Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Πώς η εκλογή ανεξάρτητων σε αυτοδιοίκηση ή Ευρωβουλή μπορεί να αυξήσει απρόσμενα την κυβερνητική δύναμη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ανακατατάξεις, ακόμα και αλλαγές στον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων είναι δυνατόν να επιφέρουν οι επερχόμενες εκλογές του Μαΐου για αυτοδιοίκηση και Ευρωβουλή. Το ενδιαφέρον πολλών βουλευτών να κατέλθουν ως υποψήφιοι είτε στον έναν είτε στον άλλο στίβο είναι ήδη δεδομένο και μόνο τυχαίο δεν θεωρείται ότι στη Βουλή τα περισσότερα πηγαδάκια έχουν θέμα αυτοδιοικητικό.
   

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκει ο βουλευτής την ημέρα της πιθανής παραίτησής του, η έδρα αναπληρώνεται από το ψηφοδέλτιο του κόμματος με το οποίο είχε εκλεγεί. Το κρίσιμο αυτό λεπτό σημείο, σε μια Βουλή η οποία χαρακτηρίζεται από ανεξαρτητοποιήσεις και μετακινήσεις, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερα τα κυβερνητικά κόμματα έχουν ελπίδες να δουν την κοινοβουλευτική δύναμή τους να αυξάνεται σε περίπτωση που ανεξάρτητοι βουλευτές παραιτηθούν, έχοντας κερδίσει μια θέση σε κάποιον δήμο ή σε κάποια περιφέρεια ή ακόμα καλύτερα για αυτούς εκλόγιμη θέση σε ευρωψηφοδέλτιο.

Αλλωστε, έχει ήδη ανοίξει και η συζήτηση για το πολιτικό και ηθικό καθήκον που έχουν όσοι βουλευτές μπουν στη μάχη του Μαΐου να παραιτηθούν άμεσα από τις έδρες τους. Σε μια τέτοια περίπτωση αρκετοί θα έπρεπε να εγκαταλείψουν εντός των προσεχών εβδομάδων τη Βουλή, ασχέτως της εκλογής τους ή μη σε περίπου 3,5 μήνες.
   

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Βύρων Πολύδωρας, για τον οποίο ακούγεται ότι μπορεί να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του νέου κόμματος που ίδρυσε με τον Χρήστο Ζώη. Αν το σενάριο επαληθευτεί και το κόμμα βγάλει ευρωβουλευτή, τότε στη θέση του -και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κρατήσει και τη βουλευτική έδρα- θα ορκιστεί ο α΄ αναπληρωματικός της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών, πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Νίκου Νικολόπουλου αν καταφέρει να μπει στην Ευρωβουλή. Η Ν.Δ. θα κερδίσει μία έδρα στην Αχαΐα, την οποία θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών Μιχάλης Μπεκίρης.
   

Ο Σταυρογιάννης

Το ίδιο ισχύει και με τον ανεξάρτητο βουλευτή Φθιώτιδας Νίκο Σταυρογιάννη, ο οποίος θα διεκδικήσει τον Δήμο Λαμίας. Ενδεχόμενη νίκη του ή παραίτησή του πριν από τις εκλογές θα δώσει και σε αυτήν την περίπτωση έδρα στη Ν.Δ. Θα την καταλάβει ο α΄ αναπληρωματικός Δημήτρης Μπριάνης, ο οποίος τυγχάνει και συγγενής του πρώην υπουργού Θ. Γιαννόπουλου που κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη. Μάλιστα πριν από καιρό είχε ακουστεί και το όνομα του Κ. Μαρκόπουλου ως υποψήφιου για την περιφέρεια, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα κέρδιζαν την έδρα στην Εύβοια οι ΑΝ.ΕΛ. του Π. Καμμένου.

Κερδισμένο, αν και δύσκολα, μπορεί να βγει και το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που η ανεξάρτητη Θ. Τζάκρη θελήσει να διεκδικήσει κάποιον δήμο στην Πέλλα και εκλεγεί, τη θέση της θα πάρει η Ραχήλ Αλεξανδρίδου. Επίσης κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί με τον Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος όμως δεν πέτυχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αν γινόταν αυτό και κέρδιζε, την έδρα του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες θα καταλάμβανε ο πρώην βουλευτής Μ. Τζελέπης.

Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα του Οδ. Βουδούρη, με αρκετούς εντός ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε δώρο στον Φώτη Κουβέλη. Κι αυτό καθώς η παραίτηση Βουδούρη λόγω ενδεχόμενης νίκης στην Πελοπόννησο θα δώσει έδρα στη ΔΗΜ.ΑΡ. στη Β΄ Αθηνών, την οποία μάλιστα θα καταλάβει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και αν ο νυν ανεξάρτητος αλλά εκλεγείς το 2012 με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Πάρης Μουτσινάς κατέλθει σε κάποιον δήμο της Μαγνησίας, με την έδρα του να αναπληρώνει η Ελένη Τζαλαβρέτα της ΔΗΜ.ΑΡ.

Θέμα ενδεχομένως να προκύψει και στους Ανεξάρτητους Ελληνες αν ο κ. Καμμένος αποφασίσει να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου ή αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν τον επίσης βουλευτή Β΄Αθηνών Γιάννη Δημαρά να διαπραγματεύεται και αυτός εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο των ΑΝ.ΕΛ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο, οι ΑΝ.ΕΛ. θα βρεθούν με έναν βουλευτή μείον στη Βουλή, αφού επιλαχών είναι ο Γιάννης Μανώλης, ο οποίος έχει ενταχθεί στη Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη. Δεύτερος επιλαχών είναι ο ηθοποιός Π. Κοντογιαννίδης. Οι ΑΝ.ΕΛ. θα ήθελαν ωστόσο να δουν τον ανεξάρτητο Γιάννη Κουράκο να διεκδικεί και να κερδίζει τον Δήμο Κερατσινίου, προκειμένου να κερδίσουν έδρα την οποία θα καταλάβει ο Γ. Αναγνωστάκος.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι από τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να προκύψουν νέα «μαξιλάρια», όπως τα χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, και το κυβερνητικό στρατόπεδο να δει τους 153 βουλευτές να ξαναφτάνουν τους 155.

Η διπλή προσδοκία του Πλεύρη και νέα αγωνία του μονίμως αναπληρωματικού

Πέρα όμως από τις πιθανές ανακατατάξεις στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, δεδομένο είναι ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στα πρόσωπα εντός των κομμάτων. Αν μάλιστα υιοθετηθεί η πρόταση της Φ. Πιπιλή να παραιτηθούν πριν από τις εκλογές όλοι οι βουλευτές που θα επιλέξουν τον αυτοδιοικητικό στίβο, θα προκύψει ορκωμοσία δεκάδων νέων βουλευτών.

Στην Α΄ Αθηνών α΄ αναπληρωματικός είναι ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος θα ήθελε να δει δήμαρχο Αθηναίων είτε την Ολγα Κεφαλογιάννη είτε τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι δέχεται να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές. Στη Β΄ Αθηνών έχει εκδηλωθεί η βούληση του Αρη Σπηλιωτόπουλου για τον Δήμο Αθηναίων. Στην περιφέρεια αυτή, δεύτερη επιλαχούσα μετά τον Γ. Παπαθανασίου είναι η δημοσιογράφος Τάνια Ιακωβίδου. Πιθανή υποψηφιότητα και εκλογή του Γιάννη Μιχελάκη στην Αθήνα θα έκανε βουλευτή τον α΄ αναπληρωματικό στο Επικρατείας της Ν.Δ., καθηγητή πανεπιστημίου και ειδικό στους υδρογονάνθρακες Ηλία Κονοφάγο.

Ο Ιωαννίδης

Στη Θεσσαλονίκη η υποψηφιότητα Ιωαννίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργεί προσδοκίες στον μονίμως αναπληρωματικό και νυν γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κόκκορη. Τον Δήμο Μεσσήνης έχει βάλει στο μάτι ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, κάτι που αν επαληθευτεί θα κάνει βουλευτή τον πιστό σαμαρικό Μίλτο Χρυσομάλλη.

Πολλές αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν και στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχόμενη επικράτηση της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής θα κάνει βουλευτή την παλιά κολυμβήτρια Ελένη Αυλωνίτου από τη Β΄ Αθηνών. Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει α΄ αναπληρωματικό τον Αναστάσιο Γιακουμή. Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης στην Κρήτη έχει αναπληρωματικό τον Μιχάλη Κλάδο από το Ηράκλειο, ενώ η Ηρώ Διώτη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας την Ελένη Ανδριοπούλου. Ο Βαγγέλης Αποστόλου, που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει αναπληρωματικό τον Γιώργο Ακριώτη από την Εύβοια, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη στην Ηπειρο τον Βασίλη Τσίρκα από την Αρτα. Τέλος, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αναπληρωματική την Εύα Καραγκιοζίδου, ενώ αν ο κ. Δρίτσας, που ακούγεται για τον Δήμο Πειραιά, εκλεγεί, έχει αναπληρωματική την Ελένη Σταματάκη.

Ανακατατάξεις ενδέχεται να υπάρξουν και στη Χρυσή Αυγή. Τυχόν επικράτηση του Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων θα φέρει στη Βουλή τη Μαρία Κατάτση, α΄ αναπληρωματική του στην Περιφέρεια Αττικής. Ενδιαφέρον έχει ο αναπληρωματικός του Ηλία Παναγιώταρου που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής, καθώς δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη Γιαννόγκωνα που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο το καταστατικό της «Εθνικής Αυγής».

Επίσης, αναπληρωματικός του Νίκου Κούζηλου, που θα διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά, είναι ο Σταύρος Κρίκος στην Α΄ Πειραιώς, ενώ ο αναπληρωματικός του Π. Ηλιόπουλου, ο οποίος θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι ο Αρτέμιος Καλούτσας. Τέλος, αναπληρωματικός του Δ. Κουκούτση, το όνομα του οποίου ακούγεται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι ο Ν. Κουράκος από τη Μεσσηνία, ενώ του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος πιθανώς θα διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι ο Ιωάννης Τσώτσος.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...