Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Πονηρά σχέδια και παγίδες για να αδειάσει το Δημόσιο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η σύγχυση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση αναφορικά με το τι ακριβώς θα κάνει για να μειώσει τη μισθολογική δαπάνη του δημόσιου τομέα, κατ’ απαίτηση της τρόικας, αποκαλύπτεται καθημερινά με δηλώσεις υπουργών που επιτείνουν το αλαλούμ.

Χθες ήταν η σειρά τριών υπουργών και υφυπουργών (Χάρης Καστανίδης, Ντίνος Ρόβλιας και Ηλίας Μόσιαλος) να αναφερθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία και την επέκτασή της στον στενό δημόσιο τομέα, την ώρα που κατά εκατοντάδες οι δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση, καθώς τα νέα σχέδια-παγίδες για να αδειάσει το Δημόσιο τίθενται σε εφαρμογή.

Ειδικότερα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διά του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, έκανε γνωστό ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο υποχρεούνται όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των οργανογραμμάτων, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο την αναμόρφωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, η οποία, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση και αποτελεί και δέσμευση έναντι της τρόικας, θα οδηγήσει στη συρρίκνωσή τους κατά 30%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη «δημοκρατία».

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, όπως και η εγκύκλιος Ρόβλια, με την οποία τροποποιείται ο Υπαλληλικός Κώδικας κατ’ εφαρμογήν των μέτρων τα οποία ελήφθησαν στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, εισάγοντας «ευέλικτες μορφές εργασίας» και στο στενό δημόσιο τομέα (χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών διάρκειας έως και πέντε ετών, δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ να ζητήσει, με αίτησή του, τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50% με ανάλογη μείωση των αποδοχών του για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη), εντάσσονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ριζικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, επιχείρησε, στη λογική του «καλού κακού», να σταματήσει τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού του, Πάρι Κουκουλόπουλου, για επέκταση της εφεδρείας και των απολύσεων και στους δήμους. Αυτό που χρειαζόμαστε στους ΟΤΑ είναι να έχουμε μετατάξεις στο πλαίσιο της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, κυρίως, δήμων. «Δεν έχει προκύψει θέμα εφεδρείας στους δήμους» είπε.

Αναφερόμενος στην εργασιακή εφεδρεία, είπε ότι δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην απόλυση, καθώς ένα μέρος των εργαζομένων θα πάει σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα, περίπου το 10%, ένα δεύτερο μέρος, που δεν θα είναι λιγότερο 30%, θα αναζητήσει συμβάσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, ενώ ένα άλλο 30% θα επιλέξει την εθελούσια μετάταξη!

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ανέφερε χθες ότι δεν υπάρχει θέμα εργασιακής εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα.

Παραιτήθηκαν μόνο χθες 1.200 εφοριακοί!

Χιλιάδες παραιτήσεις υπέβαλαν γραπτώς στις υπηρεσίες τους τις τελευταίες τρεις ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μόλις χθες παραιτήθηκαν 1.200 εφοριακοί και πάνω από 200 υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Χθες, τριπλάσιος αριθμός αιτήσεων απ’ ό,τι συνήθως κατατέθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ενώ τέσσερις γενικοί διευθυντές αποχώρησαν από το υπουργείο Εργασίας. Ο συνωστισμός στις παραιτήσεις τις ημέρες αυτές δικαιολογείται από τους κανονισμούς του Δημοσίου, που προβλέπουν ότι ο υπάλληλος πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του δύο φορές σε διάστημα 15 ημερών. Αρα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση έως σήμερα, ώστε να επαναληφθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, πριν από την εφαρμογή του μισθολογίου.

Εν τω μεταξύ, σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


ΝΔ: Η κυβέρνηση προσλαμβάνει από το παράθυρο 25.000 νέους υπαλλήλους

Ανήθικες, εγκληματικές και παράνομες χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τις προσλήψεις από το… παράθυρο που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που δείχνει την πόρτα εξόδου σε χιλιάδες υπαλλήλους και βυθίζει την Ελλάδα σε απανωτές περιπέτειες. Η υποκρισία του συστήματος Παπανδρέου είναι μεγαλύτερη, μια και όλα αυτά τα ρουσφέτια γίνονταν τη στιγμή που εις εκ των σωματοφυλάκων του νεοπαπανδρεϊσμού, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, τα «έψελνε» στην κυρία Βάσω Παπανδρέου, ως εκπρόσωπο του παλαιού ΠΑΣΟΚ, λέγοντάς της ότι «Βάσω πέρασαν οι εποχές που οι υπουργοί έκαναν ρουσφέτια».

Το παιχνίδι με τους «πράσινους» διορισμούς ήρθε και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «την ώρα που η κυβέρνηση απολύει τουλάχιστον 20.000 δημοσίους υπαλλήλους, αποκαλύπτεται ότι έχει προσλάβει τουλάχιστον 25.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτές οι προσλήψεις είναι ανήθικες, εγκληματικές και παράνομες».

Οπως αιτιολόγησε τις τοποθετήσεις του ο κ. Μιχελάκης: Είναι ανήθικες, γιατί γίνονται αιτία μαζικών απολύσεων. Εγκληματικές, γιατί εκτροχιάζουν τον Προϋπολογισμό της χώρας και γίνονται αφορμή για νέα οδυνηρά μέτρα. Παράνομες, γιατί παραβιάζεται ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», που ίσχυε κατά το 2010, και «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις», που ισχύει για το 2011.

Η Νέα Δημοκρατία είχε αποκαλύψει επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση περισσοτέρων από 70 νέων κρατικών δομών, στους οποίους διόρισε ή θα διορίσει 1.230 μόνιμους υπαλλήλους, που θα στοιχίσουν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, όπως προέκυψε από την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, το 2010 καλύφθηκαν 25.850 θέσεις με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και 3.353 θέσεις με συμβάσεις έργου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, ενώ οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 13,5%, το κόστος λόγω των «πράσινων» ρουσφετιών μειώθηκε μόλις 7%.

Ο κ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας τα παραπάνω, δήλωσε: «Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι περικοπές μισθών πηγαίνουν σε νέες προσλήψεις. Οι θυσίες των Ελλήνων χάνονται στις πελατειακές σχέσεις και τις κομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Και αυτό είναι έγκλημα για το οποίο οφείλουν να λογοδοτήσουν όλοι οι συνυπεύθυνοι».

Νίκος Ελευθερόγλου


Η τρόικα ζητάει διευθύνσεις και ονόματα όσων θα πάνε σε εφεδρεία

Η τρόικα ζήτησε αποδείξεις και ονόματα γι’ αυτούς που θα τεθούν στον προθάλαμο της απόλυσης και η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη! Ο λόγος για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, που οι δανειστές της χώρας θέτουν ως όρο απαράβατο για να προχωρήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου. Τα αρμόδια κλιμάκια, που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, πιέζουν ώστε την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας, να είναι έτοιμος ο πλήρης και ονομαστικός κατάλογος των εργαζομένων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή θα βρεθούν ένα βήμα πριν από την απόλυση.

Στο άκουσμα αυτού του αιτήματος, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, που ασχολείται από την πρώτη στιγμή με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, εξέφρασε την αδυναμία του να προλάβει να ετοιμάσει τέτοια συνολική λίστα, καθώς ακόμα δεν έχουν αποσταλεί ούτε οι αρχικές από τους 151 φορείς. Δηλαδή, είναι έτοιμοι να δώσουν ονόματα των προς απόλυση υπαλλήλων στους δανειστές!

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται προς την ελληνική πλευρά είναι και το γεγονός ότι η τρόικα έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλει το θέμα να έχει κλείσει νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία της 26ης Σεπτεμβρίου που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπάρχουν διοικήσεις, όπως της ΣΤΑΣΥ (ΤΡΑΜ, ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ), που προτίθενται να ζητήσουν ή να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας ή να έχουν περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της λίστας, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών τους.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου ο στενός δημόσιος τομέας θα περιοριστεί δραματικά, με καταργήσεις ειδικών γραμματειών και αναμόρφωση χιλιάδων διευθύνσεων και τμημάτων όλων των υπουργείων, βρίσκεται για την τελική επεξεργασία του στη διάθεση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη.

Οι τρεις δουλεύουν και… οι 19 διοικούν!

Πώς από τρεις εργαζομένους οδηγείς στην εργασιακή εφεδρεία το 10%; Τον γρίφο αυτόν προσπαθούν να λύσουν εδώ και λίγες ημέρες στον Οργανισμό Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., που είναι μέσα στους 151 φορείς του Δημοσίου από τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα ζητούν απολύσεις μέσω εργασιακής εφεδρείας. Είναι ακόμα μία απόδειξη της προχειρότητας με την οποία λειτουργούν στην οδό Νίκης 5-7. Οπως είναι και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος φορέας έχει 19μελές διοικητικό συμβούλιο! Παρά τις εκκλήσεις του φορέα να μειωθεί ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. και να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες του, η σχετική απόφαση εκκρεμεί να ψηφιστεί από τη Βουλή. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την εργασιακή εφεδρεία πραγματοποίησαν κατάληψη χθες στα γραφεία τους οι εργαζόμενοι στον ΕΡΓΟΣΕ και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Μάλιστα, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΣΤΑΣΗ διαμαρτύρονται για το ότι συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 151 φορέων της εργασιακής εφεδρείας, όταν πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση ανακοίνωνε την επιτυχημένη εξυγίανσή τους.

Βασίλης Αγγελόπουλος


«Χρυσοί» μισθοί από τον «πράσινο» Δήμο Βόλου

Στον αέρα σφυρίζουν τα χιλιάρικα ευρώ στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, αποδεικνύοντας ότι στο Δημόσιο περικοπές ακούμε και περικοπές δεν βλέπουμε. Χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκη, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τις ετήσιες απολαβές των 166 υπαλλήλων της επιχείρησης, όπου μέχρι πρότινος δήμαρχος ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Βούλγαρης, και ανάμεσα σε πολλά… λογικά υπάρχουν και παραδείγματα που βγάζουν μάτι, αποδεικνύοντας ότι για κάποιους η επιχείρηση ήταν χρυσωρυχείο.

Συγκεκριμένα:

– χημικός μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λάμβανε ετήσια αμοιβή 61.071 ευρώ,

– αποθηκάριος υποχρεωτικής εκπαίδευσης 35.584,80 ευρώ,

– εργοδηγός ηλεκτρολόγος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 40.335,72 ευρώ,

– εργοδηγός δομικών έργων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 46.841,73 ευρώ

– ταμίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 49.250 ευρώ

– αποθηκάριος υποχρεωτικής εκπαίδευσης 35.584 ευρώ.

Οι απολαβές αυτές, μάλιστα, αφορούν το 2010, έπειτα από τις περικοπές που υπέστησαν οι μισθοί στο Δημόσιο, και, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, ο Βόλος βουίζει από καταγγελίες ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν υπέστησαν περικοπές.

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκάλυψη! Τεράστιο σκάνδαλο (και) με τα rapid tests

Με φωτογραφικό διαγωνισμό έδωσαν σε εταιρία μεγαλομετόχου της Siemens με ετήσιο τζίρο 1.326.187€ παραγγελία 10.000.000 €Χορός αδιαφανών κρατικών διαγωνισμών, που μπορεί να ζημιώνουν το...

Επί της ουσίας: Απαντήστε, κύριε Πέτσα

Ο κύριος Πέτσας βρίσκεται σε συνεχή κατήφορο. Διέψευσε πριν από τρεις ημέρες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για τα «διπλά βιβλία» του κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι...

Μετά τον Πατούλη νόσησε και αντι- περιφερειάρχης Νικόλαος Πέππας

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση ότι ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια που εργάζονται στη δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων βρέθηκαν...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Περί Τύπου ο λόγος - 10 χρόνια «δημοκρατία»Η μοναδική επετειακή έκδοση θα περιλαμβάνει ενδεικτικά:Σπάνια αυτοτελή ιστορικά κείμενα του...

Αναβολή επ’ αόριστον για τη δίκη του Νότη Σφακιανάκη

Με μήνυση για διαπόμπευση του τραγουδιστή από την Αστυνομία απειλεί ο σύνηγορός του, ΚούγιαςΕπ' αόριστον αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης κατοχής ναρκωτικών και παράνομης...