Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Πώς η εκλογή Γιούνκερ μπορεί να «μαλακώσει» τη «συνταγή» λιτότητας

Aλλαγή πλεύσης του Βερολίνου προ των πυλών; Η απάντηση είναι αρκετά σύνθετη και δεν αρκούν ένα «ναι» ή ένα «όχι». Το βέβαιο είναι ότι τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα πιο σκληρά παζάρια των τελευταίων ετών στους κόλπους της Ε.Ε. Ενα παζάρι που φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στην Ανγκελα Μέρκελ, που καλείται να ψηφίσει υπέρ μιας λιτότητας light με χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου, εάν θέλει να νικήσει κατά κράτος τον Ντέιβιντ Κάμερον και τη μάχη της Κομισιόν.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Είναι γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τον Βρετανό πρωθυπουργό για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Κομισιόν. Η Μέρκελ επιθυμεί και επιδιώκει πάση θυσία αυτός να είναι ο επικεφαλής του ΕΛΚ και νικητής της ευρωκάλπης. Ο Κάμερον είναι έτοιμος να τραβήξει στο σχοινί μέχρι να σπάσει και δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί έναν φεντεραλιστή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δύο πλευρές, για να πετύχουν τον σκοπό τους, έχουν ανάγκη από στρατόπεδα και υποστηρικτές. Αυτό αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για παζάρια και συμφωνίες. Κάπου εδώ μπαίνουν στο παιγνίδι οι κυβερνήσεις Παρισιού και Ρώμης, πιέζοντας για «επανερμηνεία» των δημοσιονομικών κανόνων στο Σύμφωνο Σταθερότητας, με αντάλλαγμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – στην ουσία με αντάλλαγμα τη στήριξη των επιλογών της Μέρκελ. Η πρωτοβουλία των δύο κυβερνήσεων φαίνεται ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στους συγκυβερνώντες του SPD στο Βερολίνο, αλλά όχι στην Καγκελαρία ή το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Οπως σχολίαζε η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», οι κυβερνήσεις Ολάντ και Ρέντσι ζητούν νέα «ανάγνωση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Η επιδίωξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να μη συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα όσες κρατικές επενδύσεις χρηματοδοτούνται με δανεισμό.

Το αντάλλαγμα για την απομάκρυνση από το σκεπτικό δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι όσες χώρες παίρνουν τέτοιο περιθώριο, που έμμεσα δίνει και περισσότερο χρόνο «τακτοποίησης λογαριασμών», να υποχρεούνται σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας στον συνασπισμό Μέρκελ – SPD, είπε με νόημα τη Δευτέρα ότι «μια ιδέα θα ήταν να μην προσμετράται στο έλλειμμα το κόστος πολιτικών μεταρρύθμισης». Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ όμως, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Μέρκελ. Στη γερμανική κυβέρνηση «συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: Το τρέχον σύμφωνο ήδη παρέχει «αρκετή ευελιξία, αυτή είναι η κοινή πεποίθησή μας».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας «έχει ήδη επαρκή ευελιξία», ενώ ο γενικός γραμματέας του CSU Αντρέας Σόιερ σχολίασε ότι το SPD δεν διδάχτηκε τίποτε από την ιστορία και ότι «ο αντικαγκελάριος (Γκάμπριελ) θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα επιτρέψουν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ομως και ο απερχόμενος επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα δήλωσε ότι η E.E. επεξεργάζεται «ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της για να εξυπηρετήσει το αίτημα της Ιταλίας να επικεντρωθεί η πολιτική στην ανάπτυξη». Ο Σβόμποντα δήλωσε ότι η κατοχύρωση μεγαλύτερων περιθωρίων για ελιγμούς είναι μια προϋπόθεση που θέτει ο Ρέντσι για να στηρίξει την υποψηφιότητα του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τη θέση του προέδρου της επιτροπής.

Ο Ματέο Ρέντσι έχει ξεκαθαρίσει ότι η ιταλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, θα εργαστεί ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία. Χωρίς ισχυρότερη ανάπτυξη, η Ιταλία λίγες ελπίδες έχει να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, που ανέρχεται σε περισσότερο από 130% του ΑΕΠ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας θέτει όριο το 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος.

Παιχνίδια του Κάμερον

Πάντως δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurActiv αναφέρει ότι η βρετανική θέση, σύμφωνα με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να αλλάξει εάν ο επόμενος Βρετανός επίτροπος αναλάβει βασικά χαρτοφυλάκια. Εν προκειμένω, τη θέση του αντιπροέδρου της επιτροπής, υπό την επίβλεψη του οποίου θα βρίσκονται οι επίτροποι που θα είναι επιφορτισμένοι με την εσωτερική αγορά, τον ανταγωνισμό και την ενέργεια. Επιπλέον, το Λονδίνο επιδιώκει ο επόμενος γενικός γραμματέας της επιτροπής να είναι επίσης Βρετανός, καθώς και μερικά ακόμα «μικρά πράγματα», σύμφωνα με πηγές. Σε αντάλλαγμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται έτοιμος να δεχθεί τον Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι «κανείς στη Βρετανία δεν ψήφισε γι’ αυτόν».

Ο Ολάντ δένεται στο άρμα του Ρέντσι για να σωθεί από την πλήρη κατάρρευση

Δεν είναι τυχαίο που ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να προσδεθεί στο άρμα του Ματέο Ρέντσι, επιδιώκοντας τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Η ανεργία εξακολουθεί να ίπταται για τα δεδομένα της Γαλλίας, η κατανάλωση παραμένει χαμηλά και αμετακίνητη, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται. Ολα αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ, έτοιμο να εκραγεί. Η κυβέρνηση Ολάντ, που μέχρι σήμερα μετρά μόνο αποτυχίες, πιέζει και αυτή για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας. Ηδη από τον Απρίλιο έχει ενημερώσει αρμοδίως… το Βερολίνο ότι είναι ανέφικτο να πιάσει τους στόχους του ελλείμματος.

Η ανεργία ίπταται στο 10,1%, κοντά στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 15ετίας. Σημειώνεται ότι η γαλλική υπηρεσία άλλαξε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό των συγκεκριμένων στοιχείων, με αποτέλεσμα την αναθεώρηση προς τα κάτω του ποσοστού της ανεργίας για το τρέχον και τα προηγούμενα τρίμηνα. Σύμφωνα με την Insee, το ποσοστό ανεργίας για το πρώτο τρίμηνο του 2014 παραμένει κοντά στο υψηλό 15ετίας του 10,3%, στο οποίο είχε σκαρφαλώσει κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013. Επιδείνωση παρουσίασε και το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί σε μέτρια επίπεδα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας. Οι σχετικοί δείκτες της Κεντρικής Τράπεζας για το κλίμα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες σημείωσε περαιτέρω πτώση κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τον Μάιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης στη μεταποίηση μειώθηκε στις 97 μονάδες από 98 μονάδες τον Απρίλιο και ο δείκτης στις υπηρεσίες υποχώρησε στις 93 μονάδες από 94 μονάδες. Επιπλέον, στη μηνιαία έκθεσή της η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η γαλλική οικονομία δεν είχε καταφέρει να σημειώσει ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές απέφυγαν τις δαπάνες και οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις επενδύσεις τους. Η γαλλική οικονομία βρίσκεται από τον Απρίλιο υπό επιτήρηση εξαιτίας του ελλείμματος.

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ