Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Πωλείται και η ΔΕΗ!

Σήμερα -πιθανότατα- θα ολοκληρωθεί το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, η συζήτηση των οποίων ξεκινά αύριο το απόγευμα στη Βουλή.

Χθες δεν έγινε τελικά η συνάντηση των τριών αρχηγών, αλλά συνεχίστηκε η διαβούλευση των τριών εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, κράτησε πάνω από μια ώρα και συμμετείχαν οι Χρύσανθος Λαζαρίδης (Ν.Δ.), Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜ.ΑΡ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων και προχώρησε η επεξεργασία των βασικών θέσεων, που θα γίνουν ενιαίο κείμενο σήμερα. To πιο εντυπωσιακό νέο στοιχείο της διαπραγμάτευσης πάντως είναι η κοινή απόφαση των τριών για πώληση παραγωγικών δυνάμεων της ΔΕΗ.

Οπως όλα δείχνουν «κλείδωσαν» τα παρακάτω:

1. Οχι απολύσεις στο Δημόσιο. Οσον αφορά τη δέσμευση να απολυθούν 15.000 από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους τα τρία κόμματα δεν το αποδέχονται, γιατί δεν θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος. Αντιπροτείνεται η συγχώνευση και η κατάργηση φορέων και υπηρεσιών και για τους υπαλλήλους μετατάξεις έπειτα από αξιολόγηση και η θέσπιση του ένα προς 10.

2. Οχι μειώσεις μισθών. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς.

3. Οχι νέοι φόροι – κατάθεση νέου φορολογικού νόμου, που θα είναι επικεντρωμένος σε δικαιότερη κατανομή των φόρων. Εδώ υπάρχουν ακόμη αποστάσεις μεταξύ των τριών.

4. Αποκρατικοποιήσεις: Θα υπάρχει αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις που θα αφορούν: το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ (κυρίως ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και το παραγωγικό επενδυτικό κομμάτι της ΔΕΗ (δηλ. για ορισμένες παραγωγικές μονάδες και για το πρόγραμμα νέων επενδύσεων). Παράλληλα μείωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων, που είναι ανενεργοί ή επικαλύπτονται. Θα υπάρχει κατάλογος με συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα υλοποίηση συμβάσεων για την αξιοποίηση αεροδρομίων και λιμανιών.

5. Το ΕΣΠΑ θα περάσει στα χέρια του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στις περιφέρειες θα μείνει η διαχείριση προγραμμάτων με πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

6. Θα υπάρξει πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με πρώτο πρότζεκτ από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

7. Τα τρία κόμματα συμφώνησαν στην τροποποίηση του νόμου Ραγκούση για τους παράνομους μετανάστες, έτσι ώστε η ιθαγένεια να δίνεται στα παιδιά τους σε ηλικία 18 ετών και αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους, και όχι με τη γέννησή τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος.

8. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με βασικό κριτήριο στο κάθε νέο τμήμα να εκλέγονται το πολύ έξι βουλευτές. Τέτοιες περιφέρειες είναι η Β’ Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής. Τα ζητήματα που αφορούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος δεν θα τεθούν άμεσα και παραπέμπονται να συμπεριληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013.

9. Σχετικά με τη επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, θα διατυπωθεί, μεταξύ άλλων, το αίτημα να καταβάλλονται οι επιβαλλόμενοι φόροι σε περισσότερες δόσεις.

10. Ενα από τα αγκάθια ήταν το θέμα της μετενέργειας, για το οποίο θα υπάρχει απόφαση μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

11. Το κείμενο θα περιλαμβάνει ακόμη μέτρα κατά της διαφθοράς, «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς που διετέλεσαν σε υπουργικές θέσεις από το 1974, περιορισμός των προνομίων των βουλευτών, μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

12. Επίσης θα γίνεται αναφορά στην άρση όλων των εμποδίων να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό με μόνο όρο την αναδρομική φορολόγηση των χρηματικών ποσών και διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «καθαρές» κινήσεις κεφαλαίων.

Νίκος Ελευθερόγλου


Οι μονάδες που είναι πρώτες υποψήφιες για αποκρατικοποίηση

Τον φάκελο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της πώλησης λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων ανοίγει η κυβέρνηση εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν με την τρόικα.

Παλαιότερα να θυμίσουμε ότι υπήρχαν σχέδια για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Οι πληροφορίες μιλούν για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, μία μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, τον ΑΗΣ Μελίτης, ενώ φαίνεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων για συμμετοχή ιδιωτών έχει μπει και η νέα μονάδα Νο 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που μέχρι στιγμής σχεδιάζεται να κατασκευαστεί με το «κλειδί στο χέρι».

Να αναφέρουμε ότι το Μνημόνιο καθορίζει έναν σαφή σχεδιασμό κινήσεων στο θέμα της ΔΕΗ, που αναφέρονται στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, προβλέπει οριστικοποίηση των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το πρώτο τρίμηνο 2012 και έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων το δεύτερο τρίμηνο 2012.

Τον Νοέμβριο του 2013 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Το Μνημόνιο συνδέει την πώληση υδροηλεκτρικών με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αν και ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για δύο χωριστές διαδικασίες. Αφήνει πάντως περιθώρια για ταυτόχρονη αγορά από επενδυτές υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα.


Σαμαράς: Ετοιμος για «πόλεμο» μετά το Ο.Κ. του γιατρού

Το πράσινο φως άναψε ο θεράπων ιατρός Παναγιώτης Θεοδοσιάδης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Θεοδοσιάδης, που εξέτασε χθες το δεξί μάτι του κ. Σαμαρά, διαπίστωσε ότι η μετεγχειρητική πορεία του πρωθυπουργού εξελίσσεται ομαλά, άρα μπορούν να υλοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Σήμερα το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ Σίμου Κεδίκογλου και Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστα Τσιάρα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει το πρώτο κρίσιμο τετ α τετ με τους εκπροσώπους της τρόικας στη μία το μεσημέρι. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που θα συναντήσει και ο ίδιος νωρίτερα τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού μπορεί να χαρακτηριστεί… αναγνωριστική, αλλά επί της ουσίας θα είναι η πρώτη «μάχη» που θα σηματοδοτήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός ήδη έχει χαράξει τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης με τις δάνειες δυνάμεις και στόχος του είναι να πείσει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ό,τι υπόσχεται και να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πρέπει να εκπέμψουμε μήνυμα ότι είμαστε αξιόπιστοι, τόνιζαν από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

Ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή, όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του, θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία την Κυριακή τα μεσάνυχτα αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ν. Ε.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ