Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Πορτογαλική φοροεπιδρομή

Νέο ράπισμα από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης δέχεται η Πορτογαλία, σχεδόν ταυτόχρονα μάλιστα με την έγκριση του προϋπολογισμού λιτότητας που χαρακτηρίζεται ο πιο σκληρός των τελευταίων δεκαετιών.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας χαρακτηρίζοντας την προοπτική τους αρνητική. Πρόκειται για τις κρατικές Caixa Geral de Depositos (CGD), Banco Comercial Portugues (BCP), Banco Portugues de Inversiones (BPI) και Santander-Trotta, θυγατρική του ισπανικού κολοσσού Santander.

Το σκεπτικό του οίκου Fitch αναφέρει ότι, αν και οι τράπεζες σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίησή τους και τη λιανική χρηματοδότησή τους, ενδέχεται να πληγούν από τη διαιωνιζόμενη ύφεση και από την περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας. Η ανακοίνωση της Fitch συνέπεσε με τις ανακοινώσεις για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013, έπειτα από μια μαραθώνια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε 20 ολόκληρες ώρες! Παρά τις σφοδρές λαϊκές αντιδράσεις αλλά και τις επικρίσεις από παράγοντες της πορτογαλικής αγοράς, η κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος καθώς και τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο έως τις 15 Οκτωβρίου και θα πρέπει να εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση, στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις φόρων. Ο μέσος φόρος εισοδήματος θα φτάσει από 9,8% εφέτος στο 13,2% το 2013. Εκτός από τον φόρο κληρονομιάς και κεφαλαίου, στα μεγαλύτερα εισοδήματα θα επιβληθεί ένας «επιπλέον φόρος αλληλεγγύης» της τάξης του 2,5%. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ καταργείται ο 14ος μισθός για μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι αυξήσεις στη φορολογία ήταν δεδομένες μετά την απόσυρση του μέτρου που προέβλεπε αύξηση των μισθολογικών κρατήσεις για την κοινωνική ασφάλιση και το οποίο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο Πάσος Κοέλιο προσπαθεί να συγκρατήσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ αυτό το έτος και στο 4,5% το 2013, από 4,5% και 3%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ