Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Πολυγενετικό τεστ καρκίνου

Στο μέλλον είναι πιθανό να καθιερωθεί ένα γενετικό τσεκάπ για τον καρκίνο, που θα ελέγχει ταυτόχρονα όλα τα βασικά γονίδια που σχετίζονται με την επάρατη νόσο.

Και μάλιστα, το μέλλον αυτό δεν διαγράφεται τόσο μακρινό. Το πρώτο γενετικό τεστ ευρέος φάσματος, που τσεκάρει όχι ένα αλλά 14 γονίδια του καρκίνου, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ. Και, όπως λένε οι δημιουργοί του, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Μάλιστα, η μέθοδος του γενετικού τεστ, η πολλαπλή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), την οποία εφάρμοσαν ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, είναι «δανεισμένη» από τον χώρο της εγκληματολογίας! Χρησιμοποιείται δηλαδή στα εγκληματολογικά εργαστήρια για την παράλληλη ανίχνευση μιας σειράς γονιδίων των υπόπτων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το νέο τεστ, με το όνομα SnaPshot, δοκιμάστηκε σε 589 ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, στους οποίους εξετάστηκαν 50 γενετικές περιοχές σε 14 γονίδια. Διαπιστώθηκε ότι οι μισοί διέθεταν τουλάχιστον μια διαγνώσιμη μετάλλαξη καρκινικού γονιδίου ή κάποια άλλη γενετική ανωμαλία, όπως μετάθεση τμήματος του DNA σε λάθος χρωμόσωμα. Οι πιο συνηθισμένες μεταλλάξεις αφορούσαν τρία γονίδια, το γονίδιο KRAS σε ποσοστό 24%, το EGFR σε ποσοστό 13% και το ALK σε ποσοστό 5%.

Εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι κυρίως μεταξύ των 353 ασθενών με προχωρημένο καρκίνο οι 170 παρουσίαζαν μεταλλάξεις, που είναι αντιμετωπίσιμες με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή, κάτι που σημαίνει ότι το τεστ μπορεί να βοηθήσει πολλούς καρκινοπαθείς να κατευθυνθούν προς την κατάλληλη θεραπεία, φέρνοντας έτσι τα οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής στην υπηρεσία του ευρύτερου κοινού.

Το τεστ κοστίζει 350 ευρώ και ξεκίνησε να χορηγείται σε 14 νοσοκομεία και κλινικές στις ΗΠΑ. Μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει και στη Βρετανία κλινική δοκιμή ενός πολλαπλού γενετικού τεστ που θα ελέγχει 21 γονίδια σε 9.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη, του δέρματος και των ωοθηκών.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ