Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Πόρισμα-φωτιά κατά Χριστόφια για την τραγωδία με τα εκρηκτικά

Καταπέλτη για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια αποτελεί το πόρισμα της Επιτροπής Αμυνας της κυπριακής Βουλής, αναφορικά με τις συγκλονιστικές ευθύνες για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνοφρουράς στο Μαρί, η οποία παραδόθηκε, χτες, στον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και στον πρόεδρο της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου.

Το πόρισμα καταδεικνύει μεταξύ άλλων την περιφρόνηση της κυβέρνησης Χριστόφια για την ασφάλεια της Εθνοφρουράς και εξηγεί γιατί η μοναδική ασπίδα του έθνους στην Κύπρο έχει αφεθεί στην τύχη της από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο κ. Χριστόφιας. Πρόκειται για 40σέλιδο έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πεντασέλιδη τοποθέτηση του ΑΚΕΛ, του κόμματος του προέδρου, στην οποία διατυπώνεται η αντίθεσή του με το περιεχόμενο, αφού θεωρεί «λανθασμένη την απόδοση πολιτικών ευθυνών πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών».

Στο πόρισμα, η Επιτροπή ζητά εμμέσως πλην σαφώς να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά του κ. Χριστόφια και αξιωματούχων της κυβέρνησής του.

Ειδικότερα, η Επιτροπή στο βασικό σημείο του πορίσματος σημειώνει ότι η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου έγινε με καθαρά πολιτικά κριτήρια, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης θα έπρεπε να είχε συνεκτιμηθεί η δυνατότητα της Κύπρου και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών που διαθέτει να χειριστούν το φορτίο, χωρίς να κινδυνεύει η δημόσια ασφάλεια και υγεία και χωρίς να εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική ακεραιότητα οποιωνδήποτε προσώπων ή ομάδων πολιτών.

Επιπλέον, κάνει λόγο για «συμπεριφορά ολιγωρίας, αναβλητικότητας, αμέλειας, ανακολουθίας, έλλειψης συντονισμού» και καταλήγει: «Παρά το γεγονός ότι η επικινδυνότητα του φορτίου ήταν γνωστή εξ αρχής και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κατάσχεσης, εκφόρτωσης, μεταφοράς και φύλαξης του φορτίου στη ναυτική βάση, από όλους ανεξαίρετα τους εμπλεκομένους, πολιτικούς και τεχνοκράτες».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ