Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Πώς εξοντώνονται οι μισθωτοί που έχουν και μπλοκάκι

Νέα φορολογικά βάρη φέρνει το 2015 στους φορολογουμένους που ήταν και μισθωτοί, και παράλληλα είχαν αμοιβές έως 25.000 ευρώ με «μπλοκάκι».
Και αυτό γιατί οι αμοιβές που εισέπραξαν το 2014 με μπλοκάκι θα φορολογηθούν φέτος ως εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ, και όχι με την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθούς, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Το νέο αυτό καθεστώς φορολόγησης:

Είναι επαχθές για όσους το 2014 εισέπραξαν χαμηλά ποσά μισθών και αμοιβών με «μπλοκάκια», το άθροισμα των οποίων δεν υπερέβη τις 25.000 ευρώ.
Είναι ευνοϊκότερο για όσους εισέπραξαν ποσά μισθών και αμοιβών -με «μπλοκάκι»- υψηλότερα των 25.000 ευρώ, καθώς οδηγεί σε μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Για τα εισοδήματα του 2013, οι μισθωτοί με έσοδα και από «μπλοκάκια» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως τρεις εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών να προέρχεται μόνο από έναν εργοδότη) είτε με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τη γλύτωναν

Επιλέγοντας τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών γλίτωναν από τη φορολογία, εφόσον το συνολικό ποσό των εισοδημάτων τους από μισθούς και «μπλοκάκια» δεν υπερέβαινε τα 9.550 ευρώ. Ακόμη όμως κι αν το συνολικό εισόδημα από μισθούς και «μπλοκάκια» έφθανε τις 25.000 ευρώ, πλήρωναν λιγότερο φόρο εφόσον επέλεγαν τη φορολόγηση των αμοιβών από τα «μπλοκάκια» με την κλίμακα των μισθωτών. Κι αυτό διότι, μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 25.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου στην κλίμακα των μισθωτών ήταν 22%, ενώ στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιοδήποτε ποσό αμοιβής, όσο χαμηλό και αν είναι, φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ.

Φέτος, όμως, θα αλλάξουν τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που εισέπραξε το 2014 μισθούς αλλά και αμοιβές με «μπλοκάκια», τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και σε όποιον δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι», αλλά δεν έχει δηλώσει… το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Αυτομάτως, κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια τη φορολόγηση του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Το νέο αυτό σύστημα συνεπάγεται σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους φορολογουμένους με χαμηλά συνολικά εισοδήματα από μισθούς και «μπλοκάκια», τα οποία δεν υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών, ο φόρος που θα φανεί στο φετινό εκκαθαριστικό μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του εκκαθαριστικού του 2014. Βέβαια, για τους φορολογουμένους αυτούς υπάρχει η δυνατότητα να εκπέσουν από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους δαπάνες και να περιορίσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.
Αντιθέτως, για όσους εισέπραξαν το 2014 συνολικά ποσά άνω των 25.000 ευρώ από μισθούς και «μπλοκάκια», το νέο καθεστώς θα είναι ευνοϊκό, επειδή το εισόδημα από τα «μπλοκάκια» δεν θα φορολογηθεί με συντελεστές 32%-42%, όπως προβλέπει η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς για ποσά πάνω από 25.000 ευρώ, αλλά με 26%.

Σε όσους εργάζονταν σε έναν μόνο εργοδότη και αμείβονταν με μπλοκάκι, τα ποσά των αμοιβών θα φορολογηθούν όπως και πέρυσι, ως εισοδήματα από μισθούς, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες, και έως 9.550 ευρώ δεν επιβάλλεται φόρος.

Το παράδειγμα που δείχνει επιβάρυνση 87%

Φορολογούμενος είχε τόσο το 2013 όσο και το 2014 εισόδημα από μισθούς 7.000 ευρώ από έναν εργοδότη και εισόδημα από «μπλοκάκι» 4.000 ευρώ από έναν άλλον εργοδότη, δηλαδή συνολικό εισόδημα 11.000 ευρώ.
Το 2014, για το 2013 επέλεξε και φορολογήθηκε με την κλίμακα των μισθωτών για το σύνολο του εισοδήματος, οπότε ο φόρος που πλήρωσε ανήλθε σε 320 ευρώ, ενώ επιβαρύνθηκε και με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Επομένως, η συνολική φορολογική επιβάρυνση για το εισόδημα που απέκτησε το 2013 ανήλθε σε 820 ευρώ.

Φέτος, το εισόδημα των 7.000 ευρώ που προέρχεται από μισθούς θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και το εισόδημα των 4.000 ευρώ με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ετσι, ο φόρος για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα είναι μηδενικός, ενώ ο φόρος για το εισόδημα από το «μπλοκάκι» θα ανέλθει σε 1.040 ευρώ (4.000 ευρώ Χ 26% = 1.040 ευρώ). Επιπλέον, θα πληρώσει και τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.
Συνεπώς, η συνολική φορολογική επιβάρυνση επί του εισοδήματος του 2014 θα φτάσει τα 1.540 ευρώ (1.040 ευρώ + 500 ευρώ) και θα είναι αυξημένη κατά 87,8% σε σύγκριση με την επιβάρυνση επί του (ίδιου) εισοδήματος του έτους 2013.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ