραβιαστεί. Σημειώνεται ότι τα κλειδιά του λουκέτου φυλάσσονται στο γραφείο της προϊσταμένης του θαλάμου και τα διαχειρίζονται μόνο οι 18 υπάλληλοι που φρουρούν τη Βίκυ Σταμάτη. Μετά τη γνωστοποίηση της απόδρασης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, υποστηρίζει ότι για τη φύλαξη των κρατουμένων εκτός των φυλακών υπάρχει άλλη υπηρεσία, η οποία ονομάζεται Εξωτερική Φρουρά, και είναι στην αρμοδιότητά της η μεταγωγή και η φύλαξη των κρατουμένων εκτός των φυλακών και διοικείται από την ΕΛ.ΑΣ. Για τις αιτιάσεις σε βάρος των σωφρονιστικών τονίζει: «Εχουμε συνηθίσει να μας θεωρούν τον αποδιοπομπαίο τράγο και να μας καταλογίζουν ό,τι κακό και στραβό συμβαίνει στον χώρο των ελληνικών φυλακών. Εμείς, από την άλλη, δεν πρόκειται να το συνηθίσουμε ποτέ».

«Με αδίκησαν, δεν ζω χωρίς το σπλάχνο μου» γράφει σε σημείωμα

Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκε το δισέλιδο ιδιόχειρο σημείωμα που βρέθηκε στο κρεβάτι της Βίκυς Σταμάτη και στο οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, εξηγεί τους λόγους της απόδρασής της από το Δρομοκαΐτειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικά κακογραμμένο σημείωμα, η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «…με αδίκησαν πάλι οι δικαστές. Είμαι μάνα και δεν ζω χωρίς το παιδί μου. Είναι ο ήλιος μου και δεν τον βλέπω. Ζω μόνο για αυτό. Είναι άδικο να μου το κάνουν αυτό, όλοι έχουν το δικαίωμα να δουν τη ζωή και το παιδί τους και και αυτό το δικαίωμα το έχω». Σε άλλο σημείο, η Βίκυ Σταμάτη καταγγέλλει τις δικαστικές Αρχές για την απόφασή τους να απορρίψουν, για πέμπτη φορά προχθές, το αίτημα αποφυλάκισής της.

«Είναι άδικο αυτό που έγινε. Επρεπε οπωσδήποτε οι δικαστές να με αποφυλακίσουν. Δεν είναι δυνατόν να κρατούν οι δικαστές μια μάνα μακριά από το παιδί της. Δεν είναι δυνατόν οι δικαστές να επιτρέπουν ένα παιδί να μεγαλώνει χωρίς τη μητέρα του» φέρεται να γράφει. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, το σημείωμα είναι βιαστικά γραμμένο, ενώ σε καμία περίπτωση, διαβεβαιώνουν, δεν αφήνει να εννοηθεί πρόθεση για τέλεση αυτοχειρίας.
Εν τω μεταξύ, η Βίκυ Σταμάτη κάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης τον δικηγόρο της Φραγκίσκο Ραγκούση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, να μεταβεί στο Δρομοκαΐτειο, για να παραλάβει το σημείωμα. Ωστόσο, επειδή ο ίδιος αδυνατούσε να πάει, τη ρώτησε τι γράφει στο σημείωμα και εκείνη φέρεται να του απάντησε ότι «το νόημα είναι ότι δεν θα καθίσω στη φυλακή! Θα ζήσω με το παιδί μου»!

Εκκληση Ακη:«Γύρνα πίσω όπου κι αν είσαι»

Σε δραματικό τόνο, ο πάντα ερωτευμένος Ακης Τσοχατζόπουλος απευθύνει έκκληση στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει στο ψυχιατρείο. Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της απόδρασής της από το Δρομοκαΐτειο, ο πρώην υπουργός, με ανακοίνωσή του, επιρρίπτει ευθύνες στους δικαστές, που δεν έκαναν δεκτό το αίτημα αποφυλάκισής της.
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Γιάννη Παγορόπουλου, ο πρώην υπουργός αναφέρει σε δραματικό τόνο: «Bίκυ! Οπου να είσαι σου λέω, χωρίς να αγνοώ τις ευθύνες αυτών που σε οδήγησαν εχθές εδώ, ότι ο καλός δρόμος για να σμίξεις άμεσα με το παιδί μας και την οικογένειά σου είναι να βρεθείς σύντομα στη φροντίδα των γιατρών και των νοσηλευτών, εκείνων που τον τελευταίο χρόνο σε στήριξαν και σε αγάπησαν. Υψώνω φωνή στο κράτος δικαίου, στη Δικαιοσύνη, στην προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη, για τη σωτηρία και την επιστροφή της, υγιή, στο παιδί της».
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, και μετά την απόρριψη του αιτήματος για αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη, ο πρώην υπουργός τής έλεγε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της: «Μη φοβάσαι, την επόμενη φορά θα βγεις». Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορούσε να παρηγορήσει τη Βίκυ Σταμάτη, η οποία φέρεται ότι ήταν απογοητευμένη και έκλαιγε συνεχώς.

Κενό στην περίφραξη, πέρασμα στην ελευθερία

Τι άκουσαν προχθές τη νύχτα οι περίοικοι

Στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνει ένα κομμένο συρματόπλεγμα, στον μαντρότοιχο του Δρομοκαΐτειου, το οποίο βρίσκεται μακριά από την κεντρική είσοδο αλλά από την πλευρά που βρισκόταν το δωμάτιο της Βίκυς Σταμάτη, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο «εύκολα» σημεία για απόδραση.
Σύμφωνα με κατοίκους της οδού Ψηλορείτη, στην Αγία Βαρβάρα, από κει το έχουν σκάσει στο παρελθόν κι άλλοι τρόφιμοι. Οπως εξήγησαν, από τη μέσα πλευρά παρουσιάζεται σημαντική αυξομείωση του εδάφους, με αποτέλεσμα να «μικραίνει» το ύψος (των συνολικά περίπου τριών μέτρων) του τοίχου. Εάν, στην περίπτωση της Βίκυς Σταμάτη, υπάρχουν πρόσωπα που τη βοήθησαν και εφόσον ισχύουν οι μαρτυρίες, το σημείο μοιάζει ιδανικό.

«Ο σκύλος μου γύρω στη 1.30 με 2 τα ξημερώματα ήταν ανήσυχος και γάβγιζε συνεχώς. Ημουν σίγουρος ότι κάτι συνέβαινε, γιατί μόνο αν δεν γνωρίζει κάποιον συμπεριφέρεται με επιθετικότητα. Εκτιμώ ότι κάτι γινόταν έξω, αλλά μέχρι να ανοίξω τα φώτα και να βγω να δω τι είχε γίνει, το σκυλί είχε ηρεμήσει. Αν έγινε κάτι, αυτό πρέπει να συνέβη μέσα σε ελάχιστα λεπτά, αφού κανένας δεν θα ήθελε να τον αντιληφθούν ή να κινήσει υποψίες» λέει ο Γιάννης Κουμουτσάς, το σπίτι του οποίου βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τον μαντρότοιχο.
Ο Στάθης Κοπαλάς, επίσης κάτοικος της περιοχής, εξήγησε ότι από το συγκεκριμένο σημείο έχουν καταφέρει να φύγουν αρκετοί τρόφιμοι. Ο δρόμος καταλήγει στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, που είναι κάθετη στην Ιερά Οδό. «Κόβουν το συρματόπλεγμα, ανεβαίνουν στον μαντρότοιχο, πηδούν στον σκουπιδοτενεκέ και φεύγουν. Το βλέπουμε συχνά! Υποτίθεται ότι είχαν πάρει κάποτε κάποια μέτρα κλείνοντας με λαμαρίνες την καγκελόπορτα» σημειώνει.

Φθιώτιδα: Αστυνομικό μπλόκο στο σπίτι όπου διαμένει το παιδί της!

Στο Ζέλι Φθιώτιδας έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του 8χρονου γιου της Βίκυς Σταμάτη, που μένει με τους γονείς της. Χθες το πρωί αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι των γονέων της Βίκυς Σταμάτη, όπου ήταν μόνη η μητέρα της, ενώ μόλις είχε φύγει με το αυτοκίνητό του ο πατέρας της έχοντας μαζί και τον εγγονό του. Η περιοχή έχει «κλειδωθεί» από τις Αρχές, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί τυχόν προσέγγιση από τη Βίκυ Σταμάτη με σκοπό να πάρει το παιδί της και να διαφύγει μαζί του.

Εν τω μεταξύ, έκκληση απηύθυναν στη Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει στο Δρομοκαΐτειο η μητέρα της Γεωργία και ο αδελφός της Παναγιώτης Σταμάτης, ενώ εξέφρασαν φόβους για τη ζωή της. Η Γεωργία Σταμάτη αποκάλυψε ότι η κόρη της μίλησε με τον εγγονό της το βράδυ της Τετάρτης, αλλά δεν του είπε κάτι σχετικά με την απόδρασή της. «Μίλησε με το παιδάκι χθες το βράδυ. Δεν ξέραμε τίποτα» είπε. Πρόσθεσε ότι «ακουγόταν ταλαιπωρημένη, δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, είπε στο παιδί ότι είναι λίγο άρρωστη».

«Επιβάλλεται να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Είναι μια πράξη που έγινε εν βρασμώ» ανέφερε ο αδελφός της, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Βίκυ Σταμάτη το μόνο που έλεγε συνεχώς είναι ότι θέλει να γυρίσει στο παιδί της. Ο αδερφός της, που μένει στο Χαλάνδρι, έχει αναλάβει μαζί με τη μητέρα του την ανατροφή του παιδιού. Και εκείνος κάλεσε τη Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γκρεμίσει όσα έχουν κατορθώσει να χτίσουν με τεράστιο αγώνα για να κρατήσουν όρθιο ψυχολογικά το παιδί.

Ο κ. Σταμάτης χαρακτήρισε τον 8χρονο γιο της Βίκυς Σταμάτη εξαιρετικά έξυπνο, ο οποίος αν και αποφεύγει να συζητάει το θέμα, δείχνει να έχει κατανοήσει τα πάντα. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν ξέρει τίποτα, όμως επειδή είναι πολύ έξυπνος, μέσα του βαθιά αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα. Απλά έχει μάθει να τα διαχειρίζεται μόνος του» υποστήριξε.

Θ. Παναγιωτίδης

Ελεύθεροι οι τέσσερις φρουροί 

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις φρουροί, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη. Η απόφαση ελήφθη από κοινού από τον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση για την απόδραση από το Δρομοκαΐτειο της Βίκυς Σταμάτη, και από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο. Προς το παρόν οι δύο εισαγγελείς συμφώνησαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι να κινηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου σε βάρος των τεσσάρων φρουρών, από τη στιγμή που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Το προσεχές διάστημα οι τέσσερις φρουροί αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Την ίδια ώρα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί πραγματοποίησαν αυτοψία στους χώρους του ψυχιατρείου.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ