Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ποιους συναντά η πρόεδρος του Α.Π. στο γραφείο της

Ερωτήματα για επαφές της Βασιλικής Θάνου με πρόσωπα που δεν συνάδουν με τον θεσμό

Ερωτήματα και ελαφρά δυσφορία έχει προκαλέσει σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους το ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου συναντά πρόσωπα που εκ της θέσεώς της και για λόγους ηθικής τάξεως δεν θα έπρεπε.
Η κυρία Θάνου έχει διαγράψει μια μεγάλη διαδρομή εντιμότητας στον δικαστικό κλάδο και ευτύχησε να βρεθεί στο ανώτατο για έναν δικαστικό λειτουργό αξίωμα, αυτό της προέδρου του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που καταλαμβάνει μια τέτοια θέση.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι συναντήσεις της με πρόσωπα που δεν συνάδουν με το κύρος του θεσμού προκαλούν προβληματισμό, καθώς μέχρι σήμερα έχει μια ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία και ως δικαστική λειτουργός αλλά και ως πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου. Οπως σημειώνουν οι ίδιοι δικαστικοί και νομικοί κύκλοι, είναι κρίμα αυτή η πορεία να κινδυνεύει να αμαυρωθεί από ατυχείς κινήσεις!

Παράλληλα, στα πηγαδάκια των δικαστηρίων εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα θέμα συζήτησης το ότι η κυρία Θάνου δεν αντέδρασε άμεσα στις πρωτοφανείς καταγγελίες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου (ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες), όταν εκείνος την κατήγγειλε για «χρηματισμό με τη μέθοδο του… βιβλίου».
Στην κυρία Θάνου πήρε περίπου ενάμιση μήνα για να απαντήσει επίσημα -με εξώδικο- στον επιχειρηματία.

Χειρισμοί

Είναι σίγουρο ότι τα ανώτατα καθήκοντα που ανέλαβε η εξαίρετη δικαστής απαιτούν πολύ διαφορετικούς χειρισμούς. Η κυρία πρόεδρος σαφώς θα πρέπει να βιώνει μια πολύ προσεκτική καθημερινότητα που, είναι αλήθεια, πολλές φορές θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την ακολουθήσει όταν είχε μάθει να είναι ανοιχτή σε καθέναν που χρειαζόταν την συμβουλή της.

«Πράσινο» στη νέα δικαστική ένωση

Πραγματικότητα γίνεται η ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης, της Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων. Κι αυτό διότι το Ειρηνοδικείο Αθηνών ενέκρινε την ίδρυση και το καταστατικό της νέας ένωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου ως ιδρυτικά μέλη της νέας ένωσης υπογράφουν 40 δικαστές, από τους οποίους οι 24 είναι από τον Αρειο Πάγο, ενώ πρώτη στον κατάλογο των ιδρυτικών μελών είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν περιλαμβάνεται κανένας αντιεισαγγελέας ούτε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στα 40 ιδρυτικά μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άρθρο 3 του καταστατικού της Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων προβλέπεται ότι μπορούν να εγγραφούν ως μέλη δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών, ενώ μπορούν να εγγραφούν ως επίτιμα μέλη και συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχουν καταγγείλει την ίδρυση της νέας ένωσης, την οποία χαρακτηρίζουν «διασπαστική».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ