Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Πολύ περίεργη στάση του Αναστασιάδη στα «παιχνίδια»του Ακιντζί

Δέχτηκε την πρόσκληση του Τουρκοκυπρίου για διεξαγωγή άτυπης διάσκεψης Την εικόνα ότι «τρέχει» πίσω από τον Μουσταφά Ακιντζί δίνει ο Νίκος Αναστασιάδης με τη στάση του τόσο στα ενεργειακά ζητήματα όσο και στο Κυπριακό, προκαλώντας ερωτήματα για τις πραγματικές επιδιώξεις του.

Προ ημερών δέχτηκε την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη αναφορικά με τη σύσταση κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων. Θα μπορούσε να την επιστρέψει αμέσως.

Προτίμησε να τη θέσει υπόψη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο συνεδρίασε και την απέρριψε ως παραπλανητική και ύποπτη.

Την επομένη ημέρα ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι θα ενημέρωνε για την εξέλιξη αυτή τον ΟΗΕ, αφήνοντας μάλιστα «ανοιχτό» παράθυρο για έναν κύκλο συνομιλιών όσον αφορά το Κυπριακό.

Την πρόταση σύγκλησης άτυπης διάσκεψης στα πρότυπα του Κραν Μοντανά υιοθέτησε αμέσως ο Νίκος Αναστασιάδης, παρότι η Τουρκία έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ με τρία γεωτρύπανα-ερευνητικά πλοία, ενώ στέλνει και τέταρτο.

Η αλληλουχία των γεγονότων αυτών προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

«Ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, κατ’ αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον γ.γ. των Η.Ε., ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον γ.γ. στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Επανέναρξη συνομιλιών

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κυρίας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών». 

Εθεσε όμως ως προϋποθέσεις η Τουρκία να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Δέχτηκε την πρόσκληση τουΤουρκοκυπρίουγια διεξαγωγήάτυπης διάσκεψης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ