Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Πώληση με «αεροπλανικό» για τα τέσσερα Airbus 340!

Με «αεροπλανικό» πόρισμα πουλήθηκαν, με διαδικασίες εξπρές, τα 4 Airbus της Ολυμπιακής. Αφού πρώτα εκδιώχτηκε ο αρχικός εκτιμητής, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε σε χρόνο ρεκόρ να πουλήσει «κοψοχρονιάς» τα καλύτερα αεροσκάφη της άλλοτε ένδοξης Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Αν και στις αρχές του 2010 τα αεροσκάφη είχαν αποτιμηθεί γύρω στα 180.000.000 ευρώ, τελικά εκτιμάται ότι πουλήθηκαν έναντι 31.000.000 ευρώ στην εταιρία Apollo Aviation.

«Η Ελλάδα πουλάει Airbus για να μειώσει το χρέος της» έγραφε στη χθεσινή της έκδοση η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «La Libre Belgique». Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έσπευσε να ολοκληρώσει την πώληση των αεροσκαφών τις τελευταίες ημέρες του 2011, χωρίς να ανακοινώσει αντίτιμο!

Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, όπως οι πανηγυρικές με τον ΟΤΕ και τις ανανεώσεις αδειών κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών διατυμπάνιζε ότι έλαβε 380.000.000 ευρώ για την ανανέωση των αδειών της Cosmote, της Vodafone και της Wind και 400.000.000 ευρώ για την πώληση 10% του ΟΤΕ στην D.T.

Τώρα γιατί τόση μυστικοπάθεια, με κάτι «ταπεινές» αναρτήσεις στη «Διαύγεια»; Ποια είναι η Αpollo Aviation; Γιατί το Δημόσιο άλλαξε εκτιμητή λίγες ημέρες πριν από την πώληση των αεροσκαφών;

Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται στις 5 Δεκεμβρίου. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφασίζει να αλλάξει τον επιτόπιο αποτιμητή των αεροσκαφών. Αν και αρχικά είχε επιλεγεί η Grand Thornton, τα δικαιώματα εκχωρήθηκαν στην SL Engineering & Services LTD. Η Grand Thornton αποκλείστηκε, καθώς ενημέρωσε το Δημόσιο ότι «δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αποτίμηση των αεροσκαφών, κατόπιν επιτόπιας επιθεώρησης, πριν από τις 18 Ιανουαρίου».

Στις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση 198, η Διυπουργική Επιτροπή αποφασίζει την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών στην Apollo Aviation. Η εταιρία επιλέχθηκε καθώς ήταν ο υψηλότερος πλειοδότης.

Οπως φαίνεται στην απόφαση, η Διυπουργική Επιτροπή ανακήρυξε πλειοδότη την εταιρία Apollo, βασιζόμενη «στην επιτόπια και ενδεχελή αποτίμηση που διενεργήθηκε από την SL Engineering στις… 23 Δεκεμβρίου»! Δηλαδή η επιτροπή έβγαλε απόφαση την ίδια ημέρα που έγινε ο επιτόπιος έλεγχος ή, στην καλύτερη περίπτωση, έβγαλε απόφαση την ίδια ημέρα που της παραδόθηκε το πόρισμα!

Η εταιρία Apollo εκμισθώνει μεταχειρισμένα αεροσκάφη και μηχανές αεροπλάνων. Ως τον Δεκέμβριο του 2010 εμφανίζεται να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο περί τα 800.000.000 δολάρια. Μεταξύ των επενδυτών που μετέχουν στην Apollo είναι η Sciens, η οποία διοικείται από τον επιχειρηματία Γιάννη Ρήγα. Η Sciens τον Ιούνιο του 2011 διαχειριζόταν κεφάλαια 5,7 δισ. δολαρίων με γραφεία στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στα νησιά Γκέρσεϊ και Κέιμαν.

Xθες η εταιρία Sciens International Acquisition υπέβαλε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας στο Χ.Α. Sciens Διεθνής Συμμετοχών, τις οποίες δεν κατείχε, έναντι 0,21 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρία Sciens International Acquisition συστάθηκε το 2011, με έδρα τα νησιά Κέιμαν, και ελέγχεται και εκπροσωπείται νόμιμα για τους σκοπούς της Δημόσιας Πρότασης από τον Γιάννη Ρήγα.

Πάντως, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν δημοσιοποίησε το αντίτιμο της εξαγοράς, αλλά «απέκρυψε» το γεγονός ότι τα αεροσκάφη εξοφλήθηκαν μόλις εφέτος! Αν και επιχείρησαν στην κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία τη διετία 1997-98, το Δημόσιο κατάφερε να τα ξεχρεώσει το… 2011!

Οι τελευταίες δόσεις στην Bank of Scotland και σε άλλες τράπεζες καταβλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Για τα τέσσερα Airbus 340 δαπανώνται μηνιαίως 50.000 ευρώ για τη συντήρηση και περίπου 30.000 ευρώ για τις αμοιβές του προσωπικού (ιπτάμενοι και τεχνικοί), προκειμένου να παραμένουν «ζωντανά».

Ουρανία Γαλανού

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ