Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Πολύ κοντά στο εμβόλιο κατά της ημικρανίας!

Δοκιμάζεται αντίσωμα που μειώνει τους πόνους

«Εξυπνο» αντίσωμα που μπλοκάρει την ουσία που προκαλεί τον πονοκέφαλο και θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία εμβολίου κατά της ημικρανίας δοκιμάζεται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην Ιταλία. Οι κλινικές δοκιμές, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους ερευνητές του ιδρύματος IRCCS San Raffaele Pisana της Ρώμης, έδειξαν ότι έπειτα από τρεις μήνες μειώνει τις κρίσεις ημικρανίας πάνω από 62%.

Η προσέγγιση βασίζεται στην πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας με τη χρήση μονοκλωνικού αντισώματος που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο. Το συγκεκριμένο αντίσωμα είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εντοπίζει την ουσία CGRP. Πρόκειται για ένα πεπτίδιο που, όταν είναι σε ποσότητα μεγαλύτερη από το φυσιολογικό, ευθύνεται για την πρόκληση του πονοκεφάλου. Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει το «έξυπνο» αντίσωμα εξουδετερώνοντας την πλεονάζουσα ποσότητα του CGRP.

Εχοντας ανακαλύψει τον μηχανισμό με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει το αντίσωμα, οι επιστήμονες άρχισαν τις κλινικές μελέτες για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αυτήν τη φάση των ερευνών συμμετέχουν μόνο εθελοντές που πάσχουν από χρόνια ημικρανία, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πονοκέφαλο τουλάχιστον 15 ημέρες κάθε μήνα για τρεις συνεχείς μήνες. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι κλινικές μελέτες θα αποκτήσουν ευρύτερο δείγμα ασθενών, καθώς θα συμμετάσχουν και ασθενείς που πάσχουν σποραδικά από ημικρανίες.

Αριστη αντίδραση

Η χορήγηση του «έξυπνου» αντισώματος γίνεται με υποδόρια ένεση μία φορά τον μήνα για διάστημα κάποιων μηνών, εξηγεί ο επικεφαλής του κέντρου για τη διάγνωση και τη θεραπεία του πονοκεφάλου και του πόνου του IRCCS San Raffaele Pisana της Ρώμης Piero Barbanti. Προσθέτει ότι η ανεκτικότητα του οργανισμού στο αντίσωμα φαίνεται άριστη, καθώς σε αντίθεση με πολλές θεραπείες, δεν προκαλεί υπνηλία, κόπωση ή αύξηση του βάρους. «Οι έως τώρα κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι οι κρίσεις ημικρανίας μειώνονται πάνω από 62% έπειτα από τρεις μήνες χορήγησης του αντισώματος» επισημαίνει ο Piero Barbanti.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ