Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Πονοκέφαλος με τα τσιγάρα!

Στη μείωση των λιανικών τιμών των τσιγάρων προσανατολίζονται μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Η λεγόμενη «πλέον ζητούμενη τιμή» (π.χ. Marlboro, Camel) εξετάζεται να μειωθεί από τα 4 ευρώ που είναι σήμερα στα 3,5 ευρώ. Αντιμέτωπες με τη μείωση της ζήτησης, τη στροφή των καπνιστών προς το «στριφτό», που θεωρείται οικονομικότερο, και την έξαρση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, οι εταιρίες ειδοποίησαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ότι εξετάζουν σοβαρά να μειώσουν τις λιανικές τιμές των τσιγάρων προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση στον τζίρο τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών ανατρίχιασαν όταν άκουσαν τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχανιών, καθώς η μείωση της χονδρικής τιμής των τσιγάρων θα συμπιέσει σημαντικά και τις φορολογικές εισπράξεις του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να καλυφθεί η μείωση της τιμής με αύξηση της φορολογίας, προκειμένου η λιανική τιμή να επιστρέψει στα σημερινά επίπεδα και να αντισταθμιστούν οι απώλειες για τα φορολογικά έσοδα.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων, που είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η τιμή τους. Από τα 3,2 ευρώ που πωλούνταν στα τέλη του 2009, έπειτα από αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων αλλά και την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων από τις καπνοβιομηχανίες, η λιανική τιμή της πλέον ζητούμενης τιμής αυξήθηκε στα 4 ευρώ. Σημαντική ήταν η αύξηση και στα λεγόμενα «φτηνά» τσιγάρα, τα οποία αποτελούσαν καταφύγιο για τους καπνιστές για την προστασία του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Η αύξηση, ωστόσο, συμπιέζει τη ζήτηση, καθώς αρκετοί πλέον σταματούν το κάπνισμα και στρέφονται στον καπνό, ενώ θραύση κάνει και η πώληση λαθραίων τσιγάρων σε λαϊκές και στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ειδικά συνεργεία για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο. Με βάση στοιχεία ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ο κλάδος της εμπορίας και διακίνησης καπνικών προϊόντων βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα όσον αφορά τη φορολογική παραβατικότητα. Η πιο συνηθισμένη μορφή λαθρεμπορίου τσιγάρων είναι η εικονική εξαγωγή φορτίων τσιγάρων από συνοριακούς σταθμούς και η λαθραία επανεισαγωγή και διάθεσή τους στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, λόγω της αύξησης των φόρων στα τσιγάρα, το κέρδος για τα λαθρεμπορικά κυκλώματα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η αύξηση των φόρων έχει συμπιέσει σημαντικά και τα κέρδη των λιανεμπόρων τσιγάρων (περίπτερα, ψιλικά κ.λπ.). Το αποτέλεσμα είναι να έχουν κλείσει χιλιάδες περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ