Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

ΠΟΚΕΡ για μια δόση οξυγόνου

Αγώνας δρόμου (από την κυβέρνηση) για να πάρει μέρος ή το σύνολο των 8,4 δισ. ευρώ και να βγει από τη δύσκολη κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας

Να αποσπάσει μια δήλωση που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας θα επιδιώξει στο σημερινό Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέρος ή το σύνολο των 8,4 δισ. ευρώ (7,2 δισ. ευρώ από τις εκκρεμείς δόσεις ευρωζώνης – ΔΝΤ και 1,2 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επεστράφησαν από λάθος) έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Το ελληνικό ζήτημα είναι το πρώτο που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ έγινε στη Ρίγα έκτακτη συνάντηση για τη χώρα μας, με τη συμμετοχή στελεχών της Κομισιόν, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αλλά χωρίς τον κ. Βαρουφάκη.

Συνάντηση

Για τη συνάντηση αυτή και για το ραντεβού κορυφής που φέρεται ότι έγινε στην Ουάσινγκτον την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του Eurogroup, υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν χθες πως «αν οι δανειστές μας συναντιούνται, είναι καλό, μπας και αποφασίσουν κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ο βασικός λόγος καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης είναι ότι οι θεσμοί δεν έχουν κοινή γραμμή».

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να λάβει από τους ομολόγους του σήμερα ένα είδος «οδικού χάρτη» όσον αφορά το τι χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις 11 Μαΐου για μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων και να ξεπαγώσει, έτσι, η δανειακή βοήθεια προς τη χώρα μας.

Πίεση για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων άσκησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, αναφέροντας χθες στο γερμανικό δίκτυο ARD ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί δεν είναι ικανοποιητική και οι τεχνικές συζητήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν «περί τον Μάιο ή κάπου εκεί».

Δύσκολες και αργές χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, που διαβεβαίωσε όμως ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας για την ΕΚΤ». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες αξιολογούνται ως φερέγγυες, αλλά χαρακτήρισε την κατάσταση αγχωτική και αρνήθηκε να προσδιορίσει έως πότε θα συνεχιστεί η στήριξη από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

Μάριος Ροζάκος

Ο Γερούν βλέπει συμφωνία

Παράθυρο για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της ακόμα και εντός του Απριλίου άφησε χθες ανοιχτό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Απευθυνόμενος στην ολλανδική Βουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θεωρητικά είναι ακόμη δυνατή μια συμφωνία για τη χώρα μας ως το τέλος Απριλίου, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται όμως σοβαρή δουλειά. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι εφικτή η τμηματική καταβολή της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μία ημέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, ο επικεφαλής του Eurogroup αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες και υπογράμμισε ότι μια συμφωνία με τους θεσμούς είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Επεσήμανε δε ότι οι θεσμοί θα κρίνουν τη λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και θα πρέπει να την εγκρίνουν πριν από το Eurogroup.

«Τα ομόλογα στον ESM»

Μία πρόταση «έξυπνης μηχανικής χρέους», κατά την ορολογία που έχει χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τον σκόπελο των ομολόγων συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η πρόταση προς τους δανειστές μας προβλέπει να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 27,2 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά λήγουν από φέτος έως το 2037 και η Ελλάδα θα ζητήσει τη σταδιακή αποπληρωμή τους στο πλαίσιο μιας νέας δανειακής σύμβασης, την οποία θα υπογράψει με τον ESM.
Αν γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση, η χώρα μας θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο οι δανειστές μας θα εγκρίνουν το σχέδιο που κινείται στο πλαίσιο των προτάσεων του κ. Βαρουφάκη για μια έξυπνη αναδιάρθρωση χρέους.

Οργή και από ΠΟΣΔΕΠ!

Με μια οργισμένη ανακοίνωση απαντά το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών στην «πρωτόγνωρη και εξωφρενική» ενέργεια της κυβέρνησης να εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά την υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) καλεί την κυβέρνηση «να μην επιμείνει στην κλοπή χρημάτων που δεν της ανήκουν και θα οδηγήσουν στην ανεργία και την ανέχεια χιλιάδες νέους επιστήμονες και τα ελληνικά πανεπιστήμια στην απαξίωση, τη διεθνή απομόνωση και στον μαρασμό». Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι η δέσμευση των αποθεματικών των ιδρυμάτων θα έχει ως συνέπεια να μην πληρωθούν οι μισθοί των ερευνητών, των μεταπτυχιακών φοιτητών, των υποψήφιων διδακτόρων, των μεταδιδακτορικών ερευνητών, των τεχνικών έρευνας κ.λπ. Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει ότι την ώρα που η Πολιτεία «υφαρπάζει τα χρήματα των πανεπιστημίων», δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στα ιδρύματα αφού «δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ ούτε προς ένα ΑΕΙ από τη χρηματοδότηση του 2015».

Καυστικό σκίτσο του «Economist»

Τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει πόκερ με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο εμφανίζει στο κεντρικό σκίτσο του νέου τεύχους του ο «Economist». Το βρετανικό περιοδικό δείχνει τον Ελληνα πρωθυπουργό να έχει μείνει γυμνός και με μόλις ένα φύλλο στο χέρι… Η μετάφραση του σκίτσου είναι η εξής:

Πότε να περιμένουμε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη για το χρέος;
Σύντομα, νομίζω…

Τζιτζικώστας: Θα βάλουμε πλάτη με μέτρο

Ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των ταμειακών αποθεμάτων ζήτησε χτες ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πρέπει κι εμείς να βάλουμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια, απαιτείται όμως να γίνει ένας σοβαρός διάλογος. Διαφωνώ και με τη λογική και με την ουσία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Αυτοδιοίκηση «θα βοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει».

Ο κ. Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά την Αυτοδιοίκηση για να κερδίσει μερικές μέρες ρευστότητας, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. «Για να βοηθήσουμε όμως την κυβέρνηση δεν χρειάζεται να στραγγαλιστούν δήμοι και περιφέρειες. Ζητούμε ραντεβού με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να πάρουν πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Δεν εκλέχθηκε μόνον η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό, αλλά και οι δημοτικές και οι περιφερειακές Αρχές. Χάνεται η οικονομική αυτοτέλεια και δημιουργούνται άμεσα λειτουργικά προβλήματα. Με διάλογο μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μαλακώνει (;) το ΔΝΤ

Πιο λογικές απαιτήσεις απέναντι στην Ελλάδα αποφάσισε να έχει πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με χθεσινό άρθρο του αρθρογράφου της «Wall Street Journal» Σάιμον Νίξον. Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η αδιαλλαξία του Ταμείου κινδύνεψε να σπρώξει την Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και πιθανή έξοδο από το ευρώ, έτσι «το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να εξορθολογίσει τα αιτήματά του».

Οπως εκτιμά ο Σ. Νίξον, πρόκειται για μια σημαντική κίνηση παρότι η Ελλάδα πρέπει ακόμα να συμφωνήσει και να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανότατα και αλλαγών στις συντάξεις και στον ΦΠΑ.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «το βάρος του χρέους της Ελλάδας θα χρειαστεί σημαντική αναδιάρθρωση, κάτι που οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει, πέρα από αλλαγές στα επιτόκια και στις διάρκειες των υφιστάμενων δανείων». Σύμφωνα με τον ίδιο, για το θέμα αυτό πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο αυστηρά το ΔΝΤ θα αποφασίσει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες για τη βιωσιμότητά του χρέους.

Μέρκελ: Θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε η Ελλάδα να μη μείνει από ρευστό

Μια ενδιάμεση δόση που θα αλλάξει το κλίμα είναι, όπως φαίνεται, ο στόχος της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνάντηση μίας ώρας που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο «ουδέτερο γήπεδο» των Βρυξελλών ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Εξάλλου, φαίνεται να υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, προκειμένου να γίνει προσπάθεια επίσπευσης των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να φανεί αν μπορεί να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος του μήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο να μείνει η χώρα από μετρητά αρκέστηκε να πει ότι «όλα θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα από χρήματα», ενώ αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρας, είπε ότι: «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση η οποία συμφωνήσαμε να μείνει εμπιστευτική», αρκέστηκε να δηλώσει.

Στη συνάντηση η κυρία Μέρκελ συνοδευόταν από τον διπλωματικό σύμβουλό της Μέγερ Λάντρουτ και ο κ. Τσίπρας από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Αργότερα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Φ.Ολάντ και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σύγκλιση απόψεων για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον και το επόμενο έτος της τάξης του 1,2-1,5%, για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και συμφωνήθηκε επίσης να μετατραπεί σε ανεξάρτητη Αρχή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

 «Κόκκινες » γραμμές

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν ότι παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας που αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ, και πρόσθεταν ότι η Ελλάδα έχει καλύψει το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιραστούν οι δύο πλευρές (θεσμοί και Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν κάπου στη μέση. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας είπε στην πλευρά του Βερολίνου ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τη στιγμή που η Αθήνα έχει τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις.

Σε non paper του Μαξίμου, πάντως, γινόταν αναφορά σε «εποικοδομητικό και θετικό κλίμα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ» με τη σημείωση: «Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την πρόοδο που έχει υπάρξει στο Brussels Group».

Τέλος, ανώτατη κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τις διαρροές για ενδεχόμενη ρήξη από πλευράς δανειστών, υποστήριζε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», προσθέτοντας ωστόσο ότι, αν η ρήξη ήταν η επιλογή των εταίρων, γιατί να περιμένουν έως τώρα και δεν το έκαναν από τον Φεβρουάριο.
Αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή του Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής ομιλίας του στις Βρυξέλλες. «Μόλις είδα τον Αλέξη Τσίπρα. Πίστευα ότι θα είναι ανήσυχος, αλλά δεν ήταν» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνέχισε: «Τον ρώτησα “πώς είναι τα πράγματα” και απάντησε “όχι άσχημα”. Του είπα “όχι στην προσωπική σου ζωή, αλλά στη χώρα σου”! Επανέλαβε “όχι άσχημα”»…

Ν. Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ