Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Πώς άλλαξαν οι φιλίες, οι συμπάθειες και οι συσχετισμοί έπειτα από τις κόντρες των πρόσφατων τοπικών εκλογών.

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 7 και η θερμοκρασία στο προαύλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έλεγε να πέσει. Πολύς και ο κόσμος που είχε μαζευτεί εκεί την Τετάρτη το απόγευμα για να παρακολουθήσει την τελετή ορκωμοσίας του Απόστολου Τζιτζικώστα και δεκάδες τα «πηγαδάκια» των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης. Εκεί, στις θεσμικές συναντήσεις δύο ημερών, που έγιναν την Τετάρτη στην Περιφέρεια και την Πέμπτη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρευρέθηκαν σχεδόν όλες οι παρέες και οι άνθρωποι της πόλης: «γαλάζιοι», «πράσινοι», συριζαίοι, όλες οι πολιτικές αποχρώσεις.

Η Περιφέρεια και ο Μr. 71% αποτελούν αυτήν την περίοδο τον πρώτο και πιο σημαντικό πόλο στη Θεσσαλονίκη. Ο 35χρονος πολιτικός με τις εκπληκτικές εκλογικές επιδόσεις του κατάφερε να δημιουργήσει ένα υπερκομματικό προφίλ και τα δεκάδες συγχαρητήρια και οι ευχές για καλή θητεία που δέχτηκε εκείνο το απόγευμα μόνο τυπικές δεν ήταν. Κοντά του βρίσκονται πολλά παλιά καραμανλικά στελέχη που τον βοήθησαν στα πρώτα βήματά του, αλλά και στα πιο πρόσφατα, καθώς μάλλον δεν πειθάρχησαν και πολύ στις προεκλογικές επιταγές της Ν.Δ. να στηριχτεί ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού Τέλης Θωμόπουλος, που ήταν στην εκδήλωση της Τετάρτης, είναι ένας από αυτούς, ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Βάκης Φραντζής είναι ένας άλλος έμπειρος καραμανλικός που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις μαζί του. Κοντά στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Παρά την καθυστέρησή του στην τελετή ορκωμοσίας, μια καθυστέρηση που πήγε πίσω όλη την τελετή, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης διατηρεί άριστες και στενές σχέσεις με τον νέο περιφερειάρχη, κάτι που φάνηκε και από την καλή χημεία που καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Οσο για τους βουλευτές, εδώ οι σχέσεις του Τζιτζικώστα με τους τοπικούς ταγούς του έθνους διαφέρουν. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά και τη γνωστή ρουκέτα του Τζιτζικώστα περί «εγκληματικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ», οι σχέσεις είναι μάλλον ψυχρές, αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη βουλευτή Δέσποινα Χαραλαμπίδου διατηρούνται σε καλό επίπεδο, όπως φάνηκε και από την ετοιμότητα με την οποία ο κ. Τζιτζικώστας αντιμετώπισε τα διάφορα επιπλέον αιτήματα της υποψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στην τελετή της Τετάρτης.

Με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά, με τον Ιβάν Σαββίδη τα χαμόγελα πολλά, όπως φάνηκε και την Τετάρτη, όπου ο Σαββίδης του δώρισε ένα στιλό από την Παναγία Σουμελά του Πόντου και ο Τζτιζικώστας ευχήθηκε στον Σαββίδη να το δώσει σε αυτόν τον υπουργό Οικονομικών που θα δωρίσει τα χρέη της ΠΑΕ. Με τον Γιάννη Μπουτάρη η χημεία του Τζιτζικώστα είναι καλή, κάτι που δεν ίσχυε με το Θόδωρο Καράογλου, με τον οποίο στο παρελθόν είχαν προκύψεις πολλές εντάσεις (ποιος μπορεί να ξεχάσει το περσινό «κόψιμο» του κ. Τζιτζικώστα από τη σύζυγο του κ. Καράογλου στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά;), αν και την Τετάρτη οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των κ. Καράογλου και Τζιτζικώστα δεν έλειψαν. Με τον Σταύρο Καλαφάτη ισχύει το «πότε κρύο πότε ζέστη», με τον Κώστα Γκιουλέκα έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια αυξομειώσεις, ενώ σταθερά καλές παραμένουν οι σχέσεις του περιφερειάρχη με τον Γιώργο Ορφανό, που ήταν ο πρώτος υπουργός που έκανε ανοίγματα στον Τζιτζικώστα. Οσο για τον Γιάννη Ιωαννίδη, παρά τις ευχές για «καλή θητεία σε όλους μας» που ακούστηκε να λέει ο ένας στον άλλο την Τετάρτη που μας πέρασε, το κλίμα παραμένει ψυχρό.
Oι πληγές
Οι εκλογές πάντως φαίνεται να δημιούργησαν πολλές πληγές στις σχέσεις διάφορων ανθρώπων της πόλης. Για παράδειγμα, η επιλογή του Γιάννη Ιωαννίδη να βάλει υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης την Πόπη Καλαϊτζή μεγάλωσε τις αποστάσεις που έτσι και αλλιώς υπήρχαν μεταξύ του Σάββα Αναστασιάδη και του Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Θόδωρο Καράογλου, με τον οποίο κονταροχτυπιούνται στη μάχη του σταυρού. Αντίθετα, η χημεία του κ. Αναστασιάδη με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι καλή, κάτι που φαίνεται να ισχύει και μεταξύ του Στράτου Σιμόπουλου και του τέως περιφερειάρχη. Οσο για την Ελενα Ράπτη, αυτή δεν είχε ποτέ και πολλές συμπάθειες ανάμεσα στους συναδέλφους της, που της χρεώνουν ότι δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ σε κομματικές συνάξεις.

Ο εκρηκτικός Μπουτάρης και οι καλές σχέσεις με τον Ιωαννίδη και τη Ράπτη

Ενας δεύτερος σημαντικός πόλος της πόλης είναι ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μπορεί να δημιουργεί συχνά αντιπαλότητες (κάποιοι ισχυρίζονται ότι τις επιδιώκει κιόλας), αλλά έχει κάποιες υπόγειες συμπάθειες στον χώρο της Ν.Δ. Οι σχέσεις με τον Γιάννη Ιωαννίδη, την Ελενα Ράπτη, ακόμη και με τον Σταύρο Καλαφάτη δεν είναι και οι χειρότερες, αντίθετα με τον Κώστα Γκιουλέκα δεν τους έχει δει ποτέ κανείς να πίνουν μαζί καφέ. Διαφορές και διαφωνίες με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είχε πολύ συχνά στο παρελθόν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, διαφωνίες που δεν αμβλύνθηκαν ούτε στο ελάχιστον από την παρουσία του κ. Ανθιμου στην ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη το πρωί. Ούτε με τον πρόεδρο τη Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Τέλη Θωμόπουλο η χημεία του κ. Μπουτάρη είναι ιδιαίτερα καλή (έχουν διαφωνήσει σε τουριστικά θέματα), κάτι που ισχύει και για τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη. Αντίθετα, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ Δημήτρη Μπακατσέλο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατηρεί μία πιο ισορροπημένη σχέση, χωρίς πολλές εντάσεις.
Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι σχέσεις του Μπουτάρη είναι καλές, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Μπουτάρης ανέβηκε στην εξέδρα των εκλογών του 2012 για να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος μίλησε σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης παρουσία του Μπουτάρη. Οσο για τον Κώστα Καραμανλή και τις σχέσεις του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ισχύει η φράση «από μακριά κι αγαπημένοι».
Εντός του δήμου
Εντός του δήμου τα κονέ και οι αδυναμίες παραμένουν σταθερά εδώ και καιρό. Μια ομάδα που θα μπορούσε να ονομαστεί «οι ακομμάτιστοι» αποτελείται από τους αντιδημάρχους Χασδάι Καπόν, Θανάση Παπά και Καλυψώ Γούλα, χωρίς ντε και καλά να τους συνδέουν πολιτικές συμφωνίες. Ο πρώτος προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, ο δεύτερος ξεκίνησε την πολιτική του πορεία από το ΚΚΕ. Πιο φιλελεύθερο πασοκτζής θεωρείται ο Κώστας Ζέρβας, πιο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο Γιώργος Αρβανίτης, ενώ οι δύο αντιδήμαρχοι της ΔΗΜ.ΑΡ. (Ελλη Χρυσίδου και Ανδρέας Κουράκης) συνεννοούνται συχνά μόνο με ένα βλέμμα ματιών.
Παρέες παλιές αλλά και καινούργιες έχουν δημιουργηθεί και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης διατηρεί καλές σχέσεις με τον Κώστα Γκιουλέκα και εσχάτως και με τον Θόδωρο Καράογλου, ενώ οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Λαγκαδά και Δέλτα Γιάννης Καραγιάννης και Μίμης Φωτόπουλος τα λένε συχνά – και όχι μόνο για να πιουν έναν καφέ.

Οι κυβερνητικοί (του Σαββατοκύριακου)

Σταθερό πόλο (κυρίως το Σαββατοκύριακο) έχουν δημιουργήσει και οι κυβερνητικοί παράγοντες. Εδώ η ομάδα των προσωπικών φίλων του Αντώνη Σαμαρά παραμένει συμπαγής, με τους γραμματείς Αντώνη Οικονόμου και Στράτο Σιμόπουλο να διατηρούν καλές προσωπικές σχέσεις, και τον Κώστα Χαΐτογλου να είναι σταθερός παίκτης στην παρέα. Οσο για τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Βαρτζόπουλο, όταν δεν κάνει προεκλογική εκστρατεία στη Β΄ Θεσσαλονίκης τα λέει συχνά με τους παλιούς καραμανλικούς Βάκη Φραντζή και Δημήτρη Τσάμη, αλλά και με τον σαμαρικό Στράτο Σιμόπουλο.
 

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...