Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Πώληση και υγειών επιχειρηματικών δανείων σε funds θέλουν οι τράπεζες!

«Τιτλοποίηση» 600.000.000€ για αύξηση της ρευστότητας

Πώληση υγειών επιχειρηματικών δανείων σε funds με έμμεσο τρόπο προωθούν οι τράπεζες.
Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων 600.000.000 ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα να ανοίγει τον δρόμο και την Alpha Bank να ακολουθεί. Η Εθνική ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων ύψους 300.000.000 ευρώ, ενώ δάνεια αντίστοιχου ποσού ετοιμάζεται να τιτλοποιήσει και η Alpha Bank.

Με τον τρόπο αυτόν προεισπράττουν όλα τα μελλοντικά έσοδα από τα δάνεια αυτά, παραχωρώντας ουσιαστικά τη διαχείρισή τους και τους τόκους σε τρίτους Μεταξύ αυτών είναι και ξένα επενδυτικά funds, ενώ οι οφειλέτες μπορεί να μην πληροφορηθούν ποτέ τη μεταβίβαση των οφειλών τους. Με την τιτλοποίηση δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα σε μια τράπεζα να μετατρέψει τη μελλοντική και προβλέψιμη ροή πληρωμών από δάνεια σε άμεση ρευστότητα, μέσω έκδοσης τίτλων που διατίθενται κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές.

Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της τιτλοποίησης απαιτήσεων, η τράπεζα μεταβιβάζει σε θεσμικούς επενδυτές και σε ασφαλιστικές εταιρίες τον πιστωτικό κίνδυνο που ενυπάρχει σε ένα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο ομοειδών δανείων της. Πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων, αντλώντας με αυτόν τον τρόπο μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση έως και 300.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των Ελληνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και Εταιριών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σε χρηματοδότηση. Παράλληλα, τον Νοέμβριο θα αρχίσει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, που θα έχει στόχο την κάλυψη τρεχουσών αναγκών κεφαλαίου κίνησης, καθώς και τη χορήγηση νέων δανείων για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τον δρόμο της Εθνικής αναμένεται να ακολουθήσει το ερχόμενο διάστημα και η Alpha Bank, υλοποιώντας την τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων ύψους 300.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ