Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Πόλεμος με τους συνωμότες της Αυστρίας

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελεθερόγλου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας, μετά τις απανωτές προκλήσεις και ειρωνείες της Βιένης σε βάρος της χώρας μας. Χθες η Αθήνα άρχισε τα αντίμετρα, ανακαλώντας την πρέσβη μας, κλιμακώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντιδράσεις της απέναντι σε μια χώρα που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με την ψήφο μας.

Οι Αυστριακοί, όμως, αντί να συνειδητοποιήσουν πού οδηγούνται οι σχέσεις τους με την Ελλάδα, συνέχισαν να προκαλούν και μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς ειρωνεύτηκαν την ελληνική αντίδραση, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έχει προειδοποιήσει με βέτο τις αποφάσεις της Ε.Ε. εάν δεν τηρούνται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ως συνέχεια όσων είπε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή για τη στάση της Αυστρίας και την «παρασύναξη» που διοργάνωσε στη Βιένη με χώρες των Βαλκανίων, κάλεσε στην Αθήνα για διαβούλευση την πρέσβη μας.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονιζόταν, μεταξύ άλλων:

«Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιένη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Οσο για τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, αφού αρχικά είπε ότι οι «απειλές για χρήση βέτο εναντίον της προσέγγισης των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε. ή αξιώσεων από την Ε.Ε. είναι εκτός τόπου και χρόνου», χαρακτήρισε «ευκαιρία την απόφαση ανάκλησης, προκειμένου η πρέσβης να ενημερώσει τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία». Τέλος το Βερολίνο ως επιτήδειος ουδέτερος είπε ότι η ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως από τη Βιένη είναι διμερές ελληνοαυστριακό θέμα.
____

Κριτική (εκ των έσω) για τις αποφάσεις της Βιένης

«Παρέμβαση» του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας στη «χαοτική» πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό χαρακτήριζαν δημοσιογραφικοί κύκλοι στην αυστριακή πρωτεύουσα τη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο προεδρικό μέγαρο ο Χάιντς Φίσερ με την ηγεσία αλλά και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της αμφιλεγόμενης Διάσκεψης της Βιένης για τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αποφεύγοντας να κάνει κάποια ουσιαστική δήλωση, αρκέστηκε να πει ότι «έγινε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνομιλία». Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Αυστριακός πρόεδρος φέρεται δυσαρεστημένος με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη Βιένη στο θέμα του ασύλου και της προσφυγικής κρίσης. Ο Χάιντς Φίσερ ειδικότερα φέρεται ότι ασκεί κριτική στο γεγονός ότι η αυστριακή κυβέρνηση πρώτα καθόρισε τα ανώτερα όρια στον αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που θα αποδέχεται και κατόπιν ζήτησε να εξεταστεί εάν αυτό μπορεί να στηριχθεί νομικά.
____

Π. Καμμένος: Αμεσα ξεκινά τις περιπολίες το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ξεκινά άμεσα περιπολίες η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και όπως υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, οι περιοχές ευθύνης εκτείνονται από Λήμνο και Σαμοθράκη έως Καστελόριζο, αλλά με focus στα σημεία που έχει επισημάνει η Ελλάδα και είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Λέρος, η Κως και το Καστελόριζο.

Στα συγκεκριμένα νησιά καταγράφονται τα περάσματα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι δουλέμποροι για να προωθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Χθες το πρωί, μάλιστα, ο κ. Καμμένος, απαντώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εξαίρεσης των Δωδεκανήσων.

Επιχειρησιακό σχέδιο

Οσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χθες και ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι οι περιπολίες των πλοίων της συμμαχικής δύναμης θα γίνονται μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων και διασφαλίζονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Υπάρχει, όμως, ανοιχτό το θέμα των επαναπροωθήσεων.

Κι αυτό γιατί θα υπάρχει συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ελληνικό Λιμενικό και την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά και τη Frontex, αλλά η ευρωπαϊκή δύναμη δεν έχει αρμοδιότητα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, κάτι που ζητάει η Ελλάδα, αλλά αρνείται η Αγκυρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται αποτροπή μεταναστών και προσφύγων προτού μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το ΝΑΤΟ θα μπορεί να κάνει διάσωση και επαναπροωθήσεις μόνο σε περίπτωση κινδύνου ανθρώπινων ζωών.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει στο Αιγαίο 12 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με τη φρεγάτα «Σαλαμίς» να εντάσσεται στη νατοϊκή δύναμη.

Ανδρ. Κούτρας
____

«Γκρέμισαν» τον φράχτη στα Διαβατά

Ενταση επικράτησε χθες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, όταν νεαροί πρόσφυγες γκρέμισαν ένα σημείο του φράχτη και έφυγαν με προορισμό την Ειδομένη, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα αρκετοί εξ αυτών επέστρεψαν στο στρατόπεδο.

«Εφυγαν περίπου 250 άτομα, αλλά μετά οι περισσότεροι επέστρεψαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, Σάκης Παπαθεμελής.

Το στρατόπεδο επισκέφτηκε χτες το πρωί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να δει τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Στη συνέχεια ζήτησε να στηθεί μία σκηνή η οποία θα χαρακτηριστεί χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους, ενώ ανέλαβε πρωτοβουλία να στηθεί μια παιδική χαρά, ζητώντας από τις υπηρεσίες τους να στείλουν νηπιαγωγούς για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

«Επικοινώνησα με τον κ. Μασούτη, ζητώντας του να στήσει εντός του χώρου ένα μίνι μάρκετ, προκειμένου να μπορούν οι πρόσφυγες να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται» είπε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση αρχηγών

Στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν χτες το πρωί ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Σκοπιανός ομόλογός του Γκοράντσο Σαβόφσκι, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στα σύνορα από την έλευση των χιλιάδων προσφύγων.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρχει τακτική επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου να καταπολεμηθούν η εμπορία ανθρώπων και γενικά το διασυνοριακό έγκλημα, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητας παροχής τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από τους Ελληνες στο αστυνομικό προσωπικό της ΠΓΔΜ.

Φανή Χαρίση
____

Πέντε νέα hot spot για 20.000 σε Κιλκίς και Γιαννιτσά!

Στη δημιουργία πέντε κέντρων φιλοξενίας για 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες κοντά στην Ειδομένη προχωρεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος (φωτό). Πρόκειται για τέσσερις χώρους εντός παλιών στρατοπέδων και αεροδρομίων στον νομό Κιλκίς (στα χωριά Νέα Καβάλα, Χέρσο, Δροσάτο και Κεντρικό) και έναν στα Γιαννιτσά (το παλιό στρατόπεδο Φιλιππάκου).

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, στα σημεία αυτά στήνονται από τις Ενοπλες Δυνάμεις σκηνές, δεν προβλέπεται εγκατάσταση κοντέινερ, και θα γίνεται διαχωρισμός των μεταναστών και των προσφύγων με βάση την εθνικότητά τους και το θρησκευτικό δόγμα τους, καθώς έχουν παρατηρηθεί επεισόδια μεταξύ Ιρακινών και Αφγανών ή σουνιτών και σιιτών.
____

Και 2.500 σκηνές στις Εν. Δυνάμεις

Περισσότερες από 2.500 σκηνές αναμένεται να διαθέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις Ενοπλες Δυνάμεις για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου διέταξε την κατ’ εξαίρεση διάθεση από το Αποθηκευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 2.058 σκηνών των έξι ατόμων και 500 σκηνών των τεσσάρων ατόμων «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων». Οι εν λόγω σκηνές, που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα παραληφθούν άμεσα από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
____

Ειδομένη: Δεν άφησαν να περάσουν μετανάστες με προβλήματα υγείας!

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα! Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες καθημερινά στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ειδομένη, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, παρότι γνωρίζουν ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει να επιτρέπει τη ροή με το… σταγονόμετρο.

Χθες το απόγευμα έφτασε στην Ειδομένη ένα λεωφορείο που μετέφερε 45 πρόσφυγες και μετανάστες με σοβαρά προβλήματα υγείας και τους συνοδούς τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Υπατη Αρμοστεία προσπαθούσε μέχρι αργά το βράδυ να έρθει σε συνεννόηση με τις Αρχές των Σκοπίων προκειμένου το λεωφορείο να περάσει με προτεραιότητα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτέλεσμα.

Και καρκινοπαθείς

Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν καρκινοπαθείς, ένα παιδάκι με αυτισμό, μία λεχώνα που γέννησε δίδυμα, άτομα με βαριές δερματικές παθήσεις κι ένα άτομο που έχει χάσει και τα δύο πόδια του και φέρει κακής ποιότητας τεχνητά μέλη.

Από χθες το πρωί δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, προσπαθούν να φτάσουν πεζοί στα σύνορα. Οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και άνθρωποι με αναπηρικά καρότσια ξεκίνησαν για το Κιλκίς. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους σταματήσουν δύο φορές. Τελικά έπειτα από τέσσερα χιλιόμετρα οι αστυνομικοί τούς έκοψαν τον δρόμο, καθώς υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα. Κάποιοι από αυτούς αρνήθηκαν να επιστρέψουν πίσω και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Στιγμές έντασης επικράτησαν και στην Κοζάνη, όταν μικρή ομάδα προσφύγων από τη Συρία απέκλεισε την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στη Λευκόβρυση, όπου φιλοξενούνται περίπου 380 άτομα, ζητώντας να τους επιτραπεί η αναχώρηση για την Ειδομένη.

Αρ. Μάτιος
____

Εκλεισε χθες το κέντρο στο Καστελόριζο

Στο κλείσιμο του δημοτικού πολιτιστικού κέντρου του νησιού, το οποίο λειτουργούσε το τελευταίο διάστημα ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, προχώρησε η δημοτική Αρχή στο ακριτικό Καστελόριζο. Οπως ανέφερε η Αριάδνη Σπανάκη, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, «ξαφνικά και απροειδοποίητα, χωρίς προηγούμενο συντονισμό, αφού τελείωσε η επιχείρηση εκκένωσης, μας ανακοινώθηκε ότι το πολιτιστικό κέντρο θα κλείσει, ενώ υπάρχουν ακόμα κάποια γυναικόπαιδα στο νησί. Ρωτήσαμε τι πρόνοια ή πρόβλεψη υπάρχει. Δεν μας δόθηκε καμία εξήγηση».
____

Ψωμιάδης κατά Μπουτάρη για το «424»

Κατά της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην «424» είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος απάντησε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι ο χώρος εξακολουθεί να είναι ενεργή στρατιωτική μονάδα, ενώ τον κατακρίνει για παιχνίδι εντυπώσεων.

«Παρακολουθώ τον κύριο δήμαρχο Θεσσαλονίκης να επιμένει εδώ και μήνες για την εγκατάσταση προσφύγων στους χώρους του πρώην “424”. Πρέπει κάποτε να καταλάβει πως το “424” παραμένει ενεργή στρατιωτική μονάδα, φιλοξενεί όλες τις στρατολογικές υπηρεσίες του νομού Θεσσαλονίκης, το φρουραρχείο, οδοντιατρείο, εξωτερικά ιατρεία Ψυχιατρικής και φαρμακείο. Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη το παιχνίδι των εντυπώσεων».

Ρεπορτάζ

Νίκος Ελεθερόγλου

neleftheroglou@dimokratianews.gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας, μετά τις απανωτές προκλήσεις και ειρωνείες της Βιένης σε βάρος της χώρας μας. Χθες η Αθήνα άρχισε τα αντίμετρα, ανακαλώντας την πρέσβη μας, κλιμακώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντιδράσεις της απέναντι σε μια χώρα που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με την ψήφο μας. Οι Αυστριακοί, όμως, αντί να συνειδητοποιήσουν πού οδηγούνται οι σχέσεις τους με την Ελλάδα, συνέχισαν να προκαλούν και μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς ειρωνεύτηκαν την ελληνική αντίδραση, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έχει προειδοποιήσει με βέτο τις αποφάσεις της Ε.Ε. εάν δεν τηρούνται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ως συνέχεια όσων είπε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή για τη στάση της Αυστρίας και την «παρασύναξη» που διοργάνωσε στη Βιένη με χώρες των Βαλκανίων, κάλεσε στην Αθήνα για διαβούλευση την πρέσβη μας.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονιζόταν, μεταξύ άλλων:

«Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιένη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Οσο για τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, αφού αρχικά είπε ότι οι «απειλές για χρήση βέτο εναντίον της προσέγγισης των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε. ή αξιώσεων από την Ε.Ε. είναι εκτός τόπου και χρόνου», χαρακτήρισε «ευκαιρία την απόφαση ανάκλησης, προκειμένου η πρέσβης να ενημερώσει τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία».

Δυσαρέσκεια στη Βιένη

από τον πρόεδρο Φίσερ

«Παρέμβαση» του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας στη «χαοτική» πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό χαρακτήριζαν δημοσιογραφικοί κύκλοι στην αυστριακή πρωτεύουσα τη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο προεδρικό μέγαρο ο Χάιντς Φίσερ με την ηγεσία αλλά και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της αμφιλεγόμενης Διάσκεψης της Βιένης για τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αποφεύγοντας να κάνει κάποια ουσιαστική δήλωση, αρκέστηκε να πει ότι «έγινε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνομιλία». Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Αυστριακός πρόεδρος φέρεται δυσαρεστημένος με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη Βιένη στο θέμα του ασύλου και της προσφυγικής κρίσης. Ο Χάιντς Φίσερ ειδικότερα φέρεται ότι ασκεί κριτική στο γεγονός ότι η αυστριακή κυβέρνηση πρώτα καθόρισε τα ανώτερα όρια στον αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που θα αποδέχεται και κατόπιν ζήτησε να εξεταστεί εάν αυτό μπορεί να στηριχθεί νομικά.

Π. Καμμένος: Αμεσα

ξεκινά τις περιπολίες

το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ξεκινά άμεσα περιπολίες η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και όπως υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, οι περιοχές ευθύνης εκτείνονται από Λήμνο και Σαμοθράκη έως Καστελόριζο, αλλά με focus στα σημεία που έχει επισημάνει η Ελλάδα και είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Λέρος, η Κως και το Καστελόριζο.

Στα συγκεκριμένα νησιά καταγράφονται τα περάσματα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι δουλέμποροι για να προωθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Χθες το πρωί, μάλιστα, ο κ. Καμμένος, απαντώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εξαίρεσης των Δωδεκανήσων.

Οσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χθες και ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε ότι οι περιπολίες των πλοίων της συμμαχικής δύναμης θα γίνονται μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων και διασφαλίζονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Υπάρχει, όμως, ανοιχτό το θέμα των επαναπροωθήσεων.

Κι αυτό γιατί θα υπάρχει συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ελληνικό Λιμενικό και την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά και τη Frontex, αλλά η ευρωπαϊκή δύναμη δεν έχει αρμοδιότητα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, κάτι που ζητάει η Ελλάδα, αλλά αρνείται η Αγκυρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται αποτροπή μεταναστών και προσφύγων προτού μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το ΝΑΤΟ θα μπορεί να κάνει διάσωση και επαναπροωθήσεις μόνο σε περίπτωση κινδύνου ανθρώπινων ζωών.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει στο Αιγαίο 12 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με τη φρεγάτα «Σαλαμίς» να εντάσσεται στη νατοϊκή δύναμη.

Ανδρ. Κούτρας

Γκρέμισαν

τον φράχτη

στα Διαβατά

Ενταση επικράτησε χθες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, όταν νεαροί πρόσφυγες γκρέμισαν ένα σημείο του φράχτη και έφυγαν με προορισμό την Ειδομένη, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα αρκετοί εξ αυτών επέστρεψαν στο στρατόπεδο.

«Εφυγαν περίπου 250 άτομα, αλλά μετά οι περισσότεροι επέστρεψαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, Σάκης Παπαθεμελής.

Το στρατόπεδο επισκέφτηκε χτες το πρωί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να δει τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Στη συνέχεια ζήτησε να στηθεί μία σκηνή η οποία θα χαρακτηριστεί χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους, ενώ ανέλαβε πρωτοβουλία να στηθεί μια παιδική χαρά, ζητώντας από τις υπηρεσίες τους να στείλουν νηπιαγωγούς για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

«Επικοινώνησα με τον κ. Μασούτη, ζητώντας του να στήσει εντός του χώρου ένα μίνι μάρκετ, προκειμένου να μπορούν οι πρόσφυγες να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται» είπε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν χτες το πρωί ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Σκοπιανός ομόλογός του Γκοράντσο Σαβόφσκι, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στα σύνορα από την έλευση των χιλιάδων προσφύγων.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρχει τακτική επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου να καταπολεμηθούν η εμπορία ανθρώπων και γενικά το διασυνοριακό έγκλημα, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητας παροχής τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από τους Ελληνες στο αστυνομικό προσωπικό της ΠΓΔΜ.

Φανή Χαρίση

Και 2.500 σκηνές

στις Εν. Δυνάμεις

Περισσότερες από 2.500 σκηνές αναμένεται να διαθέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις Ενοπλες Δυνάμεις για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου διέταξε την κατ’ εξαίρεση διάθεση από το Αποθηκευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 2.058 σκηνών των έξι ατόμων και 500 σκηνών των τεσσάρων ατόμων «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων». Οι εν λόγω σκηνές, που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα παραληφθούν άμεσα από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εγκλωβισμένοι

και ασθενείς

στην Ειδομένη!

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα! Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες καθημερινά στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ειδομένη, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, παρότι γνωρίζουν ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει να επιτρέπει τη ροή με το… σταγονόμετρο.

Χθες το απόγευμα έφτασε στην Ειδομένη ένα λεωφορείο που μετέφερε 45 πρόσφυγες και μετανάστες με σοβαρά προβλήματα υγείας και τους συνοδούς τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Υπατη Αρμοστεία προσπαθούσε μέχρι αργά το βράδυ να έρθει σε συνεννόηση με τις Αρχές των Σκοπίων προκειμένου το λεωφορείο να περάσει με προτεραιότητα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτέλεσμα. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν καρκινοπαθείς, ένα παιδάκι με αυτισμό, μία λεχώνα που γέννησε δίδυμα, άτομα με βαριές δερματικές παθήσεις κι ένα άτομο που έχει χάσει και τα δύο πόδια του και φέρει κακής ποιότητας τεχνητά μέλη.

Από χθες το πρωί δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, προσπαθούν να φτάσουν πεζοί στα σύνορα. Οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και άνθρωποι με αναπηρικά καρότσια ξεκίνησαν για το Κιλκίς. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους σταματήσουν δύο φορές. Τελικά έπειτα από τέσσερα χιλιόμετρα οι αστυνομικοί τούς έκοψαν τον δρόμο, καθώς υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα. Κάποιοι από αυτούς αρνήθηκαν να επιστρέψουν πίσω και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Στιγμές έντασης επικράτησαν και στην Κοζάνη, όταν μικρή ομάδα προσφύγων από τη Συρία απέκλεισε την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στη Λευκόβρυση, όπου φιλοξενούνται περίπου 380 άτομα, ζητώντας να τους επιτραπεί η αναχώρηση για την Ειδομένη.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές των Σκοπίων αφήνουν από χθες μόλις 100 πρόσφυγες ημερησίως να περάσουν τα σύνορα.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης οδηγήθηκαν στο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας περίπου 900 Σύροι πρόσφυγες.

Αρ. Μάτιος

Καστελόριζο: Εκλεισε το κέντρο υποδοχής

Στο κλείσιμο του δημοτικού πολιτιστικού κέντρου του νησιού, το οποίο λειτουργούσε το τελευταίο διάστημα ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, προχώρησε η δημοτική Αρχή στο ακριτικό Καστελόριζο. Οπως ανέφερε η Αριάδνη Σπανάκη, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, «ξαφνικά και απροειδοποίητα, χωρίς προηγούμενο συντονισμό, αφού τελείωσε η επιχείρηση εκκένωσης, μας ανακοινώθηκε ότι το πολιτιστικό κέντρο θα κλείσει, ενώ υπάρχουν ακόμα κάποια γυναικόπαιδα στο νησί. Ρωτήσαμε τι πρόνοια ή πρόβλεψη υπάρχει. Δεν μας δόθηκε καμία εξήγηση».

Ψωμιάδης κατά Μπουτάρη για το «424»

Κατά της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην «424» είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος απάντησε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι ο χώρος εξακολουθεί να είναι ενεργή στρατιωτική μονάδα, ενώ τον κατακρίνει για παιχνίδι εντυπώσεων.

«Παρακολουθώ τον κύριο δήμαρχο Θεσσαλονίκης να επιμένει εδώ και μήνες για την εγκατάσταση προσφύγων στους χώρους του πρώην “424”. Πρέπει κάποτε να καταλάβει πως το “424” παραμένει ενεργή στρατιωτική μονάδα, φιλοξενεί όλες τις στρατολογικές υπηρεσίες του νομού Θεσσαλονίκης, το φρουραρχείο, οδοντιατρείο, εξωτερικά ιατρεία Ψυχιατρικής και φαρμακείο. Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη το παιχνίδι των εντυπώσεων, στο οποίο τόσο αρέσκεται, κι ας καταθέσει σοβαρές και τεκμηριωμένες εναλλακτικές λύσεις» είπε ο κ. Ψωμιάδης.

{{-PCOUNT-}}99{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ