Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Πολύ πιο φθηνά τα συμβολαιογραφικά με τη μείωση του πόρου του Ταμείου Νομικών

Οικονομικότερες θα είναι από εδώ και στο εξής οι διαδικασίες σύνταξης συμβολαίων καθώς και όλες οι υπόλοιπες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες, όπως επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος. Η σημαντική μείωση της δαπάνης προήλθε από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων του Ταμείου Νομικών μετά την ψήφιση πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, το οποίο επικύρωσε την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές και το οποίο πέρασε από τη Βουλή στις 2 Ιουνίου 2016. Πλέον αναμένεται η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Οι διατάξεις

Με βάση τις διατάξεις που ψηφίσθηκαν, όπως επισημαίνουν οι συμβολαιογράφοι, οι πολίτες θα καταβάλλουν σημαντικά χαμηλότερα ποσά για γονικές παροχές, δωρεές, συστάσεις εταιριών, μισθωτήρια κ.λπ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «ψηφίστηκε στις 2/6/2016, και αναμένεται η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, το νομοσχέδιο “Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας (Programme Arrangement) ΑΡΙΘ. Α-1424 (MIOS) κ.λπ.”, με το οποίο καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι του Ταμείο Νομικών (άρθρο δεύτερο, παρ. 6), όπως αυτοί εξειδικεύονται στο άρθρ. 150 παρ. 1 του Ν. 3655/2008, οι οποίοι επιβάρυναν μεγάλο αριθμό συμβολαιογραφικών πράξεων». Την ίδια στιγμή, οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους : «Αποτέλεσμα της κατάργησης των πόρων αυτών είναι η μείωση του κόστους της συμβολαιογραφικής υπηρεσίας, η οποία καθίσταται πλέον οικονομικότερη».

Μάλιστα, επικαλούνται και συγκεκριμένα παραδείγματα προκειμένου να καταδείξουν τη δραματική μείωση στο κόστος των συμβολαιογραφικών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, οι συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι, για παράδειγμα, στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου γονικής παροχής διαμερίσματος αξίας αντικειμενικού προσδιορισμού 100.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, μειώνεται κατά 775 ευρώ.

Το κόστος

Σημαντική είναι η μείωση και στην περίπτωση της σύνταξης μισθωτηρίου συμβολαίου ακινήτου αξίας 50.000 ευρώ, καθώς το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης μειώνεται κατά 650 ευρώ.
Ταυτόχρονα, μεγάλη μείωση επέρχεται και στην περίπτωση της σύνταξης συμβολαίου δωρεάς από παππού σε εγγονό ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, καθώς το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης μειώνεται κατά 1.550 ευρώ.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ