Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Πόρισμα:Η εταιρία που έλαβε πάνω από 80.000.000 από τη Ferrostaal που δόθηκαν σε μίζες για τα υποβρύχια

Αρνούμενος ότι γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τη διακίνηση παράνομων πληρωμών από τη γερμανική εταιρία Ferrostaal προς πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα για την προμήθεια των υποβρυχίων αλλά και δίνοντας στοιχεία για νέα, άγνωστα εμβάσματα στις δικαστικές Αρχές, απολογήθηκε χθες ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή ο εκπρόσωπος της Marine and Industrial Enterorises SA (ΜΙΕ) Μιχάλης Ματαντός. Μετά την απολογία του και με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγυοδοσίας 500.000 ευρώ.

Στον Μ. Ματαντό αποδίδονται οι κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Πρόκειται, κατά τη Δικαιοσύνη, για κομβικό πρόσωπο στη διακίνηση των μιζών για την προμήθεια των υποβρυχίων καθώς ουσιαστικά ήταν ο αντιπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση των υποβρυχίων, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων της σύμβασης του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές στις αρχές του 1999 στη Γερμανία «δεν ήταν δυνατή η απευθείας καταβολή από τις εταιρίες της κοινοπραξίας (HDW) χρημάτων σε εξωχώριες εταιρίες και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ο παλιός συνεργάτης και αντιπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα Μ. Ματαντός, η εταιρία του οποίου ΜΙΕ διατηρούσε υποκατάστημα στον Πειραιά ως ενδιάμεσος για τις παράνομες πληρωμές». Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα «η εταιρία ΜΙΕ έλαβε κατά το χρονικό διάστημα 2000-2003 ως αμοιβή για τις συμβάσεις για τα υποβρύχια από τα ταμεία της Ferrostaal ποσά που υπερβαίνουν στο σύνολο τα 80.000.000 ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία διατέθηκαν για δωροδοκίες υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών στην Ελλάδα».

Λογαριασμοί

Παράλληλα, από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές Αρχές προέκυψε ότι μέσω λογαριασμού της ΜΙΕ διακινήθηκαν μίζες ύψους 60.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο Μ. Ματαντός στην απολογία του αντέκρουσε, ουσιαστικά, την κατηγορία της δωροδοκίας, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι χρηματικές καταβολές έγιναν με εντολή των Γερμανών στελεχών της Ferrostaal, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, του απέκρυψαν τον πραγματικό σκοπό των καταβολών.

Επισημαίνεται ότι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης των υποβρυχίων είναι η περίφημη «λίστα Ματαντού» με εμβάσματα και πρόσωπα που έλαβαν χρήματα από τον επιχειρηματία κατ’ εντολήν της Ferrostaal. Σε αυτήν τη λίστα αναφερόταν, μεταξύ άλλων, καταβολή 1.000.000 ευρώ τον Μάρτιο του 2000 στον Ιωάννη Μπέλτσιο (κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε στην απολογία του) αλλά και τα δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 2.960.225 ευρώ, ένα στον λογαριασμό με κωδικό «Kyros» και ένα προς την εταιρία Morelia Trading SA, που μέσω του Νίκου Ζήγρα κατέληξαν στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέζο, ο κατηγορούμενος στην απολογία του μίλησε και για άλλα εμβάσματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ