Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Πόλεμος με την κυβέρνηση για τις περικοπές των αποδοχών!

Μόλις ένα 24ωρο απομένει για την κρίσιμη συνάντηση των θεσμικών ενώσεων αποστράτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το μεσημέρι (12.00) της Τρίτης (ενώ οι εν ενεργεία θα συναντηθούν μαζί του στις 12.45), προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και στην οδό Νίκης αναζητούνται τόσο ο τρόπος όσο και ο χρόνος καταβολής των 620.000.000 ευρώ που προορίζονται για την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων στα προ 1ης Αυγούστου 2012 επίπεδα. Από την πλευρά τους, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη επισημαίνουν τον άμεσα εκτελεστό χαρακτήρα της απόφασης του ΣτΕ.

«Με εξώδικό μας προς τον υπουργό Οικονομικών ζητάμε την άμεση εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ. Ηδη και σήμερα που συζητάμε η απόφαση έπρεπε να είχε εκτελεστεί και να επιστραφούν τα ποσά που αναλογούν από 1/8/2012 μέχρι και την εκτέλεσή της. Επομένως, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε διαρρέοντα σενάρια, αλλά σε μια ειλικρινή διαβεβαίωση από μεριάς του υπουργείου, αποτυπωθείσα σε νόμο, όπως ακριβώς συνέβη με τους δικαστικούς» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), ο αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των αποστράτων, με τον πρόεδρο της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) υποστράτηγο ε.α. Ευάγγελο Δανιά -που μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΑΑΝ (για το Ναυτικό) και της ΕΑΑΑ (για την Αεροπορία) αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Χρήστο Σταϊκούρα- να τονίζει ότι «η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αποτελεί ύμνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθότι από αυτή προκύπτει η ένταξή τους στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Η απόφαση, που ήδη διαβιβάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών, μας δικαιώνει απολύτως και απαιτούμε την άμεση εκτέλεσή της σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος αλλά και του Ν.3068/2002 περί υποχρεωτικής εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων».

Οσον αφορά τη στάση την οποία προτίθενται να κρατήσουν απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά την επερχόμενη συνάντηση, ο κ. Δανιάς ξεκαθαρίζει ότι θα είναι αδιασάλευτη, προκειμένου να αποκατασταθεί «άμεσα η αδικία σε βάρος τόσο των εν ενεργεία όσο και των εν αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ. που υπέστησαν περικοπές της τάξης του 60%», σε αντίθεση με άλλους κλάδους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Οι Ενώσεις Απόστρατων Αξιωματικών, ως θεσμικοί φορείς, προσέρχονται πάντοτε στις συναντήσεις με τους θεσμικούς παράγοντες της Πολιτείας με καλή διάθεση, αλλά προπάντων με γνώμονα την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων μας και με πηγαία την αγωνιστικότητα». Αντίστοιχα, ο κ. Τσουκαράκης υπογραμμίζει ότι η διάθεση της ΠΟΕΣ ξεκινάει και εξαντλείται στα νόμιμα, ενώ μη νόμιμα παρακρατήθηκαν αποδοχές και μάλιστα αναδρομικά. «Η απόφαση είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται ερμηνειών διαφορετικών από ότι το ίδιο το ΣτΕ ήθελε να προσδώσει» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας πάντως τη σημασία της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Δανιάς επισημαίνει ότι, πέραν του ότι αποτελεί δικαίωση για το σύνολο των ενστόλων, αναβαθμίζει το δικαϊκό σύστημα της χώρας, καθώς μέσω αυτής εφαρμόζονται οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας που προβλέπονται τόσο από το εθνικό όσο και από το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Η ΕΑΑΣ τα τελευταία χρόνια με ό,τι μέσα διέθετε προέβη σε κινητοποιήσεις ευρείας κλίμακας για να αποφευχθούν – μετριαστούν οι άνισες και συνάμα εξοντωτικές περικοπές των αποδοχών των στελεχών. Παράλληλα είχε επισημάνει τους λόγους για τους οποίους οι υπόψη περικοπές επ’ ουδενί έπρεπε να αγγίξουν το 60% των αρχικών αποδοχών μας, όπως και δυστυχώς συνέβη. Βασικότεροι λόγοι που είχαμε τότε επισημάνει ήταν, αφενός, η δυσμενής επίδραση των περικοπών στο ηθικό των στελεχών και επομένως στο αξιόμαχο των Ε.Δ. και την άμυνα της χώρας και, αφετέρου, η κοινωνική αδικία σε βάρος ενός συνόλου ατόμων, τα οποία προέρχονται κατά βάση από πτωχές οικογένειες και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του καθήκοντος και στις περισσότερες των περιπτώσεων η σύνταξη ή ο μισθός αποτελεί και το οικογενειακό εισόδημα. Σήμερα δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν. Πέραν του ηθικού, το οποίο έχει υποστεί πλήγμα, ο καθημερινός βίος ανθρώπων που τους χαρακτήριζε η τιμιότητα και η αφοσίωση έχει τρωθεί σημαντικά και ίσως ανεπανόρθωτα» καταλήγει.

Αγγελος Σκορδάς

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ